Budi dio naše mreže
Izbornik

U Salzburgu simpozij o vlč. Vilimu Cecelji

14.06.2019. - 16.06.2019.

Simpozij u povodu 110. obljetnice rođenja i 30. obljetnice smrti vlč. Vilima Cecelje održat će se od 14. do 16. lipnja u Hrvatskoj katoličkoj župi bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu, u organizaciji udruge Hrvatski centar – Salzburg i Hrvatske katoličke župe.

O životu i djelovanju vlč. Vilima Cecelje danas se u Domovini malo zna. No, među hrvatskim iseljeništvom ime vlč. Cecelje spominje se s poštovanjem i zahvalnošću te povezuje uz mnoge osobne sudbine i uspomene, ističu organizatori. Od odlaska iz Domovine 1944. pa sve do svoje smrti 1989. godine, neiscrpnom snagom i na mnogo načina služio je braći ljudima, a ponajprije Hrvatima, sunarodnjacima koje je vrtlog ratnih i poslijeratnih zbivanja II. svjetskog rata pomeo izvan Domovine i rasuo po svijetu.

Simpozij će u petak 14. lipnja u 19:15 sati otvoriti fra Zlatko Špehar, župnik Hrvatske katoličke župe u Salzburgu i mag. Jure Mustać, predsjednik Hrvatskog centra – Salzburg.

U sklopu simpozija održat će se sljedeća predavanja: Mag. Dragan Jurišić, MBSc: Vlč. Vilim Cecelja i komunističke vlasti u Jugoslaviji, vlč. Marko Zadravec: Vlč. Vilim Cecelja dušobrižnik Hrvata u inozemstvu i čuvar uspomene na žrtve Bleiburga, Stanko Cecelja: Vlč. Vilim Cecelja – nepoznato o poznatom, Marijan Luburić: Moje uspomene na vlč. Vilima.

Ujedno će biti predstavljen zbornik koji će osim predavanja održanih na simpoziju, sadržavati i nekoliko osobnih sjećanja na vlč. Cecelju.

Želja je organizatora da ovaj simpozij bude jedan u nizu događaja koji će javnosti predstaviti i osvijetliti lik vlč. Vilima Cecelje, „najboljeg, najobljubljenijeg i najuglednijeg misionara hrvatske inozemne pastve“ kako ga je jednom prilikom opisao mons. Vladimir Stanković.

Simpozij će završiti u nedjelju 16. lipnja misnim slavljem u 11.30 sati koje će u salzburškoj crkvi Sv. Andrije, u kojoj se od 1997. godine okuplja hrvatska župna zajednica, predslaviti fra Ilija Vrdoljak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, uz dr. Tomislava Markića, ravnatelja Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Gosti simpozija bit će i članovi župnog zbora župe Sv. Ilije kraj Varaždina, rodne župe vlč. Cecelje, koji će predvoditi liturgijsko pjevanje.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu