Budi dio naše mreže
Izbornik

U Đakovu održana druga Teologijada - duhovno-intelektualni susret studenata teologije

Đakovo (IKA/TU)

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu od 9. do 11. lipnja održavala se druga po redu Teologijada - duhovno-intelektualni susret studenata teologije iz zemlje i inozemstva.

U četvrtak 9. lipnja, u poslijepodnevnim satima u Đakovo su stigli studenti s Katoličkih bogoslovnih fakulteta iz Zagreba, Splita, Zadra, Sarajeva i Mostara.

Program Teologijade započeo je tradicionalnom Večeri stvaralaštva đakovačkih studenata. Na početku je mješoviti pjevački zbor pod vodstvom maestra Andrića izveo skladbu Slavite Boga u svetištu Njegovu. Potom su predsjednica organizacijskog odbora Teologijade, Valentina Martinuš i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić uputili pozdravne govore u kojima su svima izrazili dobrodošlicu. Okupljenima su prikazani video-klipovi u kojima je ukratko predstavljen svaki fakultet. Sljedeća točka je bilo predstavljanje studentskih časopisa, Teofila iz Đakova, koji je predstavila Matea Miličić, Odraza iz Splita te Spectruma iz Zagreba, a primjerci istih bili su dostupni svima.

Program su nastavili Iva Ferbežar na violini i Mario Perinec na glasoviru koji su izveli skladbu Johana Pahelbela Kanon u D-duru. Uslijedila predstava Riječ Božja dolazi u grad u izvedbi dramske skupine KBF-a Đakovu. Također, u programu je nastupila i studentica Marija Hardi, koja je predstavila svoju društvenu igru Učini pravu stvar, koju je izdala Kršćanska sadašnjost s ciljem poticanja razvoja moralnih načela kod djece i mladih. Student Tomislav Dobrijević iz Zagreba nastupio je sa svojom autorskom pjesmom Čovjek iz Asiza te Ana Umiljanović, koja je kazivala stihove pjesme O, daj mi, Dobri, biti mi daj! fra Bonaventure Dude.

Na temelju ankete među studentima, Studentski zbor dodijelio je nagrade profesorima koji su se najviše istaknuli u obogaćivanju studentskog života, a to su izv. prof. dr. sc. Suzana Vuletić, prodekanica Fakulteta te mr. sc. Drago Marković. Također su dodijeljene nagrade najboljim djelatnicima izvannastavnih službi: Marinu Ivanišiću i Vladi Tolušiću. Studenti koji su se najviše istaknuli u izvannastavnih aktivnostima su Lucija Šimunić u mješovitom pjevačkom zboru, u Teofilu, Maria Dragomirović te u KBFTV-u Ivan Vuković, te su i oni dobili priznanja. Dekan je na kraju zahvalio Valentini Martinuš za velik doprinos Teologijadi te je i ona dobila zahvalnicu. U svom je govoru i svečano otvorio Teologijadu, a zbor je otpjevao himnu Teologijade koju su napisali Lucija Šimunić i Bogdan Rudinski. Nakon završenog službenog dijela programa studenti su sa svojim gostima nastavili druženje uz pjesmu i roštilj u Sinodskoj dvorani fakultetske knjižnice.

Nakon prijave sudionika i podjele prikladnih darova, 10. lipnja započeo je službeni dio drugoga dana Teologijade. Pozdravne govore studentima uputili su: doc. dr. sc. s. Ana Begić (KBF Zagreb) i don Jenko Bulić (KBF Split).

Sestra Ana, koja je ujedno i idejna začetnica Teologijade, progovorila je o smislu loga, te o samoj organizaciji prve Teologijade, naglasivši kako Teologijadu gleda kako susret mladih na kojima ostaje prenošenje vjere generacijama koje dolaze. Don Jenko je naglasak stavio na Telologijadu kao dinamičan govor mladih o Bogu; govor osmijehom, radošću, veseljem i vedrinom, te je studentima poručio da ih Split očekuje na idućoj Teologijadi.

Nakon pozdravnih govora uslijedila su izlaganja studenata. Uvodno predavanje održala je Valentina Martinuš, studentica KBF-a u Đakovu. Ona je predstavila geslo i zaštitnike ovogodišnje Teologijade; geslo „Ostanite u meni i ja u vama“ – citat iz 15. poglavlja Ivanova Evanđelja, te zaštitnike sv. Euzebija i Poliona.

Drugo predavanje pod nazivom „Evangelizacijske mogućnosti društvenih mreža“ održala je studentica KBF-a u Zagrebu, Tena Lončarević. Teologija tjelovježbe je treće predavanje koje je održao Dario Adžić, student KBF-a u Sarajevu. Mia Lekić, studentica KBF-a u Splitu, održala je četvrto predavanje, na temu „Vjeroučitelj u sekularnom društvu“.

Središnji dio susreta bilo je svečano misno slavlje – Te Deum u đakovačkoj katedrali, koje je predvodio mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki i Veliki kancelar KBF-a.

Nakon mise, nadbiskup je pozvao sve prisutne na kratko druženje u Biskupskom domu, gdje je okupljenima ukratko govorio o povijesti nadbiskupije, o samoj zgradi te nekim biskupima koji su ostavili veliki trag u povijesti. Potom su dekan Dugalić i studentica Valentina Martinuš uručili  nadbiskupu prigodne darove s logom Teologijade.

Nakon ručka, uslijedile su zasebne sesije radionica prema temama pojedinih prijepodnevnih izlaganja. Prva skupina napravila je plakat na temu uvodnog predavanja o odnosu vinograda, loze i trsa. Druga skupina se bavila evangelizacijskim mogućnostima društvenih mreža. Treća skupina je imala radionicu na temu teologije tjelovježbe koju su stavili u službu Kraljevstva Božjeg, dok je četvrta obrađivala temu vjeroučitelja u sekularnom društvu. Nakon radionica uslijedio je duhovno-meditativni program, koji je predvodio doc. dr. sc. Stanislav Šota, prodekan za financije i organizaciju poslovanja, u kapelici Marije, Majke Crkve. Dan je završio zajedničkom večerom i raspjevanim druženjem.

Posljednji dan Teologijade započeo je misom koju je predvodio dekan KBF-a Vladimir Dugalić. U homiliji se osvrnuo na život svetoga Barnabe za kojega je naglasio kako je on uzor svim suradnicima. Njegovo ime na hebrejskom može značiti: sin proroštva, sin utjehe i sin Neba. Pokazao je koje to kreposti mora imati jedan dobar suradnik. To su: poniznost (humilitas), hrabrost, odnosno odvažnost i vjernost/odanost. Naglasio je kako će svi studenti, kao budući teolozi, biti suradnici Božji i da će surađivati međusobno pa neka im Barnaba bude uzor u tome suradništvu. Na kraju homilije ukazao je studentima da je najgore što mogu napraviti – zakopati talente. Važno je da razvijamo talente svojim radom i upornošću jer na taj način se ostvarujemo.

Na kraju misnog slavlja dekan Dugalić službeno je zatvorio Teologijadu poticajnim riječima da upravo Teologijada bude poticaj svima za daljnje razvijanje talenata. Uslijedio je obilazak katedrale, kripte i Spomen muzeja J. J. Strossmayera, a nakon toga odlazak na Ergelu.