Budi dio naše mreže
Izbornik

​​​​​​​Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine završili pohod „ad limina“ u Rimu

Rim (IKA)

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine završili su 8. svibnja u večernjim satima svoj pohod poznat pod latinskim nazivom „ad limina Apostolorum“ (apostolskim pragovima) u Rimu koji su počeli, u petak 3. svibnja slavljem mise na grobu apostola Petra u bazilici koja je njemu posvećena, izvijestila je KTA.

Tijekom pohoda primio ih je papa Franjo, a posjetili su i 15 njegovih najbližih suradnika, pročelnika dikasterija (odjela, ureda) koji su mjerodavni za različita područja crkvenoga života. Prije svoga pohoda pozvali su sve, a posebno župne zajednice u svojim biskupijama, „da svojim, zajedničkim i pojedinačnim, molitvama prate ovaj pohod kako bi, uz blagoslov Božje providnosti, donio plodove koji će biti na slavu Božju, korisni za napredak Crkve i za dobro svih njezinih članova.“

Na pohodu „ad limina“ sudjelovali su aktivni članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine: predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata BiH Tomo Vukšić, potpredsjednik BK BiH mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić, banjolučki biskup Željko Majić i banjolučki pomoćni biskup Marko Semren.

U njihovoj pratnji bio je generalni tajnik Ivo Tomašević. Biskupi su Svetom Ocu prenijeli izraze blizine i sinovske odanosti biskupa u miru: vrhbosanskog nadbiskupa u miru kardinala Vinka Puljića, biskupa u miru iz Banje Luka i Mostara Franje Komarice i Ratka Perića te vrhbosanskog pomoćnog biskupa u miru Pere Sudara. Tijekom pohoda u svim dikasterijima, nakon međusobnog predstavljanja sudionika pojedinog susreta, u temu bi sa strane Biskupske konferencije BiH uveo onaj biskup koji je kao predsjednik pojedinog vijeća ili komisije zadužen za određeno područje crkvenog djelovanja. Većina ureda Rimske kurije nalazi se u zgradama pokraj Trga sv. Petra.

U radnom dijelu pohoda „ad limina“, biskupi su posjetili većinu tijela Rimske kurije, a vrhunac je bila audijencija kod pape Franje, u ponedjeljak 6. svibnja. Biskupi su mu prenijeli izraze molitvene i svake druge potpore članova svojih biskupijskih zajednica. U vrlo lijepom i opuštenom ozračju Sveti Otac se oko sat i pol zadržao s biskupima koji su ga upoznali sa stanjem u svojim biskupijskim zajednicama, ali i u društvu u cjelini. Papa Franjo se zanimao i za neke pojedinosti iz čega je bilo vidljivo da dobro poznaje prilike u Bosni i Hercegovini.

Vrlo otvoren i bratski susret biskupi su imali u Državnom tajništvu Svete Stolice gdje ih je primio kardinal Pietro Parolin, a u razgovoru je sudjelovao i tajnik Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskup Paul Richard Gallagher te suradnici. Poslije uvodnih riječi nadbiskupa Vukšića razgovarali su o stanju u Crkvi i u društvu u Bosni i Hercegovini.

Prvoga dana, u petak, 3. svibnja biskupi su najprije pohodili Dikasterij za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života gdje ih je primio prefekt kardinal João Braz de Aviz sa suradnicima ističući da je za njega osobno i za sve u Dikasteriju pohod biskupa „ad limina“ prelijepo iskustvo vjere. Uvodnu riječ u ime BK BiH uputio je nadbiskup Vukšić.

Istoga dana u sjedištu Dikasterija za kler članove BK BiH primio je prefekt kardinal Lazzaro You Heung-sik sa suradnicima. Uvodnu riječ uputio je predsjednik Vijeća za kler i sjemeništa BK BiH biskup Palić.

Dana 3. svibnja biskupi su pohodili također Dikasterij za kulturu i obrazovanje gdje ih je srdačno primio prefekt kardinal José Tolentino Calaça de Mendonça sa suradnicima. Uvodnu riječ uputio je predsjednik Vijeća za katehezu i novu evangelizaciju BK BiH biskup Palić.

Posebno zanimljiv susret biskupi su imali u ponedjeljak, 6. svibnja u sjedištu Dikasterija za kauze svetaca gdje im je domaćin bio prefekt kardinal Marcello Semeraro. Uvodnu riječ uputio je nadbiskup Vukšić koji je naveo sve osobe s područja krajevne Crkve u Bosni i Hercegovini za koje je pokrenuta kauza za proglašenje blaženim i svetim. Kardinal Semeraro i suradnici upoznali su biskupe s tijekom svakog pojedinog procesa te dali potrebne smjernice.

Biskupi su, prema njihovu vlastitom izboru, pohodili i sjedište Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog gdje ih je primio kardinala Miguel Angel Ayuso Guixot sa suradnicima. Uvodnu riječ na tu temu uputio je predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH biskup Palić.

U utorak, 7. svibnja biskupi su najprije posjetili Dikasterij za biskupe gdje im je domaćin bio prefekt nadbiskup Robert Prevost sa suradnicima. Uvodnu riječ uputio je nadbiskup Vukšić.

Istoga dana biskupi su posjetili Dikasterij za bogoštovlje gdje ih je ljubazno primio nadbiskup tajnik Vittorio Francesco Viola sa suradnicima. Uvodnu riječ uputio je predsjednik Vijeća za liturgiju biskup Majić.

Prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja kardinal Michael Czerny s timom suradnika primio je biskupe iz Bosne i Hercegovine, a uvodnu riječ uputio je biskup Majić.

U istom zdanju biskupi su pohodili sjedište Dikasterija za laike, obitelj i život gdje im je domaćin bio tajnik Gleison De Paula Souza koji je prenio pozdrave i ispriku prefekta kardinala Kevina Farrella. Uvodnu riječ na ovu temu u ime BK BiH uputio je predsjednik Vijeća za obitelj Vijeća za laike, u okviru kojeg djeluje i Odbor za mlade, biskup Semren.

U srijedu, 8. svibnja biskupi su najprije pohodili Dikasterij za nauk vjere gdje ih primio prefekt nadbiskup Victor Manuea Fernández s dvojicom suradnika, a uvodnu riječ uputio je nadbiskup Vukšić.

Biskupi su vrlo srdačno dočekani u Generalnom tajništvu Biskupske sinode gdje im je dobrodošlicu poželio generalni tajnik kardinal Mario Grech s cijelim timom suradnika i suradnica. Uvodničar u ime biskupa iz BiH bio je biskup Palić koji je u njihovo ime bio sudionik XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode, održane u listopadu 2023. u Vatikanu. Osvrnuli su se na sinodski proces na biskupijskoj razini kao i na Europsku kontinentalnu sinodsku skupštinu, održanu u veljači 2023. u Pragu, na kojoj je sudjelovao nadbiskup Vukšić.

Istoga dana predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju nadbiskup Rino Fisichella sa suradnicima bio je domaćin biskupima iz BiH sa središnjom temom proslave Jubileja 2025. Uvodnu riječ u ime biskupa uputio je predsjednik Vijeća za katehezu i novu evangelizaciju BK BiH biskup Palić.

Vrlo ugodan i zanimljiv susret biskupi su istog dana imali u sjedištu Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana gdje im je dobrodošlicu poželio prefekt kardinal Kurt Koch. Uvodničar je bio predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH biskup Palić.

U popodnevnim satima posljednjeg dana svoga intenzivnog pohoda, 8. svibnja biskupi su imali susret u sjedištu Dikasterija za komunikaciju gdje im je domaćin bio prefekt Paolo Ruffini. Uvodnu riječ uputio je predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja BK BiH nadbiskup Vukšić.

Na kraju radnog dijela pohoda biskupi su posjetili sjedište Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika gdje ih je primio tajnik biskup Luis Manuel Ali Herrera.

Tijekom svoga pohoda svi biskupi su zajedno slavili misu u četiri najvažnije papinske Bazilike u Rimu.

Svoj redoviti pohod „ad limina“ u Rimu, na blagdan svetoga Filipa i Jakova, u petak 3. svibnja počeli su slavljem mise na grobu prvaka apostolȃ sv. Petra u njemu posvećenoj bazilici u Rimu. Euharistijsko slavlje predvodio je i prigodnu propovijed uputio nadbiskup Vukšić.

U večernjim satima 6. svibnja 2024. biskupi su slavili misu u Bazilici sv. Pavla izvan zidina poznatoj, između ostalog, i po oslikanim likovima svih papa kroz cijelu povijest Crkve. Euharistijsko slavlje predvodio je i prigodnu homiliju uputio biskup Palić. Nakon mise biskupi, svećenici i okupljeni vjernici sišli su kod groba ispod glavnog oltara te molili zagovor sv. Pavla, apostola naroda, na osobit način za svoje biskupijske zajednice, ali i za cijeli hrvatski narod i sve ljude u Bosni i Hercegovini.

U jutarnjim satima u utorak 7. svibnja članovi BK BiH slavili su misu u Bazilici Svete Marije Velike u kojoj se časti ikona Blažene Gospe s djetetom Isusom u naručju poznata pod imenom Salus populi Romani – Spasenje rimskog naroda, pred kojom redovito moli Sveti Otac prije i poslije svakoga svoga putovanja u inozemstvo. Euharistijsko slavlje predvodio je i prigodnu homiliju uputio biskup Majić. Nakon mise svi su se spustili ispod glavnog oltara do ostataka betlehemskih jaslica te zapjevali riječi poznate božićne liturgijske popijevke „Vidi Božje otajstvo u podrtoj štalici…“.

Posljednjeg dana svoga službenog pohoda Svetom Ocu i tijelima Rimske kurije, u jutarnjim satima u srijedu 8. svibnja biskupi su slavili misu u Bazilici sv. Ivana Lateranskog. Euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao biskup Semren. Nakon mise gvardijan fra Miljenko Šteko, član Hercegovačke franjevačke provincije, ugostio je na doručku biskupe i svećenike u međunarodnog zavodu Antonianum koji se nalazi vrlo blizu lateranske Bazilike.

U večernjim satima, 4. svibnja biskupi su slavili misu s obrascem „Za domovinu“ u crkvi Santa Maria in Aracoeli u Rimu, u kojoj se nalazi grob supruge bosanskog kralja Stjepana Tomaša i pretposljednje bosanske kraljice Katarine Kosača-Kotromanić, u povodu 600. obljetnice njezina rođenja. Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup Vukšić uz koncelebraciju 22 svećenika te sudjelovanje hodočasnika i Hrvata katolika koji žive u talijanskom glavnom gradu.

U večernjim satima u nedjelju 5. svibnja u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, slavili su misu uz sudjelovanje hrvatske rimske zajednice kojom je proslavljen blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza te proljetni susret hrvatskih rimskih studenata. Euharistijsko slavlje na hrvatskome jeziku predvodio je nadbiskup Vukšić, a propovijedao biskup Majić.

Tijekom svoga boravka u Rimu biskupi su, 3. i 4. svibnja posjetili su Papinski svećenički zavod Campo Santo Teutonico u Vatikanu na poziv vršitelja dužnosti rektora vlč. Branka Jurića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije.

U večernjim satima 7. svibnja posjetili su Papinski Zavod Germanicum et Hungaricum gdje su im dobrodošlicu poželjeli: član Družbe Isusove iz Austrije, rektor Zavoda o. Gernot Wisser, prefekt za studij otac Mihály Szentmártoni, i desetorica svećenika i bogoslova Hrvata među kojima svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije na poslijediplomskom studiju don Domagoj Markić i svećenički kandidat Trebinjsko-mrkanske biskupije Jurica Raguž, bogoslov treće godine.

Na kraju pohoda biskupi su predali pismo zahvale „prečasnom gospodinu Marku Đurinu, rektoru Papinskoga hrvatskog zavoda svetoga Jeronima u Rimu, i svim njegovim suradnicima, s izrazima iskrene zahvalnosti za izuzetno gostoprimstvo i velike usluge u prigodi pohoda ad limina apostolorum članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine“.

Ključne riječi:
ad limina biskupi BK BiH