Budi dio naše mreže
Izbornik

Obred upisa imena katekumena osječke regije

Osijek (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je u nedjelju 18. veljače 2024. u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla večernje misno slavlje prve korizmene nedjelje te obred upisa imena ovogodišnjih katekumena.

U koncelebraciji je bio prof. dr. Zvonko Pažin, voditelj katekumenata osječke regije, a s katekumenima, njih 24, bila je vjeroučiteljica Elvira Vrljić, suradnica u njihovoj pripremi za primanje sakramenata. Posluživao je đakon Josip Vuksanović.

Pozdravljajući okupljene vjernike, nadbiskup je podsjetio kako je korizma vrijeme molitve, posta i odricanja te je napomenuo kako smo pozvani zaustaviti se pred Bogom i pogledati u vlastito srce te se odreći svih natruha grijeha i zla. Na poseban način nadbiskup je pozdravio katekumene – kandidate za sakramente krštenja, potvrde i euharistije koje će primiti u vazmenom bdjenju te voditelja katekumenata.

Osvrćući se na pročitani ulomak evanđelja o Isusovim kušnjama u pustinji, koji se uvijek čita kada su na misnom slavlju prve korizmene nedjelje prisutni katekumeni, nadbiskup je u svojoj homiliji okarakterizirao tri temeljne napasti: život bez rada, instrumentalizaciju Boga i pristajanje na nečasne stvari te rekao: „Čuli smo kako Napasnik pristupa Isusu. Dolazi mu s tri napasti, tri temeljne napasti, koje su na neki način prisutne i u našim životima, ne možemo ih izbjeći. Isus spremno dočekuje Napasnika i, kako smo vidjeli, uopće ne želi ulaziti u dijalog s njim nego ga odbija. I to je pouka za nas – ne pregovarati s Napasnikom nego ga energično odbiti.“

Obraćajući se katekumenima, mons. Hranić je naglasio: „Jesenas ste započeli pripravu za sakramente kršćanske inicijacije. Devetero među vama još nije kršteno, a ostali ste došli u odraslu životnu dob i zbog različitih životnih uvjeta i razloga dosada niste pristupili prvoj pričesti i krizmi, ili ste pristupili i prvoj pričesti, ali niste dospjeli do krizme. Drago nam je da ste se sada, u odrasloj životnoj dobi, odlučili sjediniti se s Isusom Kristom, obući Isusa Krista, prihvatiti Njegove ideale, Njegove vrednote, odlučili ste prihvatiti Isusovu riječ kao mjerilo svoga života. Ova kršćanska zajednica pred kojoj ćete biti i službeno predstavljeni kao kandidati za svete sakramente kršćanske inicijacije u ovogodišnjoj uskrsnoj noći – rado vas prima. Radujemo se vama, ali ne tek toliko da obavimo formu i primimo sakramente, a da sve ostane po starom. Vjerujem da pristupate sakramentima, da ste dolazili na pripravu s iskrenom željom – biti Isusovi, dopustiti da me zahvate evanđeoski ideali, da oni oblikuju moj život i moje životne putove.“

Vrijeme korizme vrijeme je kada se vraćamo sebi, svom identitetu, Isusu Kristu, poručio je, zaključujući svoju homiliju, đakovačko-osječki nadbiskup, a zatim je uslijedio obred upisa imena. Kumovi su potvrdili njihovu spremnost, a katekumeni svoju želju za pristupanje sakramentima te su okupljenoj zajednici vjernika pročitana njihova imena.