Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana Marije Pomoćnice u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana svečano je u petak, 24. svibnja proslavljen u župi sv. Dominika Savia na Koloniji u Slavonskom Brodu.

Večernje misno slavlje u zajedništvu s domaćim župnikom Josipom Matanovićem predvodio je preč. Antun Čorković, župnik u Pleternici i rektor svetišta Gospe od suza.

U prigodnoj homiliji rektor Čorković posvijestio je kako u Mariji svaki čovjek ima majku. „Nitko u Crkvi nije siroče, jer ima majku. Ona je naša pomoćnica. Tko god se njoj utječe nije odbačen niti zaboravljen. Ona nas usmjerava svome Sinu riječima: ‘Što god vam rekne učinite’. Isus je naš jedini Spasitelj i Otkupitelj. Naša je sigurnost jedinu u Njemu. Veliki smo jer smo slika Božja. S Marijom slavimo Gospodina i budimo mir i blagoslov jedni drugima!“, neke su od poticajnih poruka propovjednika Čorkovića.

Na kraju mise uslijedila je svečana procesija s Gospinim kipom kroz ulice župe. Kip su nosili članovi KUD-a Matija Gubec iz Kobaša, a sa svijećama pratile članice pjevačke skupine Vesele šokice. Gospine litanije u procesiji pjevali su članovi HKUD-a Osijek 1862 Iz Osijeka, koji su i animirali pjevanje pod misnom.

Slavlje je završeno zagovornom molitvom Mariji Pomoćnici kršćana i svečanim blagoslovom u crkvi pred Marijinim kipom.

Blagdanu je prethodila trodnevnica koju su od utorka 21. do četvrtka 23. svibnja predvodili oci spiritanci iz župe sv. Antuna Padovanskog u Podvinju.