Budi dio naše mreže
Izbornik

Vazmeno bdjenje u srijemskomitrovačkoj katedrali sv. Dimitrija

Zagreb (IKA)

Vazmeno bdjenje u srijemskomitrovačkoj katedrali sv. Dimitrija, đakona i mučenika održano je na Veliku subotu, 30. ožujka. Obrede je predvodio srijemski biskup mons. Fabijan Svalina u zajedništvu s kancelarom Srijemske biskupije i katedralnim župnikom.

Obredi su započeli Službom svjetla, tj. blagoslovom ognja u katedralnom dvorištu, od kojega je upaljena uskrsna svijeća. Hvalospjev uskrsnoj svijeći pjevao je župnik Rajković. Nakon što je zapjevana Slava, župnik je iz kapele Isusovog groba iznio Uskrslog. Grob je zatvoren, a čuvari su odložili svoja koplja. Time je njihova služba završena do sljedeće godine.

Biskup je u homiliji kazao kako nas ova uskrsna noć, bogata simbolima, upućuje na prepoznavanje trajne Božje prisutnosti. Iako se u prvi mah među apostole uvuklo beznađe zbog Isusove smrti, On im pokazuje da ništa nije svršeno, nego sve započinje s apsolutno Novim. Također je naglasio kako je uskrsnućem ljubav pobijedila zlo  te pokazala da je blagost jača od koplja, a cijela povijest je dobila novi smisao. Napomenuo je kako nas ova noć podsjeća na naše krštenje, koje sada treba doživjeti kao novo duhovno rađanje, novo obraćenje, te kazao: „Ljudska se narav mora obratiti, mora se preporoditi, ako želi kušati smirenje i sreću. Dopustite da nas noćas Isusova ruka kroz ovaj obred pomiluje, da nam oprosti sve pogreške i da nas pridigne na novi život.“

Mons. Svalina je homiliju završio mislima o značaju Isusova uskrsnuća za naš život: „Uskrs je oslonac naše vjere, našeg nadanja, naše ljubavi. Sve se to ostvarilo u Isusu Kristu i ostvarivat će se na svakom čovjeku. Uskrsnuće počinje u našoj dubini, u našem srcu. Na to smo uskrsnuće već noćas pozvani. Uskrs je ostvarenje Osam Blaženstva. Poslije Isusova uskrsnuća svima nam je lakše uskrsnuti, jer on je s nama. Više nema samca, nema ostavljena, nema prezrena. Isus je sve saprao i sa svima se identificirao. Očitovali su se zlo i ljubav. I pobijedila je ljubav. I baš na ovakav (Isusov) način događa se uskrsnuće.“

Na kraju slavlja srijemski biskup je svima čestitao Uskrs. Posebnu česitku je uputio starima i bolesnima koji nisu u mogućnosti sudjelovati na vazmenom slavlju. Zaželio je da nam uz uskrsloga Gospodina i Srijemski mučenici, čijim se svjedočanstvom ponosimo, budu nadahnuće za promjenu i obraćenje.

Misno slavlje animirao je katedralni zbor „Sveta Cecilija“, pod ravnanjem s. Cecilije Tomkić. Nakon svete mise, prema običaju, upriličen je blagoslov hrane u župnoj dvorani.