Budi dio naše mreže
Izbornik

U Josipovu svetištu obilježen Dan Karlovačke županije

Karlovac (IKA)

U Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu u Karlovcu služena je u četvrtak 25. travnja misa povodom obilježavanja Dana Karlovačke županije. Misu je predslavio župnik Župe sv. Ivana Krstitelja iz Rećice vlč. Lovro Zaplatić koji ove godine slavi 50 godina svećeništva.

Suslavili su domaćin, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa  mons. Antun Sente, karlovački dekan preč. Dražen Karačić, dugoreško-mrežnički dekan preč. Kristijan Gatarić te još devetorica svećenika Karlovačkog dekanata među kojima i protojerej stavrofor župe Uzvišenja časnog križa o. Željko Pajić. 

 „Prošle godine svetište je posjetilo 80 tisuća hodočasnika a od početka ove godine već 40 tisuća časteći sv. Josipa kojeg je Hrvatski sabor pred 337 godina odabrao za zaštitnika Hrvatske. Sretni smo da je sv. Josip i zaštitnik naše županije čiji dan danas slavimo,“ istaknuo je u pozdravnim riječima rektor svetišta mons. Sente.  Vlč. Zaplatić je u propovijedi istaknuo najvažniju vrlinu sv. Josipa koju je primjenjivao cijelog života i koja je presudila da može izvršavati svoju ulogu čuvara Svete obitelji, a to je poniznost. 

„Poniznost je preduvjet svih ostalih vrlina i djelovanja. Danas živimo u vremenu ludila gomile i kulturnih ratova te masovne histerije. Zapitajmo se hoćemo li postati dio toga ili ćemo biti djelotvorni kao kršćani, obučeni u poniznosti. Poniznost je sluga a oholost je slabost. Ponizan čovjek je čovjek otvorena uma i srca te je sposoban čuti Boga, dok ohol čuje samo sebe. Teško je biti ponizan jer čovjek voli biti dominantan. Mi se nalazimo u kući poniznog muža koji je imao velike planove i veliku vrlinu otvorenog srca i uma. Zbog toga mu je Bog povjerio brigu za svoga sina. U Hrvatskoj danas vlada histerija. Gdje se izgubio čovjek? Slušajući Boga nadajmo se da ćemo naći svoje mjesto uz Josipovu poniznost. To je najbolji način izbjegavanja histerije i rata. Krenimo od sebe, jer mijenjajući sebe, mjenjamo i društvo,“ zaključio je vlč. Zaplatić.

Nakon mise u dvorani svetišta mons. Sente je tradicionalno organizirao kraće druženje za sve uzvanike. Misi su nazočili čelnici Karlovačke županije na čelu sa županicom Martinom Furdek Hajdin, njenom zamjenicom Vesnom Hajsan Dolinar, predsjednikom županijske skupštine Vladom Jelkovcem te djelatnicima županije, Grada Karlovca, predstavnici braniteljskih udruga, policije kao i Karlovačke građanske garde. Ovo je bila sedma godina da se odlukom županijske skupštine misno slavlje u čast Dana županije održava povodom blagdana zaštitnika Hrvatske i Karlovca, sv. Josipa radnika.