Budi dio naše mreže
Izbornik

Završetak radionice i evaluacija projekta „Žurna pomoć ranjivim izbjeglicama iz Ukrajine u RH“

Zagreb (IKA)

Radionica projektnog menadžmenta, koja je proteklog tjedna okupila djelatnike deset nadbiskupijskih i biskupijskih Caritasa, djelatnike Hrvatskog Caritasa te djelatnike Caritasa Američke biskupske konferencije Catholic Relief Services (CRS), završila je u petak 26. travnja, izvijestio je Hrvatski Caritas.

Radionicu su pripremile i vodile djelatnice CRS-a Amna Hodžić i Mira Mehmedović. Na četverodnevnoj radionici sudionici su imali priliku proširiti i utvrditi svoja znanja o temi vođenja projekata, ali i o podtemama kao što su: sudionici projekta, kompetencije projektnog menadžera te pojedinačne faze projekta. Na konkretnim primjerima i kroz niz grupnih vježbi sudionici su mogli doći do zaključaka o zadanoj temi i prepoznati principe koje već koriste u praksi.

Slikovitim vježbama, primjerice izgradnjom tornja od špageta, ljepljive trake i sljezovog kolačića, voditeljice radionice istaknule su važnost detaljne pripreme i izrade prototipa projekta prije same implementacije projekta. Drugom vježbom, izgradnjom mosta od slamčica i ljepljive trake, podsjetile su sudionike na nužnost dokumentiranja, odnosno zapisivanja svih važnih izmjena i donesenih odluka tijekom trajanja projekta, u slučaju da netko drugi preuzme vođenje projekta, kako bi imao sve potrebne podatke da se projekt nesmetano nastavi provoditi.

Ove i mnoge druge vježbe sudionicima su pomogle u svladavanju materije vezane za temu projektnog menadžmenta. Prilikom organizacije ove radionice priručnik za upravljanje projektima za stručnjake za razvoj Projekt DPro (PMD Pro) preveden je na hrvatski jezik kako bi znanje o temi projektnog menadžmenta u nevladinom sektoru bilo još dostupnije što većem broju zainteresiranih.

Tijekom posljednjeg dana radionice održana je i evaluacija projekta „Žurna pomoć ranjivim izbjeglicama iz Ukrajine u RH“, u sklopu kojega je i održana i radionica, a koji se pomalo bliži svome kraju. Koordinatori projekta iz nadbiskupijskih i biskupijskih Caritasa istaknuli su veliko zadovoljstvo korisnika, raseljenih osoba iz Ukrajine, uslugama koje su im pružene kroz ovaj projekt. Mnogi od korisnika su, uz pomoć tečaja hrvatskog jezika, asistencije pri zapošljavanju te pružene skrbi za njihovu djecu vrtićkog uzrasta, pronašli posao u Hrvatskoj te se integriraju u hrvatsko društvo.

Neki od korisnika počeli su volontirati u Caritasu. Koordinatori projekta prenijeli su poruke zahvalnosti Caritasovim djelatnicima i volonterima, Hrvatskom Caritasu i CRS-u, kao donatorima i organizatorima višegodišnjeg projekta. Tom prigodom ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik uputio je svim okupljenima riječi zahvale, naglašavajući kako se nada nastavku uspješne suradnje s CRS-om, s ciljem dobrobiti krajnjih korisnika, izvijestio je Hrvatski Caritas.