Budi dio naše mreže
Izbornik

Završila osječka „72 sata bez kompromisa“ 

Osijek (IKA/TU)

Najvećem volonterskom projektu u Hrvatskoj „72 sata bez kompromisa“ već petu godinu zaredom pridružio se i grad Osijek. Od 14. Do 17. listopada mladi su darovali svoje vrijeme za drugoga, otvorili svoja srca i njima zagrlili potrebite, a projekt je zaključen misnim slavljem koje je u Župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku predvodio o. Ivan Ike Mandurić, a u koncelebraciji je bio fra Marko Neretljak.

„I kako srce se napuni kada za drugog se isprazni“ stih je iz pjesme Stjepana Lacha, koji je uzet kao ovogodišnji jingle“ jer dočarava posebnost projekta – koja se očituje u nesebičnom darivanju mladih. Sudionici akcije u dobi od 15 do 35 godina volontiranje su prepoznali kao neprocjenjivu aktivnost za tuđi, a time i vlastiti život. Tijekom 72 sata i ukupno 44 volonterske akcije, velikodušno srce i vrijedne ruke čak 302 zelena“ volontera – kopanjem, cijepanjem drva, čišćenjem, farbanjem, pjevanjem, plesom i na mnoge druge kreativne načine – donosile su promjenu tom društvu. U sličnim akcijama 30-ak osječkih volontera srcem je zagrlilo“ potrebite na području potresom pogođene Banovine, što je novost ovogodišnjeg projekta.

„Dotaknuti ljudsko srce, posvjedočiti da je važan, dragocjen, da nije zaboravljen… kroz djela milosrđa odraziti Božju ljubav prema čovjeku“, potaknuo je o. Ivan Ike Mandurić na misi s mladima kojom je projekt započeo 14. listopada u Rezidenciji Družbe Isusove u Osijeku, a nedjelja misa, 17. listopada, bila je zahvala za sve učinjeno. „Čovjek je stvoren da mijenja svijet čineći dobro, a na nama je da prepoznamo Kristov primjer i poziv“, rekao je o. Ike na misnom slavlju u nedjelju te naglasio da se pritom treba uzdati samo u svoje snage već „dopustiti Gospodinu da nas osnaži kako bismo mogli prepoznati gdje nas društvo treba“.

Projekt “72 sata bez kompromisa” uz višemjesečnu je pripremu organiziran uz suradnju i partnerstvo osječkog SKAC-a i Ureda za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije, a tu su i donatori te mlade volonterske snage bez kojih realizacija projekta ne bi bila moguća. „Hvala Gospodinu, koji je osnažio naša srca kako bismo plemenitošću učinjenoga posvjedočili Njegovu ljubav. Dragi mladi, nastojte uvijek svojim djelima naviještati ljubav jer samo ona ostavlja trag i budi promjenu, onu najvažniju – u vlastitom srcu i srcu bližnjega“, poručuju mladi ih SKAC-a Osijek i iznose svoja iskustva: 

„Kažu da su došla neka čudna vremena, mladi na mobitelima i bez komunikacije, nezainteresirani za život. Ne znam gdje se ti čovječe krećeš, ali ova ekipa koju ja znam je sve samo ne to. Ovakva okupljanja poput #72sata me iznova motiviraju i inspiriraju da budem bolja osoba i samo se čudim i divim dobroti mladih oko sebe. Koliko su se spremni dati, s kolikom ljubavlju i radošću to čine. Koliko zahvalnosti i suosjećajnosti u njima. Hvala ljudima u Banovini što su nas dočekali otvorenih srdaca, govore kako su sve materijalno izgubili, a opet ti žele sve dati. Mi smo došli njih zagrliti srcem , a oni su nam vratili još jačim zagrljajem“, istaknula je Sanja (31).

„Ovaj vikend u sklopu volonterskog projekta 72 sata bez kompromisa mladi srednjoškolci, studenti i radnička mladež radili su od jutra do mraka za jednoga starijega gospodina u invalidskim kolicima, koji živi u teškim uvjetima. Radili smo puno toga, a rezultat je sljedeći: Napravljena betonska staza, od ceste do ulaska u kuću, u dužini od 27 metara jer čovjek do tada nije mogao samostalno izaći do ceste, izrezana, iscijepana i složena drva, nova drvarnica u koju se ulazi ravno iz sobe u kojoj živi, prilagođeno za invalidska kolica, nova vrata, novi prozor, iskrčeno i počišćeno dvorište. Čudo u Podravlju. Kako su samo radili svi, cure i dečki, u odličnoj atmosferi. Užitak je bio raditi s vama. Ovu akciju pamtit ću do kraja života“, rekao je Luka (25).