Budi dio naše mreže
Izbornik

Govori pape Ivana Pavla II. Hrvatima – 1987. godina

Neka vam glazba uzdiže duh prema istini, dobroti, ljepoti te vrijednostima sveopćega bratstva

Pjevačima Akademskoga zbora “Ivan Goran Kovačić” u posebnoj audijenciji

Vatikan, Dvorana Klementina, 17. siječnja 1987.

U mjesecu siječnju 1987., na povratku s gostovanja u Napulju, boravio je u Rimu Akademski pjevački zbor “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba pod vodstvom dirigenta maestra Vladimira Kranjčevića. Dana 17. siječnja primio ih je u posebnu audijenciju u Vatikanu papa Ivan Pavao II. Bilo ih je ukupno stotinu pjevača. Mladi zagrebački studenti otpjevali su pred Papom skladbu “Svrši stopi moje, Gospode” Krste Odaka. Potom ih je Papa pozdravio ovim riječima:

           “Poštovani maestro i gospodo pjevači Akademskog zbora ‘Ivana Gorana Kovačića’ iz Zagreba! Radujem se što Vas mogu primiti i pozdraviti ovdje u svome domu, u kojem brojni ljudi sa svih strana svijeta nalaze i svoj duhovni dom.

           Po svojoj naravi glazba približuje čovjeka vrijednostima duha. Stoga je i kršćanska religija našla u glazbi izvrstan izraz i sredstvo, što ste i ovaj puta pokazali izvodeći skladbu ‘Svrši stopi moje Gospode’ hrvatskog skladatelja Krste Odaka. Kao univerzalni jezik glazba promiče zajedništvo među narodima raznih jezika i kultura i oplemenjuje ljudski duh. Kroz glazbu izražava se bogatstvo kulture svakog naroda, što je i vaš zbor pokazao objavivši među ostalim i nekoliko ploča divnih hrvatskih božićnih pjesama.

           Tisuću devetsto osamdeset pete godine slavili smo Europsku godinu glazbe u kojoj ste i vi aktivno sudjelovali s dvadeset i tri koncerta koje ste izveli u Jugoslaviji i u inozemstvu. Poznato je da su vrhunska glazbena djela nastala u Europi od kojih su mnoga našla svoje nadahnuće upravo u kršćanstvu. Stoga i glazbena umjetnost može pridonijeti svoj dio zbližavanju i većem jedinstvu europskih naroda, koje povezuju zajednički kršćanski korijeni. Nastavite i dalje ustrajno njegovati glazbenu umjetnost obogaćujući svojom glazbenom baštinom i druge narode Europe. Želim vam da glazba sve više uzdiže vaš duh prema istini, dobroti, ljepoti i prema vrijednostima sveopćeg bratstva. Svoj pozdrav upućujem preko vas i svim vašim obiteljima!”

Ins., X., 1, 1987., str. 127 – 128; Glas Koncila, god. XXVI., br. 5, 1. veljače 1987., str. 7.

 

Svojim molitvama i životom nastojte privući Kristu mnoge dobre djevojke

Sestrama uršulinkama, Vatikan, Dvorana Pavla VI., 19. veljače 1987.

Hrvatske sestre uršulinke bile su na općoj audijenciji Papa ih je pozdravio ovim riječima:

           “Pozdravljam sestre uršulinke rimske Unije iz hrvatske provincije koje su došle u Rim u svojoj godini obnove. Drage sestre, iskoristite ovo vrijeme obnove da produbite duh vaše Utemeljiteljice. Svojim molitvama i redovničkim vladanjem nastojte privući mnoge dobre djevojke u vašoj domovini, koje žele slijediti Kristov poziv. Od srca podjeljujem svoj apostolski blagoslov vama, vašim dragim roditeljima i braći i svim sestrama u dragoj Hrvatskoj.”

Ins., X., 1, 1987., str. 368; OR, 19. veljače 1987., str. 4.

 

Vjeru i kulturu iz Hrvatske prenosite svojim potomcima

Hrvatima u Latinskoj Americi

Buenos Aires, 10. travnja 1987.

U mjesecu travnju papa Ivan Pavao II. ponovno je boravio u Južnoj Americi, posjetivši nekoliko zemalja, a među njima i Argentinu. Desetog travnja u Buenos Airesu Papa se sastao sa svojim sunarodnjacima Poljacima. Na susretu su bili i pripadnici drugih naroda, među njima i Hrvati. Papa je govorio poljski, a na kraju je pozdravio još samo Hrvate na hrvatskome jeziku:

           “Pozdravljam ovdje nazočne Hrvate kao i sve Hrvate u Latinskoj Americi. Vjeru i kulturu koju ste donijeli iz Hrvatske prenosite svojim potomcima da budu na korist narodu u kojem sada živite. Hvaljen Isus i Marija.”

Ins., X., 1, 1987., str. 1230; OR, 12. travnja 1987., str. 7.

 

Uskrsna čestitka

Trg sv. Petra, 19. travnja 1987.

Na kraju uskrsne poruke prigodom blagoslova Urbi et Orbi Sveti Otac je s glavne lože bazilike sv. Petra čestitao Uskrs na 51 jeziku; čestitka na hrvatskom bila je na 15. mjestu:

           “Sretan Uskrs!”

Ins., X., 1, 1987., str. 1369.

 

Čuvajte i jačajte svoju vjeru

Mladima iz Hrvatske katoličke misije iz Essena

Vatikan, 22. travnja 1987.

Na redovitom tjednom susretu s hodočasnicima 22. travnja 1987. sudjelovalo je 50 mladih iz Hrvatske katoličke misije iz Essena. Papa ih je pozdravio ovim riječima:

           “Hvaljen Isus i Marija! S radošću pozdravljam mlade Hrvate i njihova župnika velečasnog Stjepana Penića iz Hrvatske katoličke misije u Essenu. Vi ste došli u Rim pomoliti se na grobovima mučenika i posjetiti Papu, izražavajući tako vjeru koju ste primili od svojih djedova. Čuvajte i jačajte svoju vjeru. Papa vama koji živite daleko od vaše drage i lijepe domovine, vašim roditeljima, braći, sestrama i prijateljima od srca podjeljuje svoj apostolski blagoslov.”

Ins., X., 1, 1987., str. 1391; OR, 23. travnja 1987., str. 5.

 

 

Častite Nebesku Majku, Kraljicu Hrvata

Župljanima župe Oborovo

Vatikan, Trg sv. Petra, 13. svibnja 1987.

Na općoj audijenciji srijedom sudjelovalo je 50 hodočasnika iz Oborova iz Zagrebačke nadbiskupije. Papa ih pozdravlja ovim riječima:

           “Hvaljen Isus i Marija! Pozdravljam župljane župe Oborovo, Zagrebačke nadbiskupije. Dobro došli u Rim, dragi moji hodočasnici. Vaša župa na poseban način časti svetoga Jurja mučenika i svetoga Jakova apostola, kojima je posvećena vaša župna crkva. Doskora počinje Marijanska sveta godina. Preporučujem vam stoga posebnu pobožnost prema Nebeskoj Majci, Kraljici Hrvata. Vama i svim vašim dragima od srca podjeljujem svoj apostolski blagoslov.”

Ins., X., 2, 1987., str. 1675; OR, 14. svibnja 1987., str. 5.

 

Kristov križ bio vam utjehom i snagom u vašemu trpljenju

Bolesnicima iz Splita

Vatikan, Dvorana Pavla VI., 24. svibnja 1987.

Na redovitom tjednom susretu u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu Papa pozdravlja skupinu hrvatskih bolesnika iz Splita Dobrovoljce patnje i njihove pratioce u povodu 40. obljetnice apostolata ovoga društva. Dovela ih je u Rim gospođa Vinka Luković. Papa ih pozdravlja ovim riječima:

           “Pozdravljam bolesnike i njihove pratioce iz Splita. Isusov križ neka vam bude izvor snage i utjehe u vašem trpljenju. Vama i svim bolesnicima u vašoj domovini podjeljujem svoj blagoslov. Hvaljen Isus i Marija.”

Ins., X., 2, 1987., str. 1749; OR, 24. svibnja 1987., str. 4.

 

Slavite Marijansku godinu sa svojim sunarodnjacima

Svećenicima Dubrovačke biskupije i hodočasnicima iz Sidneyja

Vatikan, Trg sv. Petra, 3. lipnja 1987.

Na općoj audijenciji Sveti Otac pozdravlja 26 svećenika iz Dubrovačke biskupije te hrvatske hodočasnike iz Sidneyja iz Australije:

           “Srdačno pozdravljam svećenike Dubrovačke biskupije i hrvatske hodočasnike iz Sydneya. Uskoro će početi Marijanska godina. Proslavite je što bolje sa svim katolicima Hrvatima u domovini i po svijetu. Hvaljen Isus i Marija.”

Ins., X., 2, 1987., str. 1936, OR, 4. lipnja 1987., str. 5; Glas Koncila, god. XXVI., br. 24, 14. lipnja 1987., str. 10.

 

Svjedočite Isusa i ostanite vjerni Njegovu pozivu

Sjemeništarcima iz Zagreba i Splita

Vatikan, Trg sv. Petra, 17. lipnja 1987.

Na tjednom susretu sa Svetim Ocem u Vatikanu nalaze se sjemeništarci, svećenički pripravnici iz Zagreba i Splita. Papa ih pozdravlja ovim riječima:

           “Srdačno pozdravljam sjemeništarce iz Zagreba i Splita. Budite ponosni i sretni što vas Isus poziva da ga slijedite. Ostanite mu vjerni i svjedočite za njega u svakoj prigodi. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., X., 2, 1987., str. 2263; OR, 18. lipnja 1987., str. 5.

 

Neka vas prožima novi život koji izvire iz Kristova djela Otkupljenja po Duhu Svetome

Predstavnicima Splitsko-makarske nadbiskupije

Vatikan, Trg sv. Petra, 24. lipnja 1987.

Na općoj audijenciji Sveti Otac blagoslovio je veliki euharistijski stup za svetohranište što je bio njegov dar za novu splitsku konkatedralu. Na tom svečanom činu bili su nazočni: splitsko-makarski nadbiskup Frane Franić, njemački umjetnik koji je izradio to svetohranište, o. Robert Bačvary, veliki dobrotvor konkatedrale, kao i predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije. Papa im je uputio ove riječi:

           “Srdačno pozdravljam predstavnike splitsko-makarske nadbiskupije na čelu s nadbiskupom metropolitom Franom Franićem. Ovom prigodom predajem svoj poklon – tabernakul za konkatedralu Svetoga Petra Apostola, koja će biti posvećena 26. srpnja ove godine u Splitu. Novi život koji izvire iz Kristova djela Otkupljenja po Duhu Svetome, a što je umjetnički prikazano na ovom euharistijskom stupu, neka sve dublje prožima crkvenu zajednicu i osobito mlade naraštaje Splitsko-makarske nadbiskupije. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., X., 2, 1987., str. 2311; OR 25. lipnja 1987., str. 5.

 

Živite ponosno svoju vjeru

Mladima Splitsko-makarske nadbiskupije

Vatikan, Trg sv. Petra, 8. srpnja 1987.

Početkom srpnja hodočastili su u Rim mladi iz Kaštel Staroga iz Splitsko-makarske nadbiskupije pod vodstvom vlč. Josipa Čorića. Papa ih pozdravlja na općoj audijenciji ovim riječima:

           “Od srca pozdravljam grupu mladih Hrvata koji su došli iz župe Kaštel Stari zajedno sa župnikom don Josipom Čorićem. Dobro mi je, dragi moji mladi prijatelji, poznata vjera i ljubav hrvatskih vjernika prema Crkvi i onome što nas Crkva uči. Ostanite uvijek vjerni Kristu i njegovoj Majci Mariji. Kada se vratite svojim kućama, pozdravite sve svoje prijatelje i živite ponosno svoju vjeru. Hvaljen Isus i Marija.”

Ins., X., 3, 1987., str. 56 – 57.

 

Neka vam Gospa bude putokaz u životu

Mladima iz Splitsko-makarske nadbiskupije i Varaždina

Vatikan, Dvorana Pavla VI. 22. srpnja 1987.

U drugoj polovici mjeseca srpnja 1987. tisuću mladih Hrvata, od kojih je 900 bilo iz Splita, hodočastili su u Rim da proslave s Papom Marijinu godinu. Dopratio ih je nadbiskup Frane Franić. Sudjelovali su najprije na općoj audijenciji 22. srpnja u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu, gdje ih je Papa pozdravio ovim riječima:

           “Pozdravljam brojne mlade iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Također i skupinu mladih iz Varaždina. Radujem se što ste došli u Rim proslaviti Marijinu godinu s Papom. Neka vam Gospa pokazuje pravi put u životu i molite joj se da vas dovede što bliže k Isusu. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., X., 3, 1987., str. 112, OR 23. srpnja 1987., str. 4 – 5.

 

Budite apostoli i graditelji boljega svijeta utemeljenog na solidarnosti

Mladima iz Splita i Varaždina na svetoj misi

Castel Gandolfo, 23. srpnja 1987.

Oko tisuću mladih Hrvata okupilo se u jutarnjim satima u Papinu ljetnikovcu Castel Gandolfu. Bilo ih je 900 iz Splita, a vodio ih je nadbiskup Frane Franića; njima se pridružilo 50 mladih iz Varaždina pod vodstvom uršulinke s. Deodate Ljubičić. Papa je za njih služio svetu misu na hrvatskom jeziku. Na početku svete mise, nakon što ga je pozdravio nadbiskup Frane Franić, Papa im je uputio ovaj govor:

           “Dragi mladi, sestre i braćo u Kristu! Radujem se i zahvaljujem vam što ste u tako velikom broju došli u Vječni Grad da u Marijinoj godini posvjedočite svoju odanost Kristovu Namjesniku i da zajedno s Njime odate štovanje Blaženoj Djevici Mariji. Gospu štujemo i pod nazivom Majka Crkve, o čemu nam govore današnji misni tekstovi. Kao Majka Crkve ona je i Majka svakoga od nas. To nas ispunja velikom radošću i nadom. Stoga je častite svaki dan molitvom svete krunice, koja nas tako lijepo povezuje s otajstvima spasenja iz Isusova života.

           Ovih dana u vašoj Splitsko-makarskoj nadbiskupiji posvećuje se nova konkatedrala na čast svetoga Petra Apostola. Ona će ujedno biti znak i svjedočanstvo vjekovne odanosti hrvatskih katolika Petrovoj Stolici i Rimokatoličkoj Crkvi. Stoga budite ponosni na bogatu kršćansku baštinu svoga naroda, koji je od davnine smatran ‘narodom svetoga Petra’ (usp. Papina poruka kardinalu Kuhariću za hrvatski Nacionalni euharistijski kongres, 22. kolovoza 1984.: Insegnamenti di Giovanni Paolo II, VII, 2 (1984) 362 ss.)

           Prošlih dana rođen je petmilijarditi stanovnik našeg planeta. Ujedinjeni narodi simbolično su odredili njegovo rođenje u Zagrebu. I vama bih ponovio što sam tom prigodom rekao mladima (usp. Ioannis Paoli II, Allocutio ad iuvenes in admissione generali, die 15. iul. 1987.: vide supra, p. 91.-92.). Postoji izvorni Božji plan čiji je temeljni stup solidarnost ljudske obitelji. Vi ste mladi posebno osjetljivi na tu vrijednost. Stoga i vama kažem: budite apostoli solidarnosti. Promičite stvarno i bez izuzetka jednako dostojanstvo svih ljudi koji su obdareni temeljnim i neotuđivim pravima (usp. Isti, Nuntius ob diem ad pacem fovendam decatum pro a. D. 1987, die 8. dec. 1986: Insegnamenti di Giovanni Paolo II, IX, 2 (1986) 1985 ss). U zajednici s mladima Europe i nadahnjujući se na zajedničkim kršćanskim vrijednostima europskih naroda, nastavite graditi bolji i pravedniji svijet utemeljen na solidarnosti.

           Upravljam svoju molitvu našoj Nebeskoj Majci Mariji, da vam očuva najdragocjenije blago: vjeru u njezina Sina Isusa Krista. Neka vas kao svoju vjernu djecu prati prema trećem tisućljeću kršćanstva. Marijo, Kraljice Hrvata, naša Majko naša Zoro Zlatna, moli za nas. Amen.”

Ins., X., 3, 1987., str. 116. – 117.; OR, 24. srpnja 1987., str. 4.

 

Ovim pohodom Vječnomu Gradu učvrstite svoju vjeru

Hodočasnicima iz Dubrovnika

Vatikan, 29. srpnja 1987.

Papa pozdravlja 30 hodočasnika iz Dubrovnika na općoj audijenciji, koje je u Rim doveo dubrovački mladić Josip degl’Ivellio:

           “Srdačno pozdravljam skupinu hodočasnika iz Dubrovnika. Ponosni na povijest svoga slavnog Grada i svoga hrvatskog naroda, ovim pohodom grobovima svetih apostola Petra i Pavla, kao i rimskih mučenika i drugih svetaca, učvrstite svoju katoličku vjeru. Podjeljujem svoj blagoslov vama i vašim obiteljima. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., X., 3, 1987., str. 133, OR, 30. srpnja 1987., str. 5.

 

Papa se zanima za Hrvate u Kanadi

Razgovor s vlč. Josipom Gjuranom, hrvatskim župnikom u Torontu

Vatikan, 3. listopada 1987.

Ne mali broj hrvatskih svećenika susreo se s Papom u njegovoj privatnoj kapeli u Vatikanu koncelebrirajući sv. misu zajedno s njime. Nakon sv. mise redovito je slijedio srdačan susret u Papinoj privatnoj biblioteci gdje se Sveti Otac sa svakim pozdravio i porazgovorio. To je bilo omogućeno 3. listopada 1987. i vlč. Josipu Gjuranu, župniku hrvatske župe u Torontu, Kanada. Nakon što se Papa nakon mise sa svima pozdravio, zaustavio se kod vlč. Gjurana koji je bio posljednji u skupini tako da se s njime najviše zadržao u razgovoru. Kada je čuo da dolazi iz hrvatske župe Kraljica Hrvata iz Toronta, Sveti Otac mu je u razgovoru postavljao razna pitanja zanimajući se detaljnije za hrvatske vjernike:

           „O, Kraljica Hrvata u Torontu! O, dragi moji Hrvati! A koliko vas ondje ima? Jeste li vi sami na toj vašoj župi?“

Nakon što mu je vlč. Gjuran odgovorio na sva pitanja, spomenuo je i sestre, služavke Maloga Isusa koje djeluju na župi, a Papa je nastavio:

           „O, i sestre imate?! To je dobro! A kako je s mladom vašom generacijom, s vašim mladima u župi?“

Župnik ga je opširno izvijestio o veoma uspješnu pastoralnomu radu s mladima i o hrvatskoj školi koju pohađa oko 600 djece. Na kraju je Papa za uspomenu darovao krunice za župnika i njegove suradnike i dodao:

           „Cijeloj vašoj župi prenesite Papine pozdrave i poseban blagoslov! Hvaljen Isus!“

Župni Vjesnik hrvatske župe u Torontu, 18. X. 1987., str. 3 – 6.

 

Volite Božju Crkvu i svoju dragu Hrvatsku

Hodočasnicima iz Hrvatske katoličke misije iz Ludwigsburga

Vatikan, 28. listopada 1987.

Na općoj audijenciji Papa pozdravlja hrvatske hodočasnike iz Hrvatske katoličke misije iz Ludwigsburga iz Njemačke:

           “Pozdravljam hrvatske hodočasnike iz Ludwigsburga i njihove dušobrižnike – franjevce. Dragi moji Hrvati, budite uvijek vjerni Isusu Kristu, poštujte Majku Božju. Volite Crkvu Božju i svoju dragu domovinu Hrvatsku. Dobro došli.”

Ins., X., 3, 1987., str. 938.

 

Neka vas ovo hodočašće učvrsti u ljubavi prema Kristu i odanosti prema Njegovoj Crkvi

Hodočasnicima iz Varaždina

Vatikan, 18. studenoga 1987.

Na općoj audijenciji nalazi se skupina hrvatskih hodočasnika iz Varaždina, pod vodstvom uršulinke, s. Deodate Ljubičić. Sveti ih Otac pozdravlja ovim riječima:

           “Pozdravljam hrvatske hodočasnike iz Varaždina. Dobro došli u Vječni Grad! Marijinu godinu željeli ste obilježiti i ovim hodočašćem. Neka pohod svetim mjestima naše vjere u Rimu poveća u vama ljubav prema Kristu i učvrsti odanost prema njegovoj Crkvi. Pozdrav svima vašima u domovini. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., X., 3, 1987., str. 1148.

 

Božićna čestitka

Vatikan, 25. prosinca 1987.

Na kraju božićne poruke prigodom blagoslova Urbi et Orbi Sveti Otac je s glavne lože bazilike sv. Petra čestitao Božić na 52 jezika; čestitka na hrvatskom bila je na 13. mjestu:

           “Sretan i veseo Božić i blagoslovljena nova godina!”

Ins., X., 3, 1987., str. 1520.

 

Neka vam sveta Obitelj bude uvijek uzor i zaštita u životu

Mladima iz Zagreba na molitvenom susretu zajednice Taizéa

Vatikan, 30. prosinca 1987.

Potkraj godine organiziran je u Rimu već tradicionalni europski molitveni skup mladih u organizaciji ekumenske zajednice iz Taizéa. Na tom skupu sudjelovalo je i 600 mladih Hrvata. Mladi iz župe Svete Obitelji, njih 50, pod vodstvom vlč. Mirjama Šuvaka iz Zagreba, sudjelovali su na općoj audijenciji 30. prosinca i Papa ih je pozdravio ovim riječima:

           “Pozdravljam mlade iz župe Svete Obitelji iz Zagreba. Sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa, koju posebno slavimo u božićnom vremenu, neka vam bude trajan uzor i zaštita u životu. Vama i brojnim mladim Hrvatima, koji se ovih dana nalaze u Rimu na europskom susretu mladih želim sretnu novu godinu! Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., X., 3, 1987., str. 1541.

 

Istoga dana na molitvenom susretu u bazilici sv. Petra Sveti je Otac izrekao molitveni zaziv i na hrvatskom jeziku, pred oko 20.000 mladih iz cijele Europe koji su došli na ovaj molitveni skup:

           “Gospodine Isuse, daj nam pouzdanje u Tvoju Riječ! Daj nam snagu Tvoje ljubavi! Daj nam radost da budemo braća za sve ljude!”

Ins., X., 3, 1987., str. 1546.