Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret Hrvatske Schoenstattske lige svećenika u Harkanovcima

Harkanovci (IKA/TU)

U župi Harkanovci 1. travnja održan je prvi susret Hrvatske Schoenstattske lige svećenika u ovoj godini.

Na susret su sudjelovali vlč. Ivan Ravlić, župnik u Tesliću (BiH) i predvoditelj Hrvatske Sconstattske lige svećenika, vlč. Tomislav Ćorluka, župnik u Đakovu i predsjednik HŠO, umirovljeni svećenik vlč. Vladimir Mikrut iz Osijeka, vlč. Marin Putilin, župnik iz Lovasa, vlč. Anto Perić, župnik iz Modriče (BiH), vlč. Pavo Brajnović, župnik iz Posavske Mahale (BiH), vlč. Miro Tomas, župnik iz Levanjske Varoši, vlč. Josip Božić, arhivar u Đakovu, vlč. Josip Đurkin, župnik iz Varaždina, vlč. Mirko Brlić, župnik iz Lupoglava i domaći župnik vlč. Josip Martinović.

Dobrodošlicu je iskazao domaćin susreta vlč. Martinović, a pozdravni govor uputio je vlč. Ravlić, koji je i inicirao susret. Zahvalio je na odazivu i izrazio želju da što više svećenika upozna Schoenstattski pokret, duhovnost i pedagogiju osnivača o. Josefa Kentenicha.
Izlaganje na temu „Pokret unutar Katoličke Crkve“ održao je vlč. Marin Putilin, iznijevši osnovne informacije o pokretu. Istaknuo je kako je riječ o marijanskom pokretu, kojemu je jedinstvenost sklapanje saveza ljubavi s Triput Divnom Majkom. Objasnio je Schoenstatt kao obitelj, inkorporiran u Savez ljubavi, Schoenstatt kao misiju – to je apostolski pokret Crkve i za Crkvu koji nastoji svakog od svojih članova učiniti apostolom u svom okruženju te Schoenstatt kao način – kao i Crkva, Schoenstatt je uvijek na putu, na hodočašću prema vječnom Ocu, težeći Njegovom kraljevstvu u ovom svijetu dok ne dođe „novo nebo i nova zemlja“.

Izlaganje je završio pojašnjavajući pedagogiju povjerenja i pokreta. U Schoenstattu imamo jasan cilj: mi smo vjerska skupina, želimo zapečatiti Savez ljubavi, ali način može imati mnogo promjena. To znači pedagogija pokreta. Imati tu čudesnu slobodu da slijedimo svoj vlastiti put – ali prema tom jasno priznatom cilju, rekao je vlč. Putilin.

Okupljeni su potom razgledali župnu crkvu Gospe Snježne, te su slavili euharistiju u Svetištu Majke Triput Divne u filijali Ivanovci. Predvoditelj je bio vlč. Ćorluka, a propovijedao je vlč. Ravlić. U svojoj homiliji govorio je kako se danas od svećenika traži da u ovim burnim i teškim vremenima za Crkvu ostanu vjerni učiteljstvu Crkve. „Vidimo da je sa svih strana zapljuskivana vjetrovima i olujama. Ne samo da se udara i ide protiv Crkve, nego i protiv obitelji, djece, mladih. Gospodin je onaj koji izvodi velika djela po malenima, a to je uglavnom Božja logika privođenja ljudi kraljevstvu Božjem“, rekao je vlč. Ravlić.

„Povjerenje svećenika u Triput Divnu Majku i njihov odgovor na potrebe vremena može učiniti da članovi Hrvatske Schoenstattske obitelji dobiju još veći poticaj, a tradicionalni katolik osjeti osobni poziv i snažniju pripadnost Crkvi i tako poveća i svoj angažman. Vjerujemo da će naša Majka učiniti da se mlada srca zagriju i oduševe za Schoenstattsko poslanje i po uzoru na oca Kentenicha u slobodi uđu u novu avanturu života, kako bi se svijet obnavljao“, zaključio je u homiliji vlč. Ravlić.