Budi dio naše mreže
Izbornik

Misno slavlje i blagoslov popisa vukovarskih žrtava

Vukovar (IKA)

U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru u ponedjeljak 7. listopada pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić služio je misu za sve vukovarske žrtve, nakon koje su okupljeni u procesiji i s upaljenim svijećama otišli do mjesta gdje je postavljen popis svih vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu te su se pomolili.

U misnoj homiliji, pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić, nakon što je razmatrao značenje i poruku spomendana Blažene Djevice Marije od Krunice istaknuo je: „Naš večerašnji spomen, upravo otajstvima vjere, što ih s Marijom razmatramo, želi obasjati živote i smrt vukovarskih žrtava, čija smo imena, s dubokim ljudskim poštovanjem i zahvalnošću, sabrali i ispisali na pločama postavljenima uz Dunav, u dvorištu ove crkve i samostana. 2717 imena! I ta su imena, u svjetlu Božje mudrosti, „otajstva“ – njihovi životi i njihova smrt!

Ni jednoga čovjeka ne bismo smjeli uzeti tek kao dio puke statistike i popisa ili tek kao „banalnu“ činjenicu. Njihova su imena povijest! Te im pristupamo s najdubljim osjećajima, jer se s njihovim životima i smrću isprepliće, i na neki način prelama, stvarnost naših života. S ljubavlju se i večeras prisjećamo življenoga zajedništva s njima, i sa suzom u oku, što nam je ono nasilno prekinuto. No, nadasve želimo moliti: za njihov vječni mir i njihovo uskrsnuće.“

Osvrnuvši se na duhovnu snagu, koju nam je u vremenu Domovinskoga rata pružala utjeha vjere, mons. Ćurić dodao je: „Braćo i sestre! Povijest, koja je „učiteljica života“, teče. A sabrana imena vukovarskih žrtava svima su za spomen – nama i cijelom svijetu. Neka nam, rasvijetljena iskrenom vjerom, ta imena budu poticaj za put mira, onako kako smo, na Ovčari, ovdje u Vukovaru, i na još puno mjesta, već toliko puta molili: „Gospodine, bez prestanka nas nadahnjuj svojom ljubavlju! Jedino ona će nam pokazivati pravi put – kako nam je zahvalno cijeniti žrtvom stečenu slobodu i kako nam je iskrenim opraštanjem čistiti duh; kako nam je pružati ruke na pomirenje i, ištući od tebe mudrost, graditi istinski mir.“ Te je zaključio svoju homiliju zazivom: „Marijo, Kraljice mira po cijelom svijetu, moli za nas! I Vukovarska Kraljice mira, zakrili nas i vodi, sada i dovijeka!“

Na misi i molitvi, uz brojno mnoštvo, sudjelovali su vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko – srijemski župan Božo Galić, načelnici iz bivše općine Vukovar, branitelji i udruge proistekle iz Domovinskog rate te brojni vukovarski vjernici.

„Grad Vukovar pretrpio je najveću žrtvu u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada, od kolovoza do studenog 1991., tijekom koje je Jugoslavenska narodna armija, uz pomoć srpskih paravojnih snaga, svim sredstvima pokušavala zauzeti grad. Već 28 godina obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara (18. studeni), a tek smo sada došli do konačnog  popisa svih žrtava te godine. Trenutačno je na popisu 2717 osoba, ali s ostavljenom mogućnošću dodavanja imena, ukoliko se dođe do novih saznanja”, uvodno je istaknuo gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Ivica Jagodić te dodao: „Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar. Sada smo konačno kompletirali ovaj popis vukovarskih žrtava kako bismo upravo s preciznim podacima mogli raspolagati poradi naše povijesti i naše baštine za nove naraštaje zbog kojih svaka žrtva ima svoj smisao i ponos. Ovime se iskazuje trajan spomen svim vukovarskim žrtvama u Domovinskom ratu, što nas i povijest obvezuje kako se niti jedna žrtva ne bi zaboravila te kako se u budućnosti žrtva Vukovara i Vukovaraca ne bi umanjila ili krivo navodila i interpretirala. Postavljanjem ovoga popisa želimo zadržati u pamćenju sve žrtve. U molitvi i u ovome vjerničkom zajedništvu iskazan je pijetet svima nevino stradalima koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, bez obzira na nacionalnost, poginuli, nestali, zatočeni ili stradali na bilo koji način.”

 

Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar. Početak provedbe ideje o prikupljanju svih žrtava krenulo je u vremenu došašća 2017., kada je u hodniku samostana postavljen prvi neslužbeni popis koji je poslužio Vukovarcima da mogu prijaviti sve one koji nisu na popisu. Kako bi što veći broj ljudi saznao za ovu inicijativu, bila je organizirana i konferencija za novinare na kojoj je predstavljeno napredovanje prikupljanja imena žrtava. Uoči 18. studenoga 2018. javnosti je predstavljen idejni projekt i mjesto gdje će popis biti postavljen.

Zahvala za ovo djelo prikupljanja žrtava pripada mnogima, ističe fra Ivica Jagodić, a ponajprije radnom timu koji čine Antonija Zaoborni, Marija Hardi, Ena Mor i Darko Raguž, dobročiniteljima, fra Jozi Grbešu i braći franjevcima iz Franjevačke kustodije sv. Obitelji u Chicagu. Za prikupljanje podataka Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru i ravnatelju dr. Anti Nazoru, Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar i pomoćniku ravnatelja dr. Draženu Živuću, brojnim udrugama, društvima i mjestima iz bivše općine Vukovar, te Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji je provjerio sav popis, pod vodstvom tadašnjeg predstojnika, a danas ministra državne imovine Marija Banožića.

Popis na staklenoj stijeni postavljen je u dvorištu Franjevačkog samostana ponad Dunava.