Budi dio naše mreže
Izbornik

Proglas o održavanju sinodskih zasjedanja Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije

Zagreb (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić tijekom Mise svećeničkog ređenja na svetkovinu sv. Petra i Pavla, u utorak 29. lipnja, pročitao je Proglas o održavanju sinodskih zasjedanja Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije koji prenosimo u cijelosti.

Preuzvišeni Apostolski nuncije u BiH,
dragi subrate u biskupstvu,
dragi oče provincijale,
draga subraćo u prezbiteratu,
dragi redovnici i redovnice,
draga braćo i sestre u Kristu!

Na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, prije točno devet godina, s ovog istog mjesta najavio sam održavanje Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije pod geslom: »Sve obnoviti u Kristu« [usp. Ef 1,10]. Smatrao sam potrebnim da ova mjesna Crkva vrhbosanska treba dati svoj doprinos općem pozivu Rimskih Prvosvećenika na novu evangelizaciju u sveopćoj Crkvi. Nadasve, želio sam da čitava nadbiskupijska zajednica bolje upozna stvarnost u kojoj živi i djeluje i izazove s kojima se suočava kako bi mogla obnoviti svoj misionarski žar, radosnije naviještati Evanđelje i odvažnije svjedočiti svoju vjeru i životnu nadu.

S tim ciljem, slijedeći odredbe Zakonika kanonskog prava i drugih crkvenih dokumenata, osnovao sam Pripremno povjerenstvo za održavanje sinode sastavljeno od svećenika i vjernika laika. Povjerenstvo je imalo trostruku zadaću: izraditi Statut sinode; odrediti tematska područja za raspravu na sjednicama Povjerenstva i drugih nadbiskupijskih tijela, kao i na susretima u pojedinim dekanatima Nadbiskupije; izraditi Radni dokument za sinodska zasjedanja i odlučivanja. K tome, izradilo je Pravilnik Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije koji pobliže određuje ono što se odnosi na sinodska tijela i odvijanje sinodskih zasjedanja. Povjerenstvo je uspješno završilo povjerenu zadaću a svoju 40. redovitu sjednicu, ujedno i posljednju, održalo je 8. lipnja 2021.

Koristim prigodu zahvaliti svim članovima Povjerenstva na svesrdnoj suradnji, na ustrajnom radu, na podršci i doprinosu sinodskom putu ove mjesne Crkve. Posebno zahvaljujem vlč. Mariu Bernadiću, generalnom tajniku Sinode, koji je predano, znalački i s velikom ljubavlju obavljao najveći dio zadaća Povjerenstva!

***

S dubokim pouzdanjem u Boga, začetnika svakoga dobra, najavljujem početak sinodskih zasjedanja Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Svečano euharistijsko slavlje otvorenja Sinode bit će u ovoj istoj katedrali u subotu, 11. rujna 2021., s početkom u 9 sati, a potom slijedi svečano otvorenje sinodskih zasjedanja u dvorani Svećeničkoga doma Vrhbosanske nadbiskupije.

Kalendar Sinode predviđa ukupno 5 sinodskih zasjedanja u dvorani Svećeničkoga doma, i to:

  • Prvo zasjedanje: subota, 18. rujna 2021., s početkom u 9 sati;
  • Drugo zasjedanje: subota, 25. rujna 2021., s početkom u 9 sati;
  • Treće zasjedanje: subota, 2. listopada 2021., s početkom u 9 sati;
  • Četvrto zasjedanje: subota, 16. listopada 2021., s početkom u 9 sati;
  • Peto zasjedanje: subota, 30. listopada 2021., s početkom u 9 sati.

Svečanim euharistijskim slavljem u Sarajevskoj prvostolnici na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2021. godine u 10,30 sati bit će zaključena Sinoda.

U narednim ću danima, prema Statutu i Pravilniku Sinode, imenovati dekretom sve članove Sinode i svih sinodskih tijela.

Pozivam svećenike, redovnike i redovnice, samostanske i župne zajednice, obitelji, ali i svakoga pojedinog vjernika i vjernicu, da nastave još usrdnije moliti Molitvu za Sinodu, te da nakane vezane uz održavanje Sinode uključe u svoje svakodnevne molitve.

Sinodu želimo živjeti kao novi zamah Duha Svetoga, kao prigodu za zajedničko traženje odgovora na izazove s kojima se suočava Vrhbosanska nadbiskupija i kao potrebu traženja novih načina naviještanja i svjedočenja Radosne vijesti spasenja.

Naša nastojanja i molitve ponizno stavljamo pred Presveto Srce Isusovo, kojemu je posvećena naša Nadbiskupija, i pod zagovor Blažene Djevice Marije i Sv. Josipa, naših nebeskih suzaštitnika.

Neka se u nama i po nama očituje naša privrženost Bogu i naše crkveno zajedništvo.

Na sve zazivam obilje Božjeg blagoslova!

Vinko kard. Puljić
nadbiskup metropolit vrhbosanski