Budi dio naše mreže
Izbornik

Govori pape Ivana Pavla II. Hrvatima – 1989. godina

Neka i ovo hodočašće obnovi vašu vjeru u Krista, odanost Crkvi i Papi

Mladim hrvatskim hodočasnicima zagrebačkih župa

Vatikan, 4. siječnja 1989.

Za Novu godinu hodočastilo je u Rim stotinu mladih Hrvata iz raznih zagrebačkih župa. Oni su 4. siječnja sudjelovali na općoj audijenciji. Papa ih je pozdravio na hrvatskom ovim riječima:

           “Srdačno pozdravljam mlade hrvatske hodočasnike iz Zagreba. Hrvati su stoljećima rado hodočastili u Rim, da bi učvrstili svoju vjeru na svetim mjestima Vječnoga Grada. Neka i ovo vaše hodočašće obnovi vašu ljubav prema Kristu, odanost svetoj Crkvi i Kristovu namjesniku. Pratio vas u novoj godini zagovor Presvete Bogorodice Marije i moj apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 1, 1989., str. 22 – 23; GK, god. XXVIII., 29. siječnja 1989., str. 11.

 

Na ovim svetim mjestima utvrdite se u vjeri, nadi i ljubavi

Mladima iz Šestina

Vatikan 1. veljače 1989.

Početkom veljače župnik iz Šestina, vlč. Ivan Čuček, dovodi u Rim pedesetero mladih iz svoje župe. Prvoga veljače sudjeluju na tjednom susretu Svetoga Oca s hodočasnicima. Papa ih pozdravlja ovim riječima:

           “Srdačno pozdravljam skupinu mladih vjernika iz zagrebačke župe Svetoga Mirka u Šestinama koji su jutros sa svojim župnikom Ivanom Čučekom stigli u Rim. Radujem se susretu s vama i želim da se na ovim svetim mjestima utvrdite u vjeri, nadi i ljubavi. Na sve vas, i vaše roditelje, rođake i prijatelje te na cijelu vašu župu zazivam Božji blagoslov i zaštitu Nebeske Majke. Neka vas prati i moj apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija.”

Ins., XII., 1, 1989., str. 242

 

Neka vaš pohod Vječnomu Gradu pridonese obnovi kršćanskoga života

Mladima iz Zagreba

Vatikan, 22. veljače 1989.

Potkraj veljače dolazi u Rim 40 studenata iz Zagreba. Gosti su Hrvatskoga hodočasničkog doma. Na općoj audijenciji 22. veljače Sveti ih Otac pozdravlja ovim riječima:

           “Srdačno pozdravljam mlade hrvatske hodočasnike iz Zagreba. Vaš pohod Vječnomu Gradu i svetim mjestima naše vjere u korizmenom vremenu neka pridonese obnovi vašega kršćanskog života. Hvaljen Isus i Marija.”

Ins., XII., 1, 1989., str. 414.

 

Slaveći jubilej svoje biskupije, utvrđujte se u vjernosti Crkvi i Papi

Vjernicima iz Slavonskoga Broda na općoj audijenciji

Vatikan, Trg sv. Petra, 13. ožujka 1989.

           “Želim posebno pozdraviti skupinu vjernika sa župnikom župe Krista Kralja iz Slavonskoga Broda. Neka vas i jubilej vaše biskupije utvrdi u vjernosti Crkvi i odanosti Petrovu Nasljedniku. S ljubavlju zazivam na vas i na cijeli hrvatski narod Božji Blagoslov i zaštitu Nebeske Majke.”

Ins., XII., 1, 1989., str. 553.

 

Neka ovo hodočašće urodi u vama obilnim duhovnim plodovima

Hodočasnicima iz Zagreba na općoj audijenciji

Vatikan, 15. ožujka 1989.

           “Ljubljeni, vaše hodočašće u Rim ovih, zadnjih dana korizme neka urodi obilnim duhovnim plodovima da radosno možete ići ususret skoroj proslavi Kristova Vazmenog Otajstva. Podjeljujem svoj apostolski blagoslov vama i svemu vašem narodu. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 1, 1989., str. 582

 

Slijedite Isusa koji je vaš put, istina i život

Mladima Zagrebačke nadbiskupije na Četvrtome svjetskom danu mladih

Vatikan, Trg sv. Petra, 19. ožujka 1989.

           “Na ovaj, IV. svjetski dan mladih srdačno pozdravljam vas ovdje nazočne i svu mladež u ‘lijepoj vašoj domovini’. Potičem vas da učinite sve kako bi Isus uistinu bio vaš put, istina i život (Iv 14, 6). Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 1, 1989., str. 631.

 

Neka Gospa bude zvijezda vodilja i vašega života

Mladima iz Zagreba na općoj audijenciji

Vatikan, 22. ožujka 1989.

           “Srdačno pozdravljam mlade hrvatske hodočasnike iz Zagreba, koji su donijeli Višeslavov Križ i pralik Gospe Velikoga Zavjeta. Ovi povijesni simboli Crkve u Hrvata, koji će trajno stajati u kapeli Doma hrvatskih hodočasnika u Rimu, svjedoče o stoljetnoj kršćanskoj vjeri i pobožnosti vašega naroda Blaženoj Djevici Mariji. Neka Gospa bude zvijezda vodilja i vašega života. Vama i svima vašima podjeljujem svoj apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 1, 1989., str. 642.

 

Uskrsna čestitka

Vatikan, 26. ožujka 1989.

Na kraju uskrsne poruke prigodom blagoslova Urbi et Orbi Sveti Otac je s glavne lože bazilike sv. Petra čestitao Uskrs na 55 jezika; čestitka na hrvatskom bila je na 14. mjestu:

           “Sretan Uskrs!”

Ins., XII., 1, 1989., str. 667.

 

Neka vas proslava 400. obljetnice crkve sv. Jeronima u Rimu potakne na produbljivanje vjere

Pjevačima zbora zagrebačke katedrale na općoj audijenciji

Vatikan, 2. travnja 1989.

           “Pozdravljam članove mješovitoga zbora zagrebačke katedrale. 400. obljetnica vaše narodne crkve Sv. Jeronima ovdje u Rimu, koju ste došli proslaviti kao izraz zahvalnosti Papi Sikstu V., neka bude poticaj za produbljenje vaše vjere. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 1, 1989., str. 711.

 

Svjedočite u životu vazmena otajstva

Hodočasnicima iz Zagrebačke nadbiskupije na općoj audijenciji

Vatikan, 12. travnja 1989.

           “Srdačno pozdravljam sudionike župnoga hodočašća iz Samobora i pjevački zbor bazilike Srca Isusova iz Zagreba. Ljubljeni, sveto vazmeno vrijeme u kojem se nalazimo neka vam pomogne da u životu svjedočite otajstva koja u vjeri slavimo. Podjeljujem svoj apostolski blagoslov vama i vašim obiteljima. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 1, 1989., str. 796.

 

Čestitka pape Ivana Pavla II. zagrebačkome nadbiskupu kardinalu Franji Kuhariću za 25. obljetnicu biskupstva

Vatikan, 16. travnja 1989.

Za 25. obljetnicu biskupstva kardinala Franje Kuharića Sveti Otac mu je uputio čestitku na latinskom jeziku koju donosimo u hrvatskom prijevodu:

           “Časnom Našem bratu Franji svete Rimske Crkve kardinalu Kuhariću nadbiskupu zagrebačkom!

           Na dvadeset petu obljetnicu Tvoga episkopata, koju ćeš proslaviti za koji dan, časni Naš brate, čestitajući Ti ovom zgodom, rado Ti šaljemo ovo pismo za koje želimo da bude izraz i Našeg poštovanja prema Tebi, svjesni pastoralnog rada i nastojanja za napredak Tebi povjerene Crkve.

           Od srca želimo da ovom lijepom prilikom, kad ćeš osjetiti poštovanje i ljubav svih svećenika i na svečanosti sabranog puka, doživiš pravednu i zasluženu utjehu; rado ćeš se sjetiti onoga vremena kad si urešen biskupskim dostojanstvom i kad si, poslije nekoliko godina, nakon dovršene službe pomoćnog biskupa, postao nadbiskup i pastir zagrebačke prvostolne Crkve. Već devetnaest godina predstojiš dragom dijelu svetoga stada, svojim si ga nastojanjem sredio i dobro ga sveudilj ravnaš. Poznato je da Ti koji predsjedaš i Biskupskoj konferenciji Jugoslavije sve ulažeš da se u Tvojoj nadbiskupiji prirede spisi kršćanskog nauka i ostala djela nemale vrijednosti, osim što i sam u korizmeno vrijeme objelodanjuješ pastoralna pisma.

           Upravo Tvojim nastojanjem i pod Tvojim vodstvom također je nedavno održan Nacionalni euharistijski kongres za promicanje štovanja Euharistije u narodu, kojega je značaj očit, kao i novije proslave Marijine godine. Uz te velike zasluge Tebi je na čast i hvalu osobita briga za kler i zvanja i nemali broj studenata Instituta za teološku kulturu kršćanskih laika.

           Zato Te, časni naš brate, za kojega dobro znamo da sudjeluješ na zasjedanjima ovog Državnog tajništva i drugih ustanova Rimske kurije, usrdno molimo da i sam budeš najboljim primjerom pastira u daljnjem promicanju biskupijskih pothvata, ponajpače u provođenju smjernica Drugog vatikanskog sabora te u trajnoj i nepokolebljivoj vjernosti ovoj Apostolskoj Stolici.

           Razmišljajući o ovome što smo ukratko naveli, te o ostalim djelima vjernog služenja, za koja ćeš Bogu uvijek dostojno zahvaljivati, sada te onom istom ljubavlju grlimo, časni Naš brate, kojom smo te pribrojili svetom Zboru kardinala svete Rimske Crkve. Radujući se s Tobom u Tvom jubileju, Naše želje i čestitke potvrđujemo apostolskim blagoslovom koji Ti podjeljujemo od sveg srca i za koji želimo da obuhvati i sve one koji će na bilo koji način sudjelovati u radostima Tvoje obljetnice.”

           Dano u Vatikanu, dne 16. travnja 1989. godine, jedanaeste Našega pontifikata.

Papa Ivan Pavao II.

Službeni vjesnik Zagrebačke nadbiskupije, 1989., str. 65.; GK, god. XXVIII., br. 20, 14. svibnja 1989., str. 9.

 

Vjerni Kristu, prenesite blago kršćanstva u treće tisućljeće

Mladima iz Splita na općoj audijenciji

Vatikan, 26. travnja 1989.

           “Srdačno pozdravljam mlade Hrvate iz Splita. Papu raduje obnova vjere i buđenje duhovnosti u vašoj dragoj Domovini, koja je već punih trinaest stoljeća obilježena kulturom Evanđelja. Dragi mladi, ostanite vjerni Kristu, i prenesite blago kršćanske vjere u treće tisućljeće. Pozdravite sve mlade u Hrvatskoj i recite im da ih Papa voli. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 1, 1989., str. 956.

 

Budite svjedoci našega uskrslog Gospodina

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 10. svibnja, 1989.

           “Srdačno vas pozdravljam, dragi hodočasnici iz Hrvatske. Budite posvuda svjedoci Krista, našega Gospodina koji je poslije svoje smrti, koju je podnio za nas, slavno uskrsnuo, uzašao na nebo i svojoj Crkvi poslao Duha Svetoga. Blagoslivljam vas, vaše obitelji i sav vaš narod. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 1, 1989., str. 1213.

 

Molite za crkvena zvanja – svako je zvanje Božji dar Crkvi

Hrvatskim hodočasnicima na svetoj misi ređenja 57 svećenika iz 21 zemlje

Vatikan, Bazilika sv. Petra, 28. svibnja 1989.

           “Među nazočnim su i hrvatski hodočasnici. Ljubljeni, upravo ste sudjelovali u misi sa svećeničkim ređenjima. Svako je zvanje i ređenik Božji dar njegovoj Crkvi. Ne prestanite zbog toga moliti za crkvena zvanja. Jedan od ređenika je i vaš sunarodnjak. Njemu, njegovim roditeljima i svim mladomisnicima u vašoj Domovini podjeljujem svoj apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 1, 1989., str. 1377; GK, 18. lipnja 1989., str. 9.

 

Učinite svoju župu zajednicom vjere, ufanja i ljubavi

Hrvatskim hodočasnicima iz Sesveta na općoj audijenciji

Vatikan, 14. lipnja 1989.

           “Dragi hodočasnici iz župe Svih svetih iz Sesveta kraj Zagreba, srdačno vas pozdravljam. I želim vas potaknuti da svoju župu učinite zajednicom vjere, ufanja i ljubavi, a svaki njezin član neka bude živo svjestan svoje pripadnosti narodu Božjem. Sve vas blagoslivljam. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 1, 1989., str. 1660.

 

Neka vam Srce Isusovo bude uzor nesebične ljubavi

Hodočasnicima župe Srca Isusova iz Zagreba na općoj audijenciji

Vatikan, 28. lipnja 1989.

           “Posebno mi je drago da mogu pozdraviti i vas, dragi hodočasnici iz zagrebačke župe Srca Isusova. Neka Srce Isusovo, koje vaša župna zajednica posebno štuje, bude uzor nesebične ljubavi i velikodušnosti kako za roditelje, tako za djecu i mladež. Potičući vas na dnevnu obiteljsku molitvu, podjeljujem svoj apostolski blagoslov vašim obiteljima i župnoj zajednici. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 1, 1989., str. 1780; OR, 29. lipnja 1989.

 

Uvijek svjedočite svetost ljudskoga života i dostojanstva

Hodočasnicima iz Zagreba na općoj audijenciji

Vatikan, 5. srpnja 1989.

           “Svoj pozdrav upravljam i skupini hrvatskih hodočasnika iz Zagreba. Predragi, u sredini u kojoj živite i radite svoju katoličku vjeru pratite djelima i u svakoj prigodi svjedočite svetost ljudskoga života te nepovredivost ljudske osobe i njezina dostojanstva. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 2, 1989., str. 35.

 

Budite uvijek povezani sa Svetom Stolicom

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 26. srpnja 1989.

           “Pozdravljam hodočasnike iz Hrvatske, među kojima se nalazi veliki broj mladih. Vašim dolaskom u Rim pokazujete, kako ste vi kao i vaši pređi ostali uvijek povezani sa Svetom Stolicom. Drago mi je da se hrvatski narod ponosi zbog vjernosti Papi. Papa vas pozdravlja i od srca podjeljuje vama i vašim dragima u domovini svoj apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 2, 1989., str. 150.

 

Krist neka svima vama bude Put, Istina i Život

Četvrti svjetski dan mladih

Santiago de Compostella, Španjolska, 19. kolovoza 1989.

U subotu navečer na Monte de Gozo u Santiago de Compostelli prigodom proslave 4. svjetskog dana mladih okupilo se 600.000 mladih iz cijeloga svijeta. Među njima je bila i poveća skupina mladih Hrvata. Pozdravljajući razne skupine na njihovim jezicima, Papa je uputio pozdrav mladima i na hrvatskom:

           “Srdačno pozdravljam također i sve mlade Hrvate. Neka Krist bude uvijek za vas, za vaše vršnjake i za cijeli vaš narod Put, Istina i Život. Od srca podjeljujem svima svoj Apostolski Blagoslov.”

OR., 21. kolovoza 1989., str. 4

 

Svjedočite svoje kršćanstvo sudjelovanjem u nedjeljnoj svetoj misi i osobito njegujte obiteljsku molitvu

Hrvatskim hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 23. kolovoza 1989.

           “Svoj posebni pozdrav upravljam i vama, dragi hodočasnici iz Hrvatske. Dobro došli! Vjerni trinaestostoljetnoj kršćanskoj baštini svojega naroda, svoju kršćansku zauzetost za Crkvu i društvo nastavite svjedočiti sudjelovanjem u nedjeljnoj misi te osobnom i zajedničkom molitvom, a osobito pak obiteljskom. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 2, 1989., str. 341.

 

Vjeru živjeti u svakodnevnom životu

Vjernicima Hvarske biskupije na općoj audijenciji

Vatikan, 30. kolovoza 1989.

           “Srdačno pozdravljam hodočasnike Hvarske biskupije, koji su došli da sa mnom – Petrovim nasljednikom – proslave 850. obljetnicu svoje biskupije. Predragi, katoličku vjeru koju ispovijedate također i živite u svojemu svakodnevnom životu. Moj pozdrav i apostolski blagoslov i svima ostalima ovdje nazočnim hrvatskim hodočasnicima. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 2, 1989., str. 415 – 416.

 

Ljubav prema Bogu odjelotvorite u ljubavi prema bližnjemu

Hrvatskim vjernicima na općoj audijenciji

Vatikan, 6. rujna 1989.

           “Moj srdačan pozdrav i vama, dragi hodočasnici iz Hrvatske. Svoju ljubav prema Bogu očitujte u ljubavi prema bližnjemu, uvijek puni vjere i nade. Blagoslivljam vas i vašu Domovinu.”

Ins., XII., 2, 1989., str. 460.

 

Budite revni propovjednici Evanđelja

Mladima iz Hrvatske na općoj audijenciji

Vatikan 13. rujna 1989.

           “Draga hrvatska mladeži, spremno odgovorite Božjem pozivu. Istodobno pak budite radosni svjedoci Krista Otkupitelja čovjeka i revni propovjednici Evanđelja, osobito svojim vršnjacima. Očitujući vam svoju dobrodošlicu, sve vas blagoslivljam. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 2, 1989., str. 520.

 

Svojim životom svjedočite Isusovo uskrsnuće

Hodočasnicima iz Splita na općoj audijenciji

Vatikan, 20. rujna 1989.

           “Dobro došli, dragi splitski hodočasnici! Neka Gospodin Isus učvrsti vašu vjeru i neka vam pomogne da svojim životom i djelima pred svijetom budete svjedoci njegova uskrsnuća i života. Vas i vaše obitelji pratio moj apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 2, 1989., str. 559.

 

Nastavite svjedočiti bratstvo svih kršćana u vjeri u Krista

Hodočasnicima iz župe Sv. Križa iz Sombora na općoj audijenciji

Vatikan, 27. rujna 1989.

           “Pozdravljam hrvatske hodočasnike iz župe Sv. Križa iz Sombora zajedno sa skupinom pravoslavnih srpskih vjernika. Vaše zajedničko hodočašće u Rim jest izraz bratstva svih kršćana u istoj vjeri u Isusa Krista, koji nas je svojim križem otkupio. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 2, 1989., str. 686.

 

Krijepite svoj kršćanski život sakramentima i molitvom

Vjernicima iz Murtera, Pule i Mainza na općoj audijenciji

Vatikan, 18. listopada 1989.

           “Dragi hrvatski hodočasnici iz Murtera, Pule i Mainza, sve vas srdačno pozdravljam. Svednevice produbljujte svoju spoznaju o Isusu Kristu i svoj kršćanski život krijepite sakramentima i molitvom. Blagoslivljam vas i vaše župne zajednice. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 2, 1989., str. 957.

 

Budite trajni navjestitelji Božjih djela po uzoru na sv. Jeronima

Govor pape Ivana Pavla II. u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima

Rim, 21. listopada 1989.

U subotu 21. listopada papa Ivan Pavao II. pohodio je u Rimu hrvatsku crkvu i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima. U crkvi je služio svetu misu pod kojom je izrekao ovu propovijed:

           1. “Ti ostani čvrst u onome u čemu si poučen i čemu si vjeru dao, znajući od koga si sve poučen” (2 Tim 3,14).

           Ove riječi apostola Pavla učeniku Timoteju poprimaju osobito značenje dok odjekuju u ovoj, hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima, obnovljenoj i uređenoj za proslavu obljetnice njezine gradnje, a koju dade sagraditi moj prethodnik, papa Siksto V. On, čiji je ovo bio kardinalski naslov, želio je iskazati štovanje dalmatinskomu Svecu i hrvatskoj zajednici, gradeći ovaj hram na mjestu gdje je već kraj luke na Ripetti bila trošna crkvica posvećena sv. Jeronimu.

           Riječi sv. Pavla poprimaju osobito značenje ovdje jer ova crkva za hrvatsku zajednicu u Rimu predstavlja živi spomen i snažno svjedočanstvo otačke drevne vjere i kršćanskih običaja. Narod je Hrvatske ostao u njima čvrst tijekom složenih i teških povijesnih zbivanja, što su i zemlju i narod stavili na teška iskušenja, jer “znali su od koga su poučeni” u nepromjenjivim istinama vjere.

           “Ostani čvrst…” Timotej, naslovnik upravo naviještene poslanice, pozvan je da se sjeća učiteljâ svoje vjere: majke i bake, brojnih svjedoka pred kojima je dao “lijepo svjedočanstvo” (1 Tim 6,12) naravno uz apostola Pavla, svoga učitelja, koji ga je sebi pridružio u propovijedanju evanđelja i u vodstvu zajednice.

           Draga braćo i sestre, i vama danas istom snagom Apostol poručuje da držite živu uspomenu na ono što ste naučili i primili. Traži, naime, i od vas da i u Rimu, u ovom mjestu koje je drago romarima vašega naroda, budete pouzdani svjedoci Evanđelja, hrabri navjestitelji Božjih djela na dobro onih koji znaju primiti njegove riječi.

           2. Divan primjer predanja bez pridržaja Božjoj riječi bio je onaj kojem je posvećeno ovo mjesto: vaš suzemljak sveti Jeronim: On je doslovno shvatio Apostolovu opomenu s obzirom na Pisma: “Ona su”, pisao je Timoteju, “vrsna učiniti te mudrim tebi na spasenje po vjeri, vjeri u Isusa Krista” (2 Tim 3,15). Sveti Jeronim shvatio je da je vjera posluh riječi kojom Bog priopćava sama sebe čovjeku te da stoga on zahtijeva – kako je i Koncil naglasio – potpuno čovjekovo predanje Bogu kojemu treba iskazivati potpuno služenje uma i volje, dajući pristanak s ljubavlju i povjerenjem objavi koja od njega dolazi (usp. Dei Verbum 5). Veliki Dalmatinac, osobit uzor pobožnosti i služenja riječi, bio je neumoran podsjećajući Crkvu da je sam Bog govorio duši svetih pisaca, opominjao je da “onaj koji ne poznaje Pisma, ne poznaje snagu Božju, niti njegovu mudrost. Ne poznavati pisma znači ne poznavati Krista”. Neka vam, predraga braćo i sestre, sveti Jeronim izmoli živo i pronicavo poznavanje Svetog pisma tako da se i vi sa svim narodom kršćanskim hranite sve više i više božanskom riječju, i u njoj nalazite izvor života.

           3. Svaka je kuća Božja, prema tome i ova vaša drevna i časna crkva, mjesto molitve, poziv na trajnu molitvu. “I dok bi Mojsije držao ruke uzdignute, Izraelci bi nadjačavali: a kad bi ruke spustio, nadjačavali bi Amalečani… Tako mu ruke izdržaše do sunčevog zalaska” (Izl 17,11–12).

           Vrijednost zagovorne molitve jasno nam je stavljena na razmišljanje u današnjoj liturgiji. To je Mojsijeva molitva, ustrajno zazivanje s uzdignutim rukama, koje od Boga zadobiva pobjedu Izraelaca; to je ustrajnost udovice koja primorava nepravednog suca da je obrani. “Neće li onda Bog obraniti svoje izabrane, koji dan i noć vapiju njemu, sve ako i odgađa stvar njihovu?” (Lk 18,7).

           Učenik Gospodnji ne smije nikada napustiti molitvu, osobito ne u času kad je, zbog nevolja, vjera jako stavljena na kušnju. Kao ona žena u prispodobi, on mora ustrajati, osobito kad mrak patnje, “besmislenosti” života, mamci bezdušna blagostanja prijete da ugroze njegovo povjerenje u providonosnu svemogućnost nebeskog Oca. Samo u molitvi vjernik će naći snagu da prepozna znakove i nazočnost Božju u društvenim, kulturnim, političkim i moralnim kušnjama koje ga napadaju, i moći će postići da Gospodin, o svome povratku, nađe još “na zemlji” vjere koju je on donio.

           Žena iz prispodobe predstavlja uzor svih onih koji u vjeri znaju uzdići Bogu vapaj svog iskušanog srca: “Obrani me od mog tužitelja” (Lk 18,3) Oslobodi me, Gospodine, od zasjeda zloga, “oslobodi nas od zla”.

           Sam Gospodin tumači prispodobu izgovorenu učenicima da ih pouči o tome kako “valja svagda moliti i nikad ne sustati” (Lk 18,1): ako nepravedni sudac uspijeva obraniti udovicu zbog njezine upornosti, koliko li će više Bog, sudac neizmjerene svetosti, “obraniti svoje izabrane koji vapiju dan i noć k njemu” (Lk 18,7).

           4. Drago mi je uputiti srdačan i ljubazan pozdrav gospodinu kardinalu Franji Kuhariću, nadbiskupu zagrebačkom, i brojnim hrvatskim nadbiskupima i biskupima, koji su došli za ovu posebnu prigodu. Pozdravljam rektora crkve mons. Ratka Perića i hrvatske svećenike koji surađuju u uredima Rimske kurije. Moj pozdrav svećenicima studentima Zavoda podignuta uz crkvu, predsjedniku međunarodne marijanske akademije, ocu Meladi, hrvatskim redovnicima i časnim sestrama, koje u ovoj kući i u drugim zajednicama, dobrotvornim i odgojnim domovima obavljaju svoju službu.

           Obraćam se također i svim brojnim vjernicima iz Hrvatske, koji trenutačno žive u Rimu, mladeži, obiteljima; onima koji su za ovu prigodu izravno došli iz Domovine iz dalekih krajeva: iz Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, kao i iz drugih zemalja i kontinenata.

           Hrvatski je narod nazočan gotovo posvuda. Moja je želja da znadete ostati vjerni svojoj kulturi, običajima primljenim u obiteljskom odgoju, vjerskoj baštini svojih pređa. Uznastojte da te vrijednosti prenesete svojoj djeci kako bi i ona bila svjedoci evanđeoske riječi gdje se god nalazila. Vaša nazočnost u ovoj crkvi Sv. Jeronima kazuje da ona za vas predstavlja važno snalazište, gdje tvorite zajedništvo među svima koji su se iselili iz otačke zemlje: ona postaje kao okrajak domovine, to značajnija što je smještena u Rimu, pokraj Petrove Stolice. Moj pozdrav želi također biti i želja za kršćanskim boljitkom, zaziv mira nad vašim obiteljima u domovini i u inozemstvu, i u isto vrijeme poticaj da se zauzeto uključujete u život mjesnih Crkava kojih ste sada dio, da im predate bogatstva svojih kršćanskih običaja. Susret vaše kulture s drugim kulturama moći će promicati doživljaj dublje i zrelije vjere.

           5. “K brdima oči svoje uzdižem:

           odakle će mi doći pomoć?

           Pomoć je moja od Gospodina…

           Tvojoj nozi on posrnuti ne da.

           Neće zadrijemati on, čuvar tvoj…

           Gospodin je čuvar tvoj” (Ps 121,1–5).

           Ohrabreni ovim riječima, braćo i sestre, upućujemo svoju ustrajnu molitvu Bogu u svakoj potrebi, u svakoj kušnji, unutarnjoj i vanjskoj, u svakoj nevolji.

           Povijest Hrvatske, kao što dobro znate bila je često prožeta nevoljama i kušnjama svake vrste; ali upravo u najtvrđim poteškoćama uvijek ste znali uzdići i očuvati u domovini znakove nade u Boga u brojnim svetištima, crkvama i kapelicama koje su razasute po vašoj zemlji.

           Sada, iz različitih krajeva vašega raseljeništva, vi gledate na ovu crkvu Sv. Jeronima u Rimu kao na povlašteno mjesto molitve i zajedništva među vama. Neka iz ovoga hrama, koji je sad doveden u svoj drevni sjaj, pođe poruka svim Hrvatima raspršenima po svijetu: poruka vrijednosti molitve, njezine potrebe da se provodi život dostojan ljudi, pozvanih da sudjeluju na samom Božjem životu. Ova vaša nacionalna crkva neka svakog od vas podsjeća na to da je Gospodnja zapovijed o molitvi ustrajnoj i neprestanoj ozbiljna opomena, jer samo u molitvi i s molitvom se može spasiti vjera u časovima kušnje i napasti. Samo molitveno iskustvo učvršćuje u ljudskom srcu povjerenje u Božju zaštitu i pomoć.

           Sam “Gospodin čuvao te od zla svakog” (Ps 121,8). Samo će Gospodin dati snagu onima koji žele navješćivati njegovu riječ (usp. 2 Tim 4,1). Samo “Gospodin obranit će svoje izabrane koji vapiju dan i noć k njemu!” (Lk 18,7) Samo Gospodin. Amen.

Ins., XII., 2, 1989., str. 981. – 985; Glas Koncila, 29. listopada 1989., str. 3.

 

Svaki dan molim u nadi da mogu pohoditi vašu zemlju

Govor Ivana Pavla II. hrvatskim svećenicima

Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, 21. listopada 1989.

Nakon misnoga slavlju u crkvi sv. Jeronima u Rimu u subotu 21. listopada Sveti Otac zadržao se s hrvatskim biskupima i sa zajednicom Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima. Za vrijeme susreta, odgovarajući na pozdrav rektora, Papa je održao spontani govor:

           “Sjećam se kad sam prvi put ušao u ovaj zavod. Mislim da je to bilo krajem studenoga ili početkom prosinca 1962.; tada sam bio kapitulirani vikar. Došao sam ovamo da vidim kardinala Šepera, tadašnjega nadbiskupa zagrebačkoga. Bio je to prvi susret između dvaju polova dviju Crkava koje su imale slična iskustva. Hrvatska je Crkva imala bolno iskustvo. Znak je tog iskustva sigurno lik kardinala Stepinca; kao i tolike druge braće i sestara vaše Crkve. Iskustvo koje sam onda nosio nije možda bilo tako korjenito, ali mu se uvelike približavalo. Nas dvojica dolazili smo iz zemalja u kojima je vladao isti sustav, i za nas je bilo veoma važno moći razmijeniti iskustva, a i mišljenja i prijedloge. Pa i o Koncilu, koji je već bio dobro zakoračio, gotovo na kraju svoga prvog zasjedanja. Zatim je bilo dosta drugih (posjeta) jer, prije nego sam postao rimskim biskupom, bio sam rektor duže vremena, pa i zato sam više puta posjećivao ovaj zavod. Dapače, pitao sam se kako to, otkako sam rimski biskup, da nisam prije došao posjetiti Zavod. Odluka je pala iznenada ovih dana i odmah sam se dao na put prelazeći, međutim, preko Koreje, Indonezije i Mauricijusa.

           Uvijek se divim, kao što se divi cijela Crkva, svetom Jeronimu, Dalmatincu, vašem zemljaku iz prošlih vremena. Kardinalu Kuhariću i svima drugim ovdje nazočnim biskupima želim Gospodnji blagoslov da se preko njih proširi na svu Crkvu u Hrvatskoj, u Sloveniji i u cijeloj zemlji, s pluralističkim okvirom, gdje s katolicima žive pravoslavni i muslimani. Nastojao sam više puta poći u tu zemlju, ali mi do sada nije bilo moguće. Tako se za sada zadovoljavam da svaki dan molim, i ne samo za vaš narod, u nadi da mi se pruži prilika da tamo pođem. Vaša zemlja nije daleko, dapače, bliže je nego moja domovina, a zacijelo je mnogo bliža nego Koreja, Indonezija i Mauricijus.”

(Sveti Otac se bio upravo vratio sa svojega apostolskog putovanja po tim zemljama pa ih je zbog toga spomenuo.)

Ins., XII., 2, 1989., str. 986 – 987; Glas Koncila, 5. studenoga 1989., str. 3.

 

Služite Kristu u patnicima i siromasima

Raznim skupinama vjernika s Hvara na općoj audijenciji

Vatikan, 25. listopada 1989.

           “Sve vas, dragi hodočasnici Hvarske biskupije, koji ste došli u Rim zajedno sa svojim umirovljenim biskupom mons. Celestinom Bezmalinovićem i svojim svećenicima, od srca pozdravljam. Svjedočanstvom svoga života obznanjujte Božje Kraljevstvo prepoznajući Krista Isusa u svakoj ljudskoj osobi, služite mu posebno u patnicima i siromasima. Blagoslivljam vas i cijelu vašu biskupiju. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 2, 1989., str. 1018.

 

Svjedočite Evanđelje otkrivajući svijetu lice Otkupitelja čovjeka

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 8. studenoga 1989.

           “Dragi hrvatski hodočasnici, dobro došli! Neka vam Gospodin pomogne da svojim životom i djelom budete ustrajni svjedoci Evanđelja te svijetu otkrivate lice Otkupitelja čovjeka. Blagoslivljam vas i cijelu vašu Domovinu. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 2, 1989., str. 1192.

 

Vaša povijest sastavni je dio povijesti hrvatskoga naroda

Hrvatima Janjevcima iz Zagreba na općoj audijenciji

Vatikan, 15. studenoga 1989.

Tijekom generalne audijencije u Dvorani Pavla VI. u srijedu 15. studenoga papa Ivan Pavao II. pozdravio je skupinu hodočasnika Janjevaca iz Zagreba na hrvatskome jeziku sljedećim riječima:

           “Dobro došli, dragi Janjevčani! Ponosni na svoju slavnu povijest, koja je sastavni dio povijesti hrvatskoga naroda, uvijek kao iskreni katolici budite svjedoci i promicatelji Kristova mira i ljubavi. Neka Gospodin blagoslovi vas i vaše obitelji. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 2, 1989., str. 1265; Glas Koncila, 3. prosinca 1989., str. 4.

 

Promičite dostojanstvo ljudske osobe

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 29. studenoga 1989.

           “Sve vas od srca pozdravljam, dragi Hrvati! Svoju katoličku vjeru očitujte i zauzetim promicanjem neotuđivih prava i dostojanstava svakoga ljudskog bića, surađujući pri tom sa svim ljudima dobre volje. Blagoslivljam vas i vašu Domovinu. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 2, 1989., str. 1390.

 

Učinite Evanđelje programom svoga života

Mladima iz Osijeka na općoj audijenciji

Vatikan, 13. prosinca 1989.

           “Od srca vas pozdravljam, draga mladeži iz Osijeka! Ispravno poučeni u katoličkoj vjeri, učinite Evanđelje programom svoga života prožeta ljubavlju prema svim ljudima. Blagoslivljam vas i cijelu vašu domovinu Hrvatsku. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XII., 2, 1989., str. 1515.

 

Božićna čestitka

Vatikan, 25. prosinca 1989.

           Na kraju božićne poruke prigodom blagoslova Urbi et Orbi Sveti Otac je s glavne lože bazilike sv. Petra čestitao Božić na 51 jeziku; čestitka na hrvatskom bila je na 13. mjestu:

           “Sretan Božić, Isusovo porođenje!”

Ins., XII., 2, 1989., str. 1625.