Budi dio naše mreže
Izbornik

Započela korizmena duhovna obnova u svetištu Gospe Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Korizmena duhovna obnova uoči svetkovine sv. Josipa pod geslom „Gospodine, obnovi nas u vjeri, nadi i ljubavi!“, započela je u utorak, 16. ožujka u župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Nakon pobožnosti križnoga puta večernje misno slavlje u koncelebraciji župnika Ivana Lenića predvodio je vlč. dr. Davor Vuković, profesor na đakovačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Promišljajući u duhu gesla što kao kršćani moramo činiti da bi Gospodin obnovio našu vjeru, nadu i ljubav vlč. Vuković za primjer je stavio život i djelo sv. Josipa. Naglasio je kako se u ovoj godini koju je papa Franjo proglasio Godinom sv. Josipa na poseban način trebamo staviti pod zagovor toga sveca, zaručnika Blažene Djevice Marije te vidjeti što on danas u ovoj kriznoj situaciji poručuje.

„Evanđelja malo govore o sv. Josipu, no on je bio prisutan baš u kriznim situacijama i govorio je svojim djelima. Valja nam učiti od Josipa i Marije kako se odnositi prema krizama, jer je njihov život bio obilježen krizama. Krize nisu nešto što možemo izbjeći. Marija i Josip krize nisu doživljavali kao prokletstvo, kao kaznu Božju, nego su jedno uz drugo i uz Boga išli kroz te krize. Ako otvorimo svoje srce stavimo ga u Božje ruke moći ćemo strpljivo i hrabro ići kroz krize. Od sv. Josipa možemo učiti kako svjedočiti svoju vjeru, kako biti skrovit, neznatan, kako biti na raspolaganju i služenju drugima. Josip je bio čovjek čvrste i hrabre vjere…“, neke su od poruka vlč. Vukovića.

Vjernike je pozvao da u krizama pandemije dublje promišljaju na čemu temelje svoj život, odnosno koji je krajnji temelj njihova života te da poput sv. Josipa, žive s pouzdanjem u Boga, stave iz dana u dan svoj život u Božje ruke, žive iz povjerenja i pouzdanja u Boga.

„Živi Bog, Bog Isusa Krista, snaga Duha Svetoga, milost Božja to je krajnji temelj života. To su sv Josip i Marija shvatili. Na tu smo vjeru i mi pozvani. Posljedica vjere je hrabrost. Zato ne bojte se, u Božjim ste rukama, ne dajte se zlu i grijehu. Idite naprijed. To je hrabrost koja dolazi iz vjere i Božjega života. To je hrabrost koja je resila sv. Josipa i Mariju. Njihova je veličina i hrabrost u tom predanju i vjeri. Neka nam to u ovoj koronakrizi bude poticaj i šansa da nas trgne iz naših uljuljanosti, naših ljudskih planova i obrati Bogu“, poručio je na kraju vlč. Vuković.

Okrenuti prema slici sv. Josipa na kraju su se prisutni pjesmom i molitvom povjerili zagovoru sv. Josipa.

Obnovu 17. ožujka s početkom u 18 sati predvodi vlč. Perica Matanović, župnik u Novskoj, a 18. ožujka, na uočnicu svetkovine sv. Josipa, vlč. dr. Ivica Raguž, profesor na đakovačkom KBF-u.

Na samu svetkovinu sv. Josipa, zaručnika BDM, zaštitnika obitelji i naše Domovine, u petak 19. ožujka misna slavlja s mogućnošću za ispovijed su u 8.30, 10.30, 17 i 18.30 sati. Pobožnosti sv. Josipu su pola sata prije svake mise.