Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće Licu Neumrle Majčine Ljubavi

01.10.2022. 09:00
Foča

Foča, (IKA) – Župa Srca Marijina u Foči kod Dervente upriličuje u subotu 1. listopada jednodnevno hodočašće Licu Neumrle Majčine Ljubavi u znak zahvalnosti za sva dobročinstva koja su povratnici po njezinu zagovoru dobili u vrijeme nevolja koje su ih zadesile.

Program hodočašća počinje ispred župne crkve u 9 sati procesijom sa slikom Neumrle Majčine Ljubavi, koja je inače izložene u župnoj crkvi na javno čašćenje.

Po dolasku do filijalne crkve Sv. Jurja Mučenika u Bukovcu uslijedit će pokorničko bogoslužje, a potom misno slavlje u 11 sati, koje će predvoditi fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

U 14 sati započet će listopadska pobožnost pred Licem Neumrle Majčine Ljubavi.

U 14.30 sati je blagoslov hodočasnika.

Lice Neumrle Majčine Ljubavi fragment je slike „Gospa s Djetetom“, koju je naslikao poznati akademski slikar Ljubo Lah, a do zadnjega rata bila je izložena u filijalnoj crkvi u Bukovcu. Poput ostalih crkava u Bosanskoj Posavini i crkva u Bukovcu je porušena, umjetnine spaljene. Kada su franjevci 1997. došli u Bukovac u pepelu su pronašli fragment slike ‘Gospe s Djetetom’, koji je preživio sve požare i vremenske nepogode. Plehanski franjevci dali su sliku konzervirati te je prvi put bila izložena na Plehanu za proslavu sv. Marka 1998., a 2003. su sliku Majčinog lica sa slike Gospa s Djetetom predali župniku u Foči.

Na proslavi 20. obljetnice stradanje Bosanske Posavine na Plehanu kardinal Vinko Puljić javno je u tom Majčinom licu prepoznao Lice Neumrle Majke Ljubavi, koju nisu mogla ubiti sva zvjerstva i nevolje rata te ju je blagoslovio kao zavjetnu sliku svih povratnika Bosanske Posavine.

Nakon izgradnje župne crkve u Foči ta je slika izložena u crkvi na javno štovanje.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu