Budi dio naše mreže
Izbornik

15. križni put za nevine žrtve na novogradiškom Vrebinom brdu

Nova Gradiška (IKA)

Na novogradiškom Vrebinom brdu, na blagdan Uzvišenja svetog Križa u četvrtak 14. rujna, molitvom križnog puta i paljenjem svijeća vjernici su se tradicionalno prisjetili nevinih žrtava poraća Drugog svjetskog rata te sudionika križnih putova ubijenih na više lokacija i stratišta u Novoj Gradiški i na širem novogradiškom području, a među ostalim i na Vrebinom brdu.

Okupljene  je najprije pozdravio župnik Župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Nova Gradiška i arhiđakon Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije preč. Mario Sanić. Rekao je kako crkva svake godine sredinom rujna predlaže zagledati se u Isusov križ, u taj znak spasenja i nade, osobito  o blagdanu Žalosne Gospe, koji podsjeća na Marijinu žalost i bol koju je ona doživjela pod križem.

„Mi, kao članovi crkve, pobožnošću Križnog puta  želimo Bogu preporučiti sve koji su na ovim prostorima i na Vrebinom brdu nevino stradali, čija imena nisu nigdje zapisana, čiji spomen se pomalo gasi. Mi želimo ne zaboraviti, nego nastojati uvećati ono dobro koje su oni posvjedočili svojom ljubavlju prema križu, kada su nevini stradali za domovinu i vjeru, zbog pripadnosti svojem hrvatskom narodu. Najviše ih je stradalo poslije Drugog svjetskog rata, među ostalima i na ovom mjestu.  Molimo da Božje svjetlo obasja svakoga od nas, a osobito da Kristov križ i uskrsnuće budu vječna nagrada svima, poglavito mladima, čiji su životi ovdje zaustavljeni, ali ne da bi umrli, nego da bi vječno živjeli“, rekao je, među ostalim, preč. Sanić.

Nakon pobožnosti križnog puta, preč. Sanić je blagoslovio spomen-ploču, koja je ove godine podignuta uz pomoć Grada, i na kojoj piše: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom“.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 121. brigade HV-a Mato Modrić zahvalio je ovom prigodom svima koji su došli, ali i onima koji su pomogli, posebno gradu Nova Gradiška i gradonačelniku. Na tome mjestu bit će upaljene svijeće i uz blagdan Svih svetih i Dušni dan, a onda će se svi ponovo ovdje okupiti na molitvu uz obljetnicu pada grada heroja Vukovara u subotu 18. studenog.

Organizator križnog puta je Udruga ratnih veterana 121. brigade HV-a. Godine 2005. organizirano je prvo okupljanje, a 2007. je podignut križ.