Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakovo: Misu na svetkovinu Tijelova predvodio biskup Ćurić

Đakovo (IKA)

Večernje misno slavlje svetkovine Tijelova, u četvrtak 30. svibnja u đakovačkoj katedrali sv. Petra predvodio je pomoćni đakovačko-osječki biskup Ivan Ćurić.

Koncelebrirali su sudjelovali i umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, biskup biskupije Sapë u Albaniji Simon Kulli, glavni tajnik Papinske akademije za život mons. Renzo Pegoraro, profesor i svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, te fra Jeremias Borgards, OFMCap iz Albanije pristigli na simpozij Europske federacije katoličkih liječničkih društava koji se održava u Đakovu i Vukovaru.

U koncelebraciji su bili još katedralni župnik Ivan Lenić, v. d. dekan KBF-a dr. Ivica Pažin, rektor Bogoslovnog sjemeništa dr. Stjepan Radić, kancelar Nadbiskupskog ordinarijata mr. Dario Hrga, duhovnik u Bogosloviji mr. Stjepan Matezović, vicerektor Bogoslovnog sjemeništa, dr. Davor Senjan, kanonik Prvostolnog kaptola mr. Luka Marijanović i župni vikar Antun Nikolić.

U uvodu u svetkovinu Tijela i Krvi Kristove biskup Ćurić je rekao: „Radosni smo što i večeras, blagujući euharistijskoga Krista, možemo još malo više produbiti svoje razumijevanje ovoga otajstva što ga tako često doživljavamo kad se okupljamo kao zajednica Božjega naroda.“

Uz biskupe, svećenike, đakona, bogoslove, sestre redovnice i kandidatice, prvopričesnike, župne suradnike, predstavnike gradske vlasti i gradskih udruga i društava te vjernike  euharistijskom slavlju su nazočili i članovi hrvatskoga katoličkog liječničkog društva te društava katoličkih liječnika iz Europe.

Nakon pročitanih liturgijskih čitanja i evanđelja koje je navijestio đakon Dalibor Macanić, uslijedila je homilija biskupa Ivana u kojoj je govorio o tajni euharistijskog kruha i spomenu koji je Isus ustanovio na Veliki četvrtak. Naglasio je: „Današnja nam je svetkovina poziv da bolje razumijemo kako blagujući euharistijski kruh svjedočimo da smo Božji narod na putu, ′hodočasnici nade‵ koji u zajedništvu s Kristom – kako nas Crkva poučava – ′uskom stazom Križa‵ hodimo prema vječnoj gozbi u punini nebeskoga života i ostvarenja Božjeg kraljevstva. To je snaga Euharistije koja obnavlja i posadašnjuje Božje djelo već ostvareno u Kristu, koje sada, ponovno, na sakramentalni način, povezuje ′vidljivo i nevidljivo‵, spaja ′zemaljsko i nebesko‵, ′božansko s ljudskim združuje‵, kako to svečano izričemo u Vazmenoj, uskrsnoj noći“.

Biskup je spomenuo i Euharistijski kongres u Mariji Bistrici 1984. godine te Dan državnosti te istaknuo: „Čini mi se vrijednim danas, na Dan državnosti Republike Hrvatske u današnje prilike našeg društvenoga života osloniti se na iskustva zajedništva i zanosa tih godina. Tada nas je, baš iz srca slavlja euharistije, bodrio i ovako usmjeravao sluga Božji kardinal Franjo Kuharić: ′Pričešću se hranimo za ljubav prema svakom čovjeku‵. Stoga svaki „pričesnik iz ljubavi teži prema pravednosti; te mora biti čovjek za siromahe, gladne, tjeskobne, progonjene i izgubljene“.

Nadodao je i pouku za oblikovanje društvenoga života. „Crkva u Božje ime potiče sve vjernike da u svakoj društvenoj i državnoj realnosti savjesnim i poštenim radom i životom doprinose blagostanju cijeloga naroda i zajednice“ (F. Kuharić, 1984.).

Mons. Ćurić zaključio je homiliju riječima: „To je, predragi, nadahnuće našoj današnjoj molitvi za blagoslov našeg hrvatskoga naroda i domovine – da nam iskreni osjećaj rodoljublja uvijek zrači slobodom i otvorenošću, nikad zatrovan bilo kakvom ideologijom, ′ni kapljicom mržnje i osvete‵, te ga razdragano, s vedrinom i mudrošću, mognemo ugrađivati u životne prilike našeg današnjega vremena, uvijek u širini srca koje ne zaboravlja da mu je duhovni izvor ljubav i snaga Kristove žrtve, u kojoj je vječno spasenje ′za nas i za sve ljude‵”.

Nakon mise uslijedila je euharistijska pobožnost izlaganja Presvetog oltarskog sakramenta, iskazivanje poštovanja sakramentu te je formirana tijelovska procesija kojoj je bogoslov s križem bio na čelu, a zatim nositelji hrvatske i papine zastave, prvopričesnici, članovi Kulturno-umjetničkog društva (KUD-a) Tena, članovi KUD-a Sklad, vatrogasci, članovi braniteljskih i stradalničkih udruga, predstavnici katoličkih liječničkih društava, nositelji gradskih vlasti, katedralni zbor, redovnice i kandidatice, svećenici te ostali vjernici.

Molitvom i pjesmom procesija je izašla na Trg biskupa Strossmayera do prve sjenice koju su priredili đakovački bogoslovi. Drugu sjenicu priredile su milosrdne sestre Sv. Križa i treću sjenicu Župa Svih Svetih. Kod svake sjenice je naviještena riječ Božja te se zahvaljivalo i molilo za potrebe novih zvanja i potrebe župe, nadbiskupije i domovine.