Budi dio naše mreže
Izbornik

Osijek: Nedjelja Dobrog pastira s đakovačkim bogoslovima

Osijek (IKA)

Četvrte vazmene nedjelje, 21. travnja retfalačka župa Uzvišenja sv. Križa u Osijeku proslavila je četirima euharistijskim slavljima Nedjelju Dobroga pastira, ujedno 61. svjetski dan molitve za zvanja.

Na misama su posluživali, čitali i svjedočili o osobnom pozivu dvojica bogoslova đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa Matej Prljević i Matej Mlinarić, koji su u petak i subotu, 19. i 20. travnja sudjelovali u trodnevnici. Trodnevnica je započela u četvrtak, 18. travnja molitvom krunice, misom i klanjanjem pred Presvetim te su pridruženi molitvi Crkve za duhovna zvanja retfalački župnik preč. Ivan Jurić i župni vikar vlč. Vladimir Sabo predmolili na nakanu „Daj nam Gospodine svetih svećenika, redovnika i redovnica.“

„Ovo posebno razdoblje u liturgijskoj godini poziva nas da razmišljamo o Božjemu pozivu i službi koju nam on povjerava u Crkvi. Svi smo pozvani biti svjetlom u ovom svijetu i nastaviti Kristovo poslanje širenja evanđelja. Posebno molimo za duhovna zvanja, svećenička i redovnička“, kazao je preč. Jurić.

„Svima nam je potrebno dobrih svećenika, redovnika i redovnica, svetaca u Katoličkoj Crkvi. Možemo se nazvati svetima jer Bog nas je posvetio sebi, stvorio za sebe, mi smo njegove svjetiljke i svatko od nas ima poslanje na ovome svijetu. Danas se na poseban se način spominjemo onih koji žive svećeničkim ili redovničkim životom, a ujedno molimo i za nova duhovna zvanja. Molimo za svećenike, ali i za čitav Božji narod da ustrajno živimo put evanđelja po uzoru na Isusa Krista“, kazao je vikar Sabo uvodeći u večernje misno slavlje Nedjelje Dobroga pastira, koje je pjevanjem animirao Zbor mladih.

Propovjednik Sabo je potaknuo promisliti o tome kako čovjek ima najveće potrebe – zajedništvo sa Stvoriteljem i zajedništvo s drugim ljudima, i ima poslanje, a nama je razmotriti i upitati Gospodina „koji plan ima Bog za tebe/mene, što Bog želi i koja je njegova volja za mene“. „Bog nas poziva na smislen, ispunjen i radostan život koji se može ostvariti jedino u dubokom osobnom odnosu s Bogom i zajedništvu s braćom i sestrama u Crkvi. Svoju sreću možemo pronaći jedino u Crkvi (koja je Tijelo Kristovo), ali trebamo prije toga pronaći svoje mjesto u njoj. Dok ne otkrijemo Božji poziv, plan za nas osobno, nećemo biti najsretniji. Tko je Dobri Pastir? I Duh Sveti i Otac su Dobar pastir. Poziv je biti ‘dobar pastir’! Suprug je „dobar pastir“ svojoj supruzi i obrnuto, djetetu, svim ljudima… Uloga pastira je brinuti se i štititi one koje nam je Bog povjerio. Otkriti nam je koje je naše mjesto u Crkvi, koje je naše poslanje, gdje Bog želi da radiš za njega i širiš njegovo kraljevstvo! Jedne Bog poziva u posvećen svećenički i redovnički život, druge u bračni život i svaki je poziv dar od Boga, jednako vrijedan. Svi smo pozvani oslobađati darove, a ne biti pasivni primatelji milosti i promatrači, nego davatelji svoga (do)prinosa. Često smo zatvoreni u svoju komotnost, ne uključujemo se u spasenje Crkve. Bog te je stvorio i Bog poziva ne sposobne već osposobljava pozvane“, kazao je Sabo.

Nakon propovijedi bogoslovi su se predstavili i svjedočili o osobnom pozivu.

Obojica Mateja sudjelovala su u župnoj pripravi za slavlje Nedjelje Dobroga pastira te su, poslije pričesti, čitali duhovne poticaje uz dane trodnevnice tiskane u Molitvenom priručniku (objavilo Vijeće HBK za sjemeništa i duhovna zvanja), uz ovogodišnji, 61. svjetski dan molitve za zvanja pod geslom: „Pozvani sijati nadu i graditi mir“. Istoimena molitvena građa pripravljena je u okviru dugogodišnjega projekta Bogoslovnoga sjemeništa u Đakovu pod naslovom: „Prve subote. Molitveni dani za duhovna zvanja“. Geslo “Pozvani sijati nadu i graditi mir” je odabrano u duhu poruke pape Franje biskupima, svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima iz cijeloga svijeta uz ovogodišnji Svjetski dan molitve za zvanja. Papina poruka razmatra o temi zvanja u svjetlu priprave za godinu Jubileja 2025. te su vjernici potaknuti na upoznavanje poruke.