Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavonski Brod: Koncert sakralne glazbe u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva

Slavonski Brod (IKA)

Učenici Glazbene škole Slavonski Brod održali su u ponedjeljak 12. lipnja u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu koncert sakralne zborske glazbe.

Bila je to ujedno i obrana završnog rada učenika Šimuna Benedikta Kopričaneca i Beatricije Barić, koji su sakralnu glazbu za svoj završni rad odabrali zato što oboje u crkvi pjevaju odmalena te pohađaju i maturanti su Franjevačke klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića, a Šimun Benedikt je i franjevački sjemeništarac. Pozdravnu riječ na početku programa uputio je fra Ivan Crnković, ravnatelj Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti, ustvrdivši kako je ta večer za učenike Glazbene škole, njihove profesore, roditelje i franjevce večer slavljenja i zahvaljivanja.

„Ubi caritas – Gdje je ljubav ondje je i Bog. Glazbi ste podarili svoj život i ne samo da ste odrađivali sve što je vezano uz glazbu, nego ste to činili s ljubavlju. Ni život ni rad nemaju svog smisla ako u njima nema ljubavi, jer ljubav svemu daje okus i smisao. Pjevajte Gospodinu pjesmu novu. Ta nova pjesma je vaš život koji nastavlja dalje pjevati, a ljubav je jamac da život nema kraja“, poručio je maturantima ravnatelj Crnković.

Iskazao je svoju radost da se koncert odvija pod svodovima tog drevnog samostana u kojem je Beatricija odrastala, odmalena ministrirala, a Šimun se kroz tri godine u sjemeništu pripremao za ulazak u franjevački red. Pozdravnu riječ uputila je i ravnateljica Glazbene škole Mirela Jagodić, koja je kratko predstavila program koncerta.

Kako je ovo dvoje mladih glazbenika za svoj završni rad odabralo dirigiranje, sa svojom mentoricom profesoricom Danijelom Božičević su za program odabrali 17 sakralnih skladbi koje su pod njihovim dirigentskim vodstvom izvodili njihovi kolege – Djevojački zbor i Mješoviti zbor Glazbene škole, uz pratnju profesora Hrvoja Aušića (klavir) i Krešimira Ivančića (violina) te uz instrumentalnu pratnju nekoliko njihovih kolega učenika.

Započeli su gregorijanskim koralom Ave verum i nastavili djelima poznatih hrvatskih i svjetskih autora: Ave Maria, Oče nebeski, Signore, delle cime, Ubi caritas, Sva si lijepa, Bogorodice djevo, Veličit i druge. Publika ih je za svaku izvedbu nagrađivala pljeskom pa su za bis izveli Down in the River to Pray.

Nakon deset mjeseci pripreme i proba za koncert, mentorica Danijela Božičević iskazala je ponos zbog truda i zalaganja svojih učenika, a Beatricija i Šimun Benedikt su joj na kraju zahvalili za trud, strpljenje i stručno vodstvo. Iskazali su svoju zahvalu Gospodinu na talentima koje im je darovao te su molili da ih i dalje vodi i usavršava. Zahvalili su potom i svojim roditeljima, profesorima i svima koji su ih podržavali i pratili tijekom njihova školovanja.