Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana sv. Ivana Bosca u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan sv. Ivana Bosca, apostola mladeži, proslavljen u srijedu 31. siječnja u Župi sv. Dominika Savija na Koloniji u Slavonskom Brodu, jedinoj župi u Hrvatskoj posvećenoj tom svecu Katoličke crkve.

Kako su toga dana slavili i Dan ministranata na večernjoj misi koju je predvodio domaći župnik Josip Matanović sudjelovalo je 15 od ukupno 17 ministranata te župe.

Oživljavajući život i djelo sv. Ivana don Bosca župnik Matanović u homiliji je naglasio kako je taj svetac jedan od najvećih odgojitelja u Katoličkog Crkvi te na poseban način zaštitnik djece i mladih, jer je cijeli svoj život posvetio skupljanju djece i mladih i odgajao ih u kršćanskom duhu.

Ukazujući roditeljima kako nije lako odgajati djecu citirao je don Boscove upute svećenicima o odgajanju djece: “Koliko sam se puta morao uvjeriti u tu veliku istinu: lakše se ljutiti nego svladati, djetetu prijetiti, nego uvjeravati; reći ću čak, našoj je nestrpljivosti i oholosti lagodnije kazniti tvrdokorne, nego ih popravljati podnoseći odlučno i blago. Preporučujem vam ipak Pavlovu ljubav kojom se on rukovodio prema novoobraćenicima, koja ga je često navodilo do suza i zaklinjanja kad da bi ih zatekao teško poučljivima i prkosnima njegovoj ljubavi. Pazite da ne bi tkogod pomislio da ste pod silovitim utjecajem raspoloženja. Teško je u kažnjavanju sačuvati onu postojanost duha koja je nužna da ne iskrsne sumnja kako mi postupamo da iskažemo svoju vlast ili da iskalimo silovitost raspoloženja. Kao sinove promatrajmo one spram kojih nam treba izvršavati neku vlast. Stavimo im se na službu poput Isusa koji je došao slušati, a ne zapovijedati, stidimo se i samoga privida gospodovanja; nemojmo među njima vladati nego nastojmo da im bolje služimo.”
Ustvrdio je kako to nimalo nije lako, ali da ćemo pravu mjeru u odgoju naći samo ako nam na prvome mjestu bude ljubav prema Isusu i njegovoj Crkvi, koju stječemo molitvom, slušanjem Božje riječi i slavljenjem svetih sakramenata, napose svete mise.

Naglasivši kako su ministranti u župi najvažniji, župnik Matanović čestitao im je njihov dan i zahvalio na predanom služenju oko oltara te poručio da ustraju u ministrantskoj službi, da je vrše predano, čistim i radosnim srcem, da budu dobri i čestiti kršćani.

Župljane je pozvao da mole zagovor don Bosca za svoje ministrante kako za postojeće da ustraju u tom zvanju tako i za nove ministrante. Zahvalio im je što su ih nagradili kod božićnih blagoslova obitelji.

Kako je to bila i prigoda da nagradi svoje revne ministrante, druženje su i ove godine oni nastavili u župnikovom domu uz večeru. Na slavlju je sudjelovao i najstariji ministrant Marin Gavran voditelj ministranata, inače student 4. godina Učiteljskog fakulteta, koji već desetak godina redovito u župi ministrira. Posvjedočio je kako je stekao temelj u svojoj vjeri te mu je ministriranje pomoglo da ostane i raste u vjeri.

Ključne riječi:
proslava sveti Ivan Bosco