Budi dio naše mreže
Izbornik

Program pohoda pape Franje Mozambiku, Madagaskaru i Mauricijusu

04.09.2019. - 10.09.2019.

Papa će od 4. do 10. rujna posjetiti Maputo u Mozambiku, Antananarivo na Madagaskaru, i Port Louis na Mauricijusu.

(Navedeno je mjesno vrijeme, Mozambik leži u istoj vremenskoj zoni kao Hrvatska, razlika na Madagaskaru je jedan sat, a na Mauricijusu dva sata).

Geslo putovanja u Mozambik je „Nada, mir i pomirenje“. Papa Franjo krenut će u srijedu 4. rujna u 8 sati iz rimske zračne luke Fiumicino u glavni grad Maputo gdje se očekuje u 18.30 sati.

Sljedeći dan, u četvrtak 5. rujna, Papin program počinje u 9.45 sati kurtoaznim posjetom predsjedniku Mozambika Filipeu Nyusiju u predsjedničkoj palači Ponta Vermelha, nakon čega će se u 10.15 sati susresti s predstavnicima političkoga i društvenoga života te diplomatskoga kora.

U 11 sati na programu je ekumenski susret s mladima u Paviljonu Maxaquene. Nakon ručka u nuncijaturi u 16.15 sati slijedi susret s klerom, redovnicima i bogoslovima u katedrali Naše Gospe od Bezgrešnoga začeća (Nossa Senhora da Conceicao). U 17.25 sati predviđen je privatni posjet domu za djecu s ulice „Matej 25“.

U petak 6. rujna papa Franjo će u 8.45 sati pohoditi bolnicu u Zimpetu a u 10 sati predvoditi misno slavlje na stadionu Zimpeto. Oproštajna svečanost u zračnoj luci u Maputu je u 12.25 sati.

Svečanost dobrodošlice u zračnoj luci Antananarivo u Madagaskaru je u 16.30 sati po mjesnom vremenu (15.30 po srednjoeuropskom).

U subotu 7. rujna Papin kurtoazni posjet predsjedniku Andryju Rajoelinau je u 9.30 sati u predsjedničkoj palači Iavoloha. U 10.15 sati počinje susret s predstavnicima političkoga i građanskoga života te diplomatskoga kora u „Ceremony Building“.

Molitvu Angelusa Papa će predvoditi u samostanu bosonogih karmelićanki. Nakon ručka u nuncijaturi slijedi susret s biskupima mjesne Crkve u katedrali Bezgrešnoga začeća (Andohalo) s početkom u 16 sati. U 17.10 sati Papa će se pomoliti na grobu blažene Viktorije Rasoamanarivo a zatim predvoditi bdjenje s mladima na biskupijskom prostoru Soamandrakizay s početkom u 18 sati.

U nedjelju 8. rujna Papa će s početkom u 10 sati predvoditi misno slavlje na prostoru Soamandrakizay, a u 12 sati predvoditi molitvu Angelusa. Nakon ručka u nuncijaturi u 15.10 sati posjetit će humanitarnu organizaciju Akamasoa – Dobri prijatelj, koju je u siječnju 1990. utemeljio slovenski misionar lazarist Pedro (Peter) Opeka, više puta nominiran za Nobelovu nagradu za mir. U 16 sati slijedi molitva za radnike u radionici Mahatzana te u 17 sati susret sa svećenicima, redovnicama i redovnicima i bogoslovima u Koledžu sv. Mihaela. Geslo Papina posjeta Madagaskaru je „Sijač mira i nade“.

U ponedjeljak 9. rujna papa će se u 7.30 sati po mjesnom vremenu (6.30 sati po srednjoeuropskom) zrakoplovom uputiti u Port Louis, glavni grad Mauricijusa, gdje ga svečano dočekuju u 10.40 sati (8.40 sati po srednjoeuropskom vremenu). Zatim će Sveti Otac predvoditi misno slavlje s početkom u 12.15 sati u nacionalnom svetištu Marije, Kraljice Mira. Nakon mise ručat će s članovima Biskupske konferencije Indijskoga oceana (CEDOI) u biskupskom domu. Slijedi u 16.25 sati privatni posjet svetištu Pere Laval, apostola Mauricijusa spiritanca bl. Jakova Desiderija Lavala. U 16.55 sati slijedi kurtoazni posjet predsjedniku u predsjedničkoj palači te u 17.15 sati susret s premijerom. U 17.40 sati Papa će se susresti s predstavnicima političkoga i građanskoga društva i diplomatskim korom. U 18.45 sati slijedi oproštajna svečanost u zračnoj luci Port Louis, a Papa se vraća u Antananarivo. Geslo Papina pohoda Mauricijusu je „Papa Franjo – hodočasnik mira“.

U utorak 10. rujna papa Franjo će iz glavnoga grada Madagaskara u 9 sati po mjesnom vremenu (8 sati po srednjoeuropskom) krenuti za Rim gdje se u zračnoj luci Ciampino očekuje u 19 sati, prenosi Vatican News.

To je 31. inozemno putovanje pape Franje i četvrto u Afriku. Godine 2015. pohodio je Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku, godine 2017. Egipat, u ožujku ove godine Maroko.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu