Budi dio naše mreže
Izbornik

Govori pape Ivana Pavla II. Hrvatima – 1981. godina

Unesite duh kršćanstva u život i kulturu europskih naroda nasljedujući sv. Benedikta, Ćirila i Metoda

Hrvatskim i slovenskim hodočasnicima na završetku proslave 1500. obljetnice rođenja sv. Benedikta

Vatikan, 21. ožujka 1981.

Sveti Otac je u Vatikanu 21. ožujka 1981. primio zajedničko hrvatsko-slovensko hodočašće koje je došlo u Rim na zaključku proslava 1500. obljetnice rođenja sv. Benedikta. Bilo je oko 3000 hodočasnika. Tim su hodočašćem hrvatski i slovenski vjernici željeli također zahvaliti Papi što je tri mjeseca prije proglasio sv. Ćirila i Metoda suzaštitnicima Europe. Nakon što su Papu pozdravili zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić i ljubljanski nadbiskup Alojz Šuštar, Papa se obratio najprije na hrvatskom ovim riječima:

            “Draga braćo i sestre! Božja Providnost dala mi je danas radost da se susretnem s vama, dragi vjernici iz Hrvatske i Slovenije, koji zaključujete vaše hodočašće u Italiji posjetom Papi, da Mu izrazite vašu vjernost i vašu privrženost. Primam vas ganutom dušom, i pozdravljam prije svega časnu braću Biskupe, ovdje nazočne na čelu sa dragim Franjom Kuharićem zagrebačkim nadbiskupom i predsjednikom Biskupske konferencije, i preko njih cijeli episkopat koji nosi u srcu sudbinu Crkve koja je u Jugoslaviji. Tragom vjere vaših otaca, željeli ste posjetiti u Italiji mjesta draga pobožnosti i sjećanju svetog Benedikta čija se 1500. obljetnica rođenja proslavila ove godine. I u isto vrijeme željeli ste proslaviti i svetog Ćirila i Metoda, apostole slavenskih naroda, proglašenih nedavno Pokroviteljima Europe, zajedno sa svetim Benediktom. Svi ovi motivi čine mi posebno drag susret s vama i stavljaju u posebno svjetlo važnost vašeg hodočašća, koje možemo nazvati ‘europsko’. Ono dozivlje u pamet pobožno hodočašće vaših sunarodnjaka i ostalih vjernika koji su došli iz slavenskih krajeva, vođeni, točno pred 100 godina, od slavnog Biskupa iz Đakova, monsinjora Josipa Jurja Strossmayera, a to je hodočašće imalo posebnu svrhu zahvaliti Svetom Ocu Leonu XIII. (trinaestom) za Encikliku Grande Munus, kojom su bili sveti Ćiril i Metod proglašeni svecima sveopće Crkve, pokazavši čitavom kršćanskom svijetu njihove likove i apostolsko djelo. I vi ste željeli pokazati Papi vašu zahvalnost za nedavno Apostolsko pismo Egregiae virtutis kojim je proglasio Ćirila i Metoda Pokroviteljima Europe zajedno sa svetim Benediktom. Vrlo cijenim ovu vašu delikatnu misao, pa želim i ja vama izraziti svoje priznanje. U mnogo navrata imao sam priliku pokazati važnost rada svetih Benedikta, Ćirila i Metoda za Crkvu i Europu. Sveti Benedikt, div vjere i civilizacije, u jednom društvu poljuljanom od strašne krize vrednota i institucija, potvrdio je snagom svog djela primat duha, braneći na taj način kako dostojanstvo ljudske osobe kao djeteta Božjeg, tako i dostojanstvo rada, shvaćenog kao služba za braću. Polazeći od takve afirmacije viših težnja čovjekovih sv. Benedikt pomoću tihog i uspješnog rada svojih redovnika, utkao je smisao kršćanstva u život i kulturu europskih naroda. Također i današnje čovječanstvo živi u jednoj krizi identiteta i ideala, koje pokazuje mnogo sličnosti s onima u dalekom, zadnjem razdoblju petog stoljeća kršćanske ere i zato je nužno, kao i onda ponovno usvojiti transcendentnu viziju i obnoviti savjest u svjetlu vječnih vrednota.”

Svoj je govor Papa nastavio na slovenskom jeziku, a govorio je o sv. Ćirilu i Metodu i njihovim zaslugama za širenje kršćanstva među slavenskim narodima.

Ins., IV., 1, 1981., str. 727 – 729.

 

Uskrsna čestitka

Trg sv. Petra, 19. travnja 1981.

Na kraju uskrsne poruke prigodom blagoslova Urbi et Orbi Sveti Otac je s glavne lože bazilike sv. Petra čestitao Uskrs na 43 jezika. Čestitka na hrvatskom jeziku bila je na 13. mjestu, a druga po redu od slavenskih jezika:

            “Sretan Uskrs.”

Ins., IV., 1, 1981., str. 977.

 

Budite dosljedni poput Ivana Merza ponoseći se što ste katolici

Mladim hodočasnicima

Vatikan, Trg sv. Petra, 29. travnja 1981.

Na općoj audijenciji srijedom papa Ivan Pavao II. pozdravlja 250 mladih Hrvata koji su došli u Rim vođeni primjerom ljubavi i vjernosti sluge Božjega Ivana Merza prema Crkvi, Papi i Rimu. Došli su iz raznih krajeva Hrvatske: Zagreba, Varaždina, Koprivnice, Virovitice, Splita, Zadra, Hvara, Osijeka, Slavonskog Broda, Slavonske Požege, Banja Luke, Sarajeva, Duvna, Livna i drugih mjesta. Hodočašće je organizirao Katehetski centar bazilike Srca Isusova, popularno zvan “Palma”. Bilo je to već peto hodočašće mladih koje se nadahnjuje primjerom Ivana Merza. Sveti Otac ih je pozdravio ovim riječima:

            “Dragi moji mladi Hrvati! Već po peti puta grupa mladih iz Hrvatske, koji se oduševljavaju životom i radom sluge Božjega, profesora doktora Ivana Merza, došli su u Rim i traže blagoslov Svetog Oca. Drago mi je da i vas mogu pozdraviti među ostalim hodočasnicima iz Zagreba. Vama je uzor profesor Merz, i to je dobro. I vi, kao što je Merz, tražite Isusa preko liturgije, da Ga možete što bolje upoznati i slijediti. Budite dosljedni, kao što je bio Merz. Izbjegavajte grijeh. Hrabro svjedočite za Isusa bez straha ponosni da ste katolici. Primite moj apostolski blagoslov i prenesite ga svima svojima u mojoj dragoj Hrvatskoj.”

Dva tjedna nakon ovog susreta s Papom na istom Trgu sv. Petra, za vrijeme generalne audijencije 13. svibnja 1981. na Svetog Oca izvršen je atentat. Teško ranjen, Papa je prevezen u bolnicu. Sveti Otac ostao je čudom na životu. Što nije smrtno stradao i da se oporavio od posljedica atentata, to je pripisao zagovoru Gospe Fatimske, jer je atentat bio izvršen upravo na dan kad je bilo prvo Gospino ukazanje u Fatimi. Stoga je Papa godinu dana kasnije, kad se oporavio, na godišnjicu atentata, 13. svibnja 1982., hodočastio u Fatimu da zahvali Gospi za njezinu zaštitu.

Ins., IV., 1, 1981., str. 1069.

 

Molite rado krunicu

Hrvatskim hodočasnicima

Vatikan, Trg sv. Petra, 21. listopada 1981.

Na općoj audijenciji bila je i skupina hrvatskih hodočasnika. Sveti Otac ih je pozdravio ovim riječima:

            “Dragi moji Hrvati! Pozdravljam i sve hodočasnike iz Hrvatske, koji su u ovom Marijinu mjesecu došli u Rim. Molite, dragi Hrvati, rado krunicu i preporučite ovu molitvu svim vašim članovima obitelji. Kažite im da ih Papa voli i blagoslivlja.”

 Ins., IV., 2, 1981., str. 475.

 

Pozdravljam cijelu mi dragu Hrvatsku!

Hrvatskim hodočasnicima

Vatikan, Trg sv. Petra, 18. studenoga 1981.

Na općoj audijenciji Papa ponovno pozdravlja jednu skupinu hrvatskih hodočasnika:

            “Od srca pozdravljam sve hrvatske hodočasnike koji su prisutni u ovoj audijenciji. Preko vas, dragi Hrvati, pozdravljam i sve vaše mile i drage u domovini i cijelu mi dragu Hrvatsku. Svima od srca podjeljujem svoj apostolski blagoslov.”

Ins., IV., 2, 1981., str. 665.

 

Božićna čestitka

Vatikan, Trg sv. Petra, 25. prosinca 1981.

Na kraju božićne poruke prigodom blagoslova Urbi et Orbi, Sveti Otac je s glavne lože bazilike sv. Petra čestitao Božić na raznim jezicima; među 42 jezika čestitka na hrvatskom bila je na 13. mjestu:

            “Sretan Božić, Isusovo porođenje!”

Ins., IV., 2, 1981., str. 1250.