Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa posvete ulja u đakovačkoj katedrali

Đakovo (IKA)

Uz svečanu procesiju od Nadbiskupskog doma prema katedrali na Veliki četvrtak, 28. ožujka, slavljena je Misa posvete ulja koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić u zajedništvu s pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem i umirovljenim nadbiskupom Marinom Srakićem te gotovo cijelim prezbiterijem Đakovačko-osječke nadbiskupije, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Posluživala su trojica đakona. Veliki četvrtak je dan ustanove svećeništva i euharistije te se na jedinom dopodnevnom misnom slavlju u katedrali, okupilo više od 150 svećenika koji su u zajedništvu s nadbiskupom obnovili svoja svećenička obećanja.

„Ovo je euharistijsko slavlje svake godine povlašteni trenutak poziva na razmišljanje o dragocjenom daru poziva kojega Gospodin upućuje svakome od nas i istodobno veoma prikladan i siguran način na koji jačamo želju za srećom koju nosimo u sebi: Naš život postaje ostvaren i ispunjen kad otkrijemo tko smo, koji je naš identitet, gdje su naši izvori, koje su naše odlike, na kojem području ih možemo učiniti plodnima i kojim nam je putem ići da bismo postali znak i oruđe ljubavi, prihvaćanja, ljepote i mira u sredinama u kojima živi svaki od nas“, poručio je u homiliji.

Nadbiskup je također čestitao svećeničke jubileje sedmorici svećenika. Dvadeset i pet godina svećeničke službe slavili su Krešimir Aračić, župnik Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Berku i upravitelj župa sv. Joakima i Ane u Čakovcima te sv. Marije Magdalene u Tompojevcima, zatim fra Tonio Vučemilović, OFM, župnik Župe sv. Filipa i Jakova te gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru i fra Mijo Tikvić, OFM, župni vikar Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

Pedeset godina svećeništva slavili su vlč. Andrija Križanović, umirovljeni župnik, vlč. mr. Marko Lončar, umirovljeni župnik i preč. Pavao Madžarević, umirovljeni župnik i začasni kanonik.

Dijamantni svećenički jubilej slavio je fra Domagoj Šimunović, OFM, dugogodišnji gvardijan Franjevačkog samostana Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu; osnivač i prvi ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu, a sada ispovjednik u istom samostanu.

S posebnim pijetetom i zahvalnošću nadbiskup se prisjetio i šestorice svećenika koje je Gospodin pozvao k sebi od prošlogodišnjeg slavlja Velikoga četvrtka. To su mons. Josip Bernatović, vlč. Anto Pavlović, vlč. David Sluganović,  vlč. Andrija Kramar, vlč. Slavko Vranjković i vlč. Marko Milinković.

Zatim je nadbiskup govorio o svećeničkom identitetu i njegovu početku koji svoju polaznu točku ima u Božjem daru svećeničkog poziva u dvorani Posljednje večere, a svoju sadašnjost u uprisutnjenju Krista.

Svećenička je služba sastavljena od svega onoga što je autentično i istinski ljudsko, obilježena je svetošću ali i ljudskom krhkošću. U tom smislu nadbiskup je istaknuo: „Zato je i ono što je vidljivo, ono što je povijesno, podložno ljudskoj prosudbi, po čemu smo prepoznatljivi, također važno – jer se upravo po tome očituje i ono što je u dubinama, ono što je uronjeno u more Božje ljubavi. I baš po tome vidljivome, povijesnome, po našoj riječi i navještaju, po našim svećeničkim djelima i činima koji su podložni ljudskim prosudbama, djeluje Isus Krist u svojoj Crkvi, ‘iscjeljuje srca slomljena’, ‘tješi žalosne’, ‘diže očajne’, ‘sužnjima proglašava oslobođenje’, ‘vid vraća slijepima’ i ‘na slobodu pušta potlačene’ (usp. Lk 4,19-20)“.

Nadbiskup je također ohrabrio svećenike: „Danas zato obnavljamo idealizam i oduševljenje kojim smo išli na svećeničko ređenje te molimo za povratak onom prvom zanosu i ljubavi prema Isusu Kristu te prema svećeničkom zvanju i službi. Samo radosni svećenici, koji vole svoje zvanje mogu biti poticaj i mladima da budu velikodušni pred Gospodinom koji zove. I budimo svjesni toga da se od nas očekuje biti proročki izazov i za naše ministrante, za svoje mlade župljane te za naše bogoslove. Proročko svjedočanstvo naše svakodnevice i stila našega života i njih formira i odgaja.“

Na kraju misnoga slavlja nadbiskup Hranić je blagoslovio katekumensko i posvetio krizmano ulje uz blagoslovnu odnosno posvetnu molitvu i sudjelovanje svih svećenika.

Uslijedile su čestitke svećenicima jubilarcima i dodjela prigodnih darova. U ime jubilaraca zahvalu je izrekao fra Domagoj Šimunović kojemu je uručena slika Susret Uskrslog Isusa s Marijom Magdalenom, rad akademskog slikara Siniše Simona. Srebrnim odnosno zlatnim jubilarcima uručeni su srebrni i zlatni medaljoni s likom Dobrog Pastira i Strossmayerovom katedralom. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor svećenika pod ravnanjem maestra Ivana Andrića i orguljsku pratnju maestra Vinka Sitarića.