Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević čestitao blagdan Hanuke

Požega (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je za blagdan Hanuke čestitku glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotelu Da-Donu i glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj Lucianu Moši Preleviću.

„Prigodom blagdana Hanuke s radošću upućujem čestitku Vama, cijenjenim suradnicima i svim članovima židovske zajednice u Hrvatskoj.

Želio bih se zajedno s Vama zaustaviti pred izazovom ugašenog svjetla što ga na svoj način predstavlja progon i rat protiv Židova u vrijeme Antioha IV. Epifana na koji podsjeća Hanuka, a potom i mnogih drugih progona sve do danas. No, još je snažniji izazov svjetla, koje je uz malo ulja za dugo pobjeđivalo mrak prilikom ponovne posvete jeruzalemskog Hrama, znak onog svjetla koje se ostvaruje u poštovanju svake ljudske osobe kao Božjeg stvorenja.

U zahvalnosti Bogu što zajedno s Vama mogu biti graditelj odnosa u Hrvatskoj po kojima svjetlo pobjeđuje mrak, s osobitim poštovanjem od srca Vas i bratski pozdravljam“, ističe u čestitki biskup Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i međureligijski dijalog.