Budi dio naše mreže
Izbornik

Podjela službe lektorata trojici kandidata Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu

Tenja (IKA)

Tijekom misnog slavlja u župnoj crkvi sv. Ane u Tenji u nedjelju 17. studenoga, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić podijelio je službu lektorata trojici bogoslova đakovačkog Sjemeništa.

U službu lektora nadbiskup je postavio Matu Slobođana (Župa sv. Ane, Tenja), Vladimira Sabu (Župa Uzvišenja sv. Križa, Ladimirevci) i Antonia Pekića (Župa BDM, Nova Kapela). Nadbiskup je novim lektorima progovorio o progonima prvih kršćana koji su zbog naviještanja Kristove riječi iskusili ostavljenost i trpljenje. Istaknuo je kako ti progoni ni danas nisu prestali tj. još su uvijek prisutni u nekim dijelovima svijeta, ali ono na što su svi kršćani pozvani jest ustrajnost u naviještanju Božje riječi i s njom djelatno svjedočenje živoga Krista. Lektori su na ovo svjedočenje tim više pozvani jer oni, ponajprije radi poziva kojeg posjeduju, a zatim i službe koja im se udjeljuje, svojim odlučnim i hrabrim naviještanjem Riječi mogu mnoge, poglavito mlade, privući k Isusu Kristu.

Nadbiskup im je stavio na srce da kroz teološki studij o Riječi marljivo promišljaju te svakodnevno razmatraju kako bi stekli živi osjećaj Božje spasenjske objave. Na kraju svoje homilije nadbiskup je istaknuo da je ta nedjelja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji Nedjelja bračnih jubileja te je u tom smislu istaknuo važnost bračnog i obiteljskog života iz kojeg se rađaju i nova duhovna zvanja. Nakon homilije uslijedio je obred podjeljivanja službe lektorata. Nadbiskup je svakom od kandidata u ruke stavio Sveto pismo uz riječi „Primi knjigu Svetoga pisma i vjerno predaj riječ Božju, da bude što jača u ljudskim srcima.“

U euharistijskom su slavlju, uz nadbiskupa Hranića, sudjelovali poglavari Bogoslovnog sjemeništa, na čelu s dr. Stjepanom Radićem, rektorom, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagoj Lacković te župnik domaće župe vlč. Dejan Čaplar, koji je uime cijele župne zajednice zahvalio nadbiskupu na dolasku, a novim lektorima poželio obilje Božjeg blagoslova u obavljanju službe.