Budi dio naše mreže
Izbornik

Govori pape Ivana Pavla II. Hrvatima – 1990. godina

Budite promicatelji Kristova mira među svima

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 3. siječnja 1990.

           “Dragi Hrvati, dobro došli! Ovih smo dana proslavili Božić i Svjetski dan mira. Mi katolici po svojoj naravi, vjerni Evanđelju, moramo biti mirotvorci, svjesni da je Krist naš mir (Ef, 2, 14). Budite stoga promicatelji ljubavi i mira među svima. Pratio vas Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 1, 1990., str. 16.

 

Gradite svoj život na čvrstim temeljima katoličke vjere

Mladim hodočasnicima iz Slavonske Požege na općoj audijenciji

Vatikan, 24. siječnja 1990.

           “Srdačno vas pozdravljam, draga hrvatska katolička mladeži. Izgrađujte svoj život na čvrstim temeljima katoličke vjere, svjesni da je Isus Krist vaš najbolji prijatelj. Svima vama koji ste došli iz Slavonske Požege dajem svoj apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 1, 1990., str. 167.

 

Primite apostolski blagoslov

Hodočasnicima iz Pušće okupljenima na molitvu Anđeoskoga pozdravljenja

Vatikan, Trg sv. Petra, 4. ožujka 1990.

           “Pozdravljam i hodočasnike župe Svetog Jurja u Pušći, iz Hrvatske. Vi ste, dragi moji vjernici, došli u Rim da posjetite grobove svetoga Petra i Pavla i da primite blagoslov Kristova Vikara. Vašem župniku, svima vama ovdje prisutnima, vašim obiteljima i svima župljanima koji su ostali u dragoj mi Hrvatskoj, podjeljujem svoj apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 1, 1990., str. 595.

 

Pripravom za Vazmeno otajstvo rastite u vjeri, ufanju i ljubavi

Hodočasnicima iz Posušja na općoj audijenciji

Vatikan, 21. ožujka 1990.

           “Dragi hodočasnici iz Posušja, dobro došli! Neka vam ovo milosno vrijeme priprave na Vazmeno Otajstvo bude poticaj za neprestani rast u vjeri, ufanju i ljubavi. Vama i svim Posušanima u domovini i diljem svijeta podjeljujem svoj apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 1, 1990., str. 729; GK, 8. travnja 1990., str. 6.

 

Širite i podupirite dar života u obitelji i društvu

Sudionicima Međunarodnoga hodočašća za život na općoj audijenciji

Vatikan, 28. ožujka 1990.

           “Srdačno vas pozdravljam, dragi Hrvati, sudionici Međunarodnoga hodočašća za život. Život je Božji dar i kršćanin zbog toga po svojoj naravi mora taj dar posvuda podupirati i štititi, osobito u obitelji i društvu. Pratio vas u svemu Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 1, 1990., str. 782.

 

Životom i djelima svjedočimo svoju kršćansku vjeru

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 11. travnja 1990.

           “Dragi hodočasnici iz Hrvatske, dobro došli! U tjednu smo u kojemu slavimo otajstva spasenja koja je Krist ostvario zadnjih dana svoga ovozemnog života. Potrebno je da ono što tako ispovijedamo također i odražavamo životom i djelima. Sve vas blagoslivljam. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 1, 1990., str. 873.

 

Uskrsna čestitka 1990.

Vatikan, 15. travnja 1990.

Na kraju uskrsne poruke prigodom blagoslova Urbi et Orbi Sveti Otac je s glavne lože bazilike sv. Petra čestitao Uskrs na 55 jezika; čestitka na hrvatskom bila je na 13. mjestu:

           “Sretan Uskrs!”

Ins., XIII., 1, 1990. str. 906.

 

Vjerni Crkvi i Domovini izgrađujte jedinstvenu Europu

Hodočasnicima iz Ljubitovice i Berlina na općoj audijenciji

Vatikan, 18. travnja, 1990.

           “Radosno pozdravljam hrvatske hodočasnike, koji su došli iz Ljubitovice, u Šibenskoj biskupiji i iz Hrvatske katoličke misije iz Berlina. Draga braćo i sestre, došli ste u Vječni Grad, da u srcu kršćanstva obnovite vašu vjeru u Boga i vašu odanost Gospi. Ostanite vjerni Crkvi i Domovini u izgradnji jedinstvene Europe. Vama i svima vašima podjeljujem svoj apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 1, 1990., str. 927.

  

Čuvajte milosni dar primljen na krštenju

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 25. travnja 1990.

           “Dragi hrvatski hodočasnici, dobro došli! Čuvajte milosni dar primljen na krštenju te svojim životom izražavajte Otajstvo koje s vjerom prihvatiste. Bez Boga se čovjek ne može ostvariti kao čovjek. Vama i cijeloj vašoj domovini Hrvatskoj podjeljujem svoj apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 1, 1990., str. 1024.

 

Utemeljujte društvo na ljubavi, slobodi i pravdi

Hodočasnicima iz Zagreba i Petrinje na općoj audijenciji

Vatikan, Trg sv. Petra, 2. svibnja 1990.

Za prvosvibanjske dane došlo je u Rim više od 500 hodočasnika iz Zagreba, Petrinje i drugih mjesta. Papa ih je pozdravio ovim riječima:

           “Sve vas srdačno pozdravljam, dragi hodočasnici iz Hrvatske. Dobro došli! Vazmeno Otajstvo zahvaća sav čovjekov život. Ne bojte se zbog toga preuzeti na se vlastite odgovornosti u društvu, koje se treba temeljiti na ljubavi, istinskoj slobodi i pravdi. Pratio vas Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 1, 1990., str. 1085; GK, 13. svibnja 1990., str. 4.

 

Ostanite ustrajni u promicanju praštanja i izmirenja

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 16. svibnja 1990.

           “Očinski vas pozdravljam, dragi Hrvati! Kršćanin je osobno iskusio i svjedok je Božjega milosrđa i ljubavi. Ne sustanite zbog toga promicati i podupirati praštanje i izmirenje među pojedincima i u društvenom životu. Na sve zazivam Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 1, 1990., str. 1317.

 

Budite nosioci kršćanskih vrijednosti u društvu

Papino pozdravno pismo kardinalu Franju Kuhariću i mladima

okupljenima na susretu u Mariji Bistrici 27. svibnja 1990.

Za susret mladih u Hrvatskome nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke koji se održavao 27. svibnja 1990. Papa je preko kardinala Franje Kuharića uputio pisanu poruku:

           “Dragom bratu gospodinu kardinalu Franji Kuhariću, predsjedniku Biskupske konferencije!

           Prilikom susreta mladih u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, 27. svibnja, obraćam se vama mladi u koje – kako sam već toliko puta naglasio – svijet i Crkva polažu svoje nade. Pozivam vas da budete nosioci kršćanskih vrijednosti u društvu i da uvijek ostanete vjerni pozivu na koji ste pozvani po krštenju. Srećom, u sadašnjim povijesnim prilikama otvaraju se novi putovi za ispovijedanje vjere. Nadam se da ćete vi mladi Hrvati, slijedeći primjer svojih otaca, ostati uvijek vjerni Bogu, Crkvi i Kristovu Namjesniku koji vam je blizu svojom ljubavlju i molitvom. S tim željama dragom uzoritom kardinalu Franji Kuhariću, prisutnoj braći biskupima i vama dragi moji mladi Hrvati, od srca podjeljujem svoj apostolski blagoslov.“

           Dano u Vatikanskom Gradu, 18. svibnja 1990.

Papa Ivan Pavao II.

Glas Koncila, god. XXIX., br. 22, 3. lipnja 1990., str. 8.

 

Vjerom u Krista promičite civilizaciju i slobodu

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 23. svibnja 1990.

           “Sve vas od srca pozdravljam, dragi Hrvati! Spominjite se uvijek da je vjera u Krista promicatelj i jamac civilizacije i slobode. Sve vas blagoslivljam. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 1, 1990., str. 1384.

 

Vaša sadašnjost i budućnost neka budu otvorene Kristu

Mladima na općoj audijenciji

Vatikan, 30. svibnja 1990.

           “Ljubljena hrvatska katolička mladeži, neka uvijek bude otvorena Kristu vaša sadašnjost i budućnost, kao što je već trinaest stoljeća otvorena povijest vašega naroda. Jedino se s Kristom mogu ostvariti najplemenitije težnje ljudskoga srca. Ponesite moj pozdrav i blagoslov svima mladima u Hrvatskoj. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 1, 1990., str. 1473.

 

Budite ponosni što pripadate svetoj majci Crkvi

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 13. lipnja 1990.

           “Pozdravljam i hodočasnike Hrvate. Vi ste došli u Rim da posjetite grobove Apostolskih Prvaka i da primite blagoslov Kristova Namjesnika. Ostanite vjerni Crkvi i Petrovu Nasljedniku. Budite ponosni da ste katolici i da pripadate svetoj majci Crkvi. Svima vama prisutnima i vašim obiteljima od srca podjeljujem svoj apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 1, 1990., str. 1577.

  

Budite “sol zemlje” i “svjetlo svijeta”

Mladim hodočasnicima iz Preloga u Međimurju

Vatikan, 20. lipnja 1990.

Papa je pozdravio skupinu mladih hodočasnika iz Preloga u Međimurju koji su došli u Rim pod vodstvom vlč. Alojzija Hoblaja:

           “Moj očinski pozdrav svima vama iz Hrvatske! Predragi, kršćanin ne može biti izdvojen iz života društva u kojemu živi. Krist nas zato poziva da budemo “sol zemlje” i “svjetlo svijeta” (Mt 5,13–16). Božji blagoslov i njegova milost bili uvijek s vama. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 1, 1990., str. 1639.

 

Budite vidljivi znak Božje nazočnosti u svijetu

Hodočasnicima s Korčule na općoj audijenciji

Vatikan, 27. lipnja 1990.

Župljani Smokvice s otoka Korčule hodočastili su u Rim sa svojim župnikom vlč. Stankom Lasićem. Papa ih je pozdravio ovim riječima:

           “Dragi hodočasnici iz Smokvice na Korčuli, dobro došli! Imajte uvijek pred očima uzvišen kršćaninov poziv te svojim životom budite znak spasenjske Božje nazočnosti u svijetu. Od srca podjeljujem svoj apostolski blagoslov cijeloj vašoj župnoj zajednici. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 1, 1990., str. 1685; GK, 22. srpnja 1990., str. 9.

 

Katolička vjera pruža nauk o istinskom ljudskom razvoju, o vrijednosti rada i dostojanstvu svake ljudske osobe

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 4. srpnja 1990.

           “Srdačno vas pozdravljam, dragi Hrvati! Svima koji traže i koji nastoje izgraditi pravedno i miroljubivo društvo katolička vjera pruža veličanstven i poticajan nauk o istinskomu ljudskom razvoju, o vrijednosti rada te o dostojanstvu i pravima svake ljudske osobe. U vašemu vas životu i radu uvijek pratio Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 2, 1990., str. 47.

 

U vjerničkom zalaganju slijediti društveni nauk Crkve

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 11. srpnja 1990.

           “Srdačno vas pozdravljam, dragi Hrvati! Želim vas podsjetiti da će vam u vašemu vjerničkom zalaganju u društvu u kojemu živite uvelike pomoći društveni nauk Crkve, koji se temelji na Evanđelju. Blagoslivljam vas ovdje nazočne i cijelu vašu domovinu Hrvatsku. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 2, 1990., str. 91.

 

Vjernosti Isusu Kristu, Otkupitelju čovjeka

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 21. srpnja 1990.

           “Dragi hrvatski hodočasnici, srdačno vas pozdravljam! Ostanite vjerni Isusu Kristu, otkupitelju čovjeka. Dokažite to osobnim primjerom kršćanskog života u vašim obiteljima i društvenoj zajednici. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 2, 1990., str. 119; GK, 29. srpnja 1990., str. 3.

 

Živite i djelujte u skladu s Evanđeljem

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 25. srpnja 1990.

           “Srdačno pozdravljam i sve hodočasnike iz Hrvatske! Predragi, sva djelatnost Crkve mora biti u skladu s Evanđeljem. Zbog toga Crkva ne može a da ne bude vjerna Bogu i čovjeku. Svima vama ovdje nazočnima i svima vašima u Domovini i inozemstvu od srca podjeljujem svoj apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 2, 1990., str. 143.

 

Svoju skrb za društvenu zajednicu možemo očitovati molitvom

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 22. kolovoza 1990.

           “S radošću pozdravljam i sve vas iz Hrvatske! Predragi, svoju skrb za društvenu zajednicu u kojoj živimo mi vjernici možemo očitovati i ostvarivati također i molitvom. Stoga vas žarko pozivam da u tome ne sustajete. Narodima je i cijelom čovječanstvu danas uvelike potrebna naša molitva. A to, sigurno, i sami osjećate. Neka Bog blagoslovi vas i vašu Domovinu darujući vam svoju milost, mir i napredak. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 2, 1990., str. 309 – 310.

 

Gradite svoju narodnu zajednicu u međusobnoj ljubavi, razumijevanju i poštovanju

Hodočasnicima iz Splita, Rijeke i drugih mjesta na općoj audijenciji

Vatikan, 29. kolovoza 1990.

           “Dragi hodočasnici iz Splita, Rijeke i drugih mjesta Hrvatske, srdačno vas pozdravljam! Promičite i razvijajte svoju trinaestostoljetnu kršćansku baštinu gradeći svoju narodnu zajednicu u međusobnoj ljubavi i razumijevanju i u poštovanju opravdanih razlika sviju. Neka Bog blagoslovi ta vaša nastojanja i sav vaš hrvatski narod. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 2, 1990., str. 350.

 

Molite za mene da mogu i dalje revno obavljati službu Petrova nasljednika

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 12. rujna 1990.

           “Dragi hrvatski hodočasnici, sve vas pozdravljam! Upravo sam završio svoje 7. apostolsko putovanje u Afriku i iskreno zahvaljujem svima vama koji ste u Hrvatskoj ovih dana molili za mene i za Crkve koje sam pohađao. Molite i dalje da mogu revno i vjerno obavljati službu Petrova nasljednika, očitujući svoju skrb za sve Crkve. Gospodin vas obdario svojim blagoslovom. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 2, 1990., str. 599.

 

Kristov Križ – poticaj na život u istini i ljubavi

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 19. rujna 1990.

           “Pozdravljam i sve nazočne hrvatske hodočasnike, kao i sve sudionike ekumenskog hodočašća katoličke župe Sv. Križa u Somboru. Predragi, upravo Križ Kristov sve nas krštenike neprestano potiče da živimo u istini i ljubavi te da radimo u skladu s načelima Evanđelja. Gospodin vas krijepio na putu vjere i blagoslovio vas. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 2, 1990., str. 657.

 

Djelatno sudjelujte u promaknuću pravoga razvoja društva i ljudskoga dostojanstva

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 26. rujna 1990.

           “Svim srcem pozdravljam i sve vas iz Hrvatske! Svijest da smo svi djeca Božja nas katolike potiče i obvezuje da djelatno sudjelujemo u svemu što pridonosi promaknuću pravoga razvoja društva, općega blagostanja i ljudskoga dostojanstva. Obilan Božji blagoslov sišao na vas i cijelu vašu Domovinu. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 2, 1990., str. 752.

 

Cijela je Crkva odgovorna za odgoj i pripravu svećenika

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 3. listopada 1990.

           “Sve vas od srca pozdravljam, dragi Hrvati! U nedjelju je počela biskupska sinoda o odgoju svećenika. Dok vas potičem na molitvu da sinoda urodi obilnim plodovima, podsjećam vas da je cijela crkvena zajednica odgovorna za odgoj i pripravu svećenika za služenje Crkvi i svijetu. Božji blagoslov pratio vas i vaše obitelji. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 2, 1990., str. 810.

 

Svaki je vjernik pozvan sudjelovati u misijama

Mladima na općoj audijenciji

Vatikan, 17. listopada 1990.

           “Draga hrvatska katolička mladeži, sljedeće nedjelje, upravo dok se održava biskupska sinoda o svećeničkom odgoju, slavit ćemo Svjetski misijski dan. Misije nisu samo dužnost svećenika ili možda redovnika i redovnica, nego svega naroda Božjega. Svaki je, naime, vjernik pozvan da u njima sudjeluje, jer je cijela Crkva po svojoj naravi misijska. Bog, izvor mira i bogat milosrđem, blagoslovio vas i cijelu vašu domovinu Hrvatsku. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 2, 1990., str. 887.

 

Posvuda svjedočite neprocjenjivu vrijednost svakoga ljudskog života

Predstavnicima Zajednice Krvi Kristove na općoj audijenciji

Vatikan, 24. listopada 1990.

           “Srdačno pozdravljam članove Zajednice Krvi Kristove i ostale hodočasnike iz Hrvatske! Predragi, poznajući cijenu našega otkupljenja, posvuda gdje živite i radite navješćujte nadu koja dolazi od Boga i istodobno svjedočite neprocjenjivu vrijednost svakoga ljudskog života. Obilje Božjeg mira, koji nam je darovan po Krvi Kristovoj na Križu, neka siđe na vas i vašu Domovinu. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 2, 1990., str. 929.

 

Bez slobode čovjek ne može ostvariti svoj poziv i dostojanstvo

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 14. studenoga 1990.

           “Dragi Hrvati, srdačno vas pozdravljam! Stvoritelj je čovjeku darovao slobodu, i ona je, kako pjeva vaš hrvatski pjesnik Ivan Gundulić, ‘dar u kom sva blaga višnji nam Bog dô’. Sloboda zahvaća sav ljudski život i bez nje čovjek ne može ostvariti svoj uzvišeni poziv i dostojanstvo. Svemogući Bog, od kojega nam dolazi svako dobro, udijelio svoj obilan blagoslov vama i vašoj Domovini. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 2, 1990., str. 1189.

 

Graditi društveni sustav utemeljen na moralnim i duhovnim vrijednostima

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 28. studenoga 1990.

           “Dragi Hrvati, dobro došli! Radostan sam što vas mogu pozdraviti tako brojne. Povratak slobode i u vašu domovinu znak je novih vremena. U ovom je trenutku na vjernicima posebna odgovornost i obveza da se založe da ljudi našega vremena i budući naraštaji ne padnu u novo, još gore ropstvo. Potrebno je zbog toga graditi društveni sustav utemeljen na moralnim i duhovnim vrijednostima, u skladu s Božjim pozivom čovjeka na slobodu (Gal 5,1,13). Gospodin udijelio puninu svoje milosti i mira i vama i vašoj domovini Hrvatskoj. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XIII., 2, 1990., str. 1321.

 

Božićna čestitka

Vatikan, 25. prosinca 1990.

Na kraju božićne poruke prigodom blagoslova Urbi et Orbi Sveti Otac je s glavne lože bazilike sv. Petra čestitao Božić na 51 jeziku; čestitka na hrvatskom bila je na 13. mjestu:

           “Sretan Božić, Isusovo porođenje!”

Ins., XIII., 2, 1990., str. 1738.