Budi dio naše mreže
Izbornik

Preduskrsna duhovna obnova djelatnika središnjih nadbiskupijskih ustanova u Đakovu

Đakovo (IKA/TU)

Preduskrsna duhovna obnova za djelatnike središnjih nadbiskupijskih ustanova održana je u ponedjeljak, 25. ožujka 2024. u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Pedesetak djelatnika na početku je dočekao i pozdravio Mato Gašparović, ekonom Sjemeništa i ravnatelj UZUK-a. Obnovu je predvodio mr. Dario Hrga, kancelar Nadbiskupskog ordinarijata. Tema razmatranja bila je „Marijina patnja pod križem“. Mr. Hrga je govorio o najpotresnijem trenutku križnoga puta, o susretu Majke i Sina te je rekao da iako je Bog ljubio Mariju na poseban način ipak je nije poštedio boli i patnje. Njoj je Isus pod križem povjerio duhovno majčinstvo apostola i svih ljudi. Ona se u potpunosti predala Bogu što svima nama može biti poticaj za razmišljanje kako se odnosimo prema žalosti i patnji u vlastitom životu. Marijina nazočnost pod križem pokazuje da ljubav uvijek pobjeđuje nepravdu i zlo te da tako i svaki vjernik ljubavlju može nadvladati sve životne nedaće i teškoće. Patnja ima svoj smisao jer kroz nju čovjek može spoznati sebe i približiti se Bogu. Uskrsna nada nam pokazuje da Bog uistinu može preobraziti našu svakodnevicu te da ljudski život treba biti blagoslov za druge.

Pokorničko bogoslužje temeljilo se na evanđelju o blaženstvima kao i ispit savjesti, a potom je nekoliko svećenika bilo na raspolaganju za sakrament pomirenja kojemu su djelatnici pristupali.

Kao vrhunac obnove uslijedilo je misno slavlje u kapeli Bogoslovnog sjemeništa koje je predvodio mr. Hrga u koncelebraciji s ekonomom Gašparovićem. U homiliji je mr. Hrga na temelju evanđelja dana istaknuo da je svako mjesto u kojem se čovjek nalazi njegov poziv na svetost. Isus mora biti prisutan u svim našim poslovima. Rad hrani molitvu a molitva napaja rad, a sve se to zajedno pretvara u molitvu ugodnu Bogu.

Duhovna obnova završila je za zajedničkim stolom kojemu su se pridružili i nadbiskup Đuro Hranić i biskup Ivan Ćurić. Ekonom Gašparović izrekao je zahvalu predvoditelju Duhovne obnove i svim djelatnicima koji su se odazvali pozivu, a nadbiskup Hranić je zahvalio za marljivost i odanost na poslu te svim djelatnicima i njihovim obitelji čestitao nadolazeću svetkovinu Uskrsa.