Budi dio naše mreže
Izbornik

Osijek: Mons. Fabijan Svalina predvodio misu na blagdan sv. Antuna u dvorištu Franjevačkog samostana u Tvrđi  

Osijek (IKA)

Srijemski biskup Fabijan Svalina predvodio je u četvrtak, 13. lipnja 2024. svečano misno slavlje u dvorištu Franjevačkog samostana u osječkoj Tvrđi, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Hodočasnike, srijemskog biskupa, kao i dekana Osječkog istočnog dekanata preč. Alojza Kovačeka, pozdravio je gvardijan Franjevačkog samostana fra Venancije Mihaljević, a pozdrav je uputio i prisutnim predstavnicima Grada Osijeka – gradonačelniku Ivanu Radiću, dogradonačelniku Draganu Vulinu i predsjedniku Gradskoga vijeća Tihomiru Florijančiću te im zahvalio za pomoć pri obnovi franjevačkog samostanskog dvorišta.

Uvodeći u misno slavlje biskup Svalina je istaknuo da sveca cijeloga svijeta – sv. Antuna štuju i oni koji nisu pripadnici katoličke zajednice, „pa će tako u Srijemskoj Mitrovici biti puno dvorište mnogih hodočasnika koji nisu pripadnici katoličke zajednice. Što to privlači? Njegova svetost, njegova jednostavnost i njegova spremnost odgovoriti na izazove koje je Gospodin pred njega postavio u njegovu trenutku, u njegovim vremenima. Eto izazova i svakome od nas – vjerniku, kršćaninu. Po krsnoj milosti pozvani smo biti svjedoci uskrslog Gospodina, svjedočiti Njegovu sliku svakodnevnim življenjem u našim obiteljima, u našim školama, u našim sredinama gdje radimo, u našem gradu, županiji, biskupiji i cijeloj domovini“, kazao je.

U svojoj homiliji srijemski biskup rekao je da sv. Antun nije ostao svetac 13. stoljeća, nego svih stoljeća do naših dana te da su se na njemu naročito isticale društvene kreposti. „Mi bismo jednostavno rekli: Antun je bio prijatelj maloga čovjeka. Nježnim osjećajima gledao je njegove potrebe, a divovskom snagom branio njegova prava. Svoj socijalni program crpio je iz Evanđelja“, napomenuo je biskup.

Naglasio je zatim kako i današnje štovanje sv. Antuna ima izričito socijalni karakter. „Njemu se utječu i članovi kršćanskih obitelji da sredi ono što narušava tu osnovnu stanicu društva ili što bi joj moglo naškoditi. Njemu se mole zaljubljenici prije ženidbe, njega zazivaju ženidbeni drugovi. Njemu se mole nerotkinje i žene u porodu. Pred njim, kao pred svojim zaštitnikom, iznose svoje jade prosjaci. Od njega putnici mole sretan povratak. On je mnogima savjetnik. On je zaštitnik u ratnim opasnostima i bori se kao ‘počasni časnik’ u austrijskoj, španjolskoj i portugalskoj vojsci, zato ga vojnici zazivaju u opasnostima. Šutljivi seljak stavlja u njegove ruke sudbinu svojih usjeva. On je patron pomoraca i rudara, on sluša molitve zabrinutih članova njihovih obitelji. On je pronalazač izgubljenih stvari, nebeski detektiv. Jednom riječju, sv. Antun je zaštitnik u svim potrebama dnevnoga života. To je razlog zbog kojega je u njegovu štovanju – više nego u drugih svetaca – naglašeno ljudsko, povezano s našom svakidašnjicom. Štovanje sv. Antuna nadišlo je službeni vid i ušlo u život vjernika. Zato je on doista svetac svih i za sve“, rekao je propovjednik.

Podsjetio je da je na početku 13. stoljeća, kada su nicali novi gradovi, a trgovina doživljavala procvat, sve više bilo neosjetljivih na potrebe siromaha te rekao: „Zbog toga Antun u više navrata poziva vjernike da razmišljaju o pravom bogatstvu, a to je bogatstvo srca, kojim čovjek postaje dobar i milosrdan te tako skuplja blago za nebo: ‘O vi bogatitako je on opominjao – ‘neka vam prijatelji budu… siromasi, primite ih u svoje domove. Isti će ti siromasi kasnije primiti vas u vječne stanove, gdje vlada ljepota mira, povjerenje i sigurnost te obilni spokoj neprolazne sitosti’.“

Biskup je zatim ukazao na sliku sv. Antuna koji dijeli kruh siromasima te ustanovu Kruha svetog Antuna“.„Koliki su se gladni nasitili, koliko je siromaha i nemoćnika potpomognuto. Mnogi su mislili i govorili da će opovrgnuti Isusove riječi: ‘Siromaha ćete uvijek imati kraj sebe, međutim, i u najrazvijenijim zemljama ima nezbrinutih, kojima je potrebna pomoć bez koje pojedinci ili cijele obitelji ne bi mogle preživjeti. Sv. Antun je nadahnjivao plemenite kršćane koji su žrtvovali svoje dragocjeno vrijeme, i nekad uz opasnost vlastitog života, surađivali u župnim i drugim Caritasima. On im je bio primjer“, poručio je mons. Svalina.

Svoju homiliju srijemski biskup zaključio je riječima: „Stoga, zamolimo sv. Antuna da u našim životima učvrsti pouzdanje u Boga, vrati strpljivost i sklad, a u brojne obitelji i toliko potreban – mir.“

Na kraju misnoga slavlja, nakon blagoslova cvijeća i nabožnih predmeta, mons. Svalina vjernicima je predstavio život Srijemske biskupije u kojoj je trenutno oko 4% katolika, 31 župa, 18 svećenika i 2 biskupa, a prosječna svećenička dob je vrlo visoka. Mladiće koji osjećaju duhovni poziv potaknuo je da se odazovu i dođu u misijske krajeve, a prisutne pozvao je na hodočašće Gospi Tekijskoj. Liturgijsko pjevanje tijekom misnoga slavlja predvodio je Mješoviti zbor franjevačke crkve Sv. Križa u Tvrđi pod vodstvom Silvija Vrčeka, uz orguljsku pratnju Ivke Kaurinović.

Proslava sv. Antuna Padovanskog u osječkoj Tvrđi započela je prvi misnim slavljem u 3 sata ujutro te je slijedilo još 7 prijepodnevnih misnih slavlja. Prvo poslijepodnevno misno slavlje je u 16 sati. U 18 sati misu će predvoditi vlč. dr. Ivan Benaković, koji je predvodio i trodnevnu pripravu uoči blagdana, te će blagosloviti djecu i ljiljane. Misna slavlja su i u 19:30 te u 21 sat. Tijekom cijeloga dana vjernici će imati priliku za ispovijed, upis misnih slavlja te molitvu u franjevačkoj crkvi pred zavjetnom slikom sv. Antuna, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.