Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova za branitelje i župljane u Novoj Gradišci

Nova Gradiška (IKA)

Na inicijativu predsjednika Udruge ratnih veterana 121. brigade HV Mate Modrića, u novogradiškoj župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM u petak 14. lipnja održana je duhovna obnova za hrvatske branitelje i sve župljane.

Duhovnu obnovu predvodio je vojni kapelan na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ don Damir Stojić.

Nakon pozdrava i molitve, iznio je iskustvo vjere jednog stranog studenta. „Isus je živ, posebno u sakramentima. Puninu doživljaja Isusa Krista imamo u Presvetom Oltarskom Sakramentu i u svetoj ispovijedi“, naglasio je i pozvao nazočne da mole za dar vjere.

Potom je govorio o svom svjedočanstvu ispovjedaonice i kazao da je on Boga doživio kao srednjoškolac, u ispovijedi. Tu je počelo njegovo obraćenje i dovelo ga do svećeništva. „Svi smo primili na krštenju, na krizmi, u ispovijedi, pričesti, svećenici na ređenju – ulivenu posvetnu milost. Taj milosni dar, prema sv. Pavlu, treba raspirivati. Na krštenju smo primili dar vjere, na krizmi darove Duha Svetoga, a kako je rekao papa Benedikt XVI., taj fenomen ponovnog pronalaženja i otkrivanja, oživljavanja tog dara je krštenje u Duhu Svetom“, poručio je.

U ispovijedi, u kojoj mu je svećenik govorio njegove grijehe i čitao mu srce, osjetio je, kako je rekao, mir i kako mu Isus sve prašta. Oživljen je u njemu dar pobožnosti, proradila je savjest, oživljen dar mudrosti, razlikovanje dobra i zla, dar jakosti kojim se lakše mogao oduprijeti grijesima. Dodao je da je u toj ispovijedi oslobođena i sva milost i oživljeni svi darovi koje je primio na krizmi.

Poručio je da su se i apostoli ponovo sabrali i zazvali Duha Svetoga nakon Pedesetnice jer su imali potrebu oživjeti milost koju su primili. „Kako si priuštiti to iskustvo, iskustvo Boga? Ja to iskustvo nisam tražio, a dogodilo mi se. Treba učiniti nešto da Bog vidi naše raspoloženje jer ‘Duh puše gdje hoće’“, rekao je don Damir.

Kazao je vjernicima da je potrebno obratiti se, priznati svoje grijehe, tj. učiniti dobru ispovijed, zatim treba pitati, tražiti, vapiti, ako su žedni, doći k izvoru. Nadalje je istaknuo da je veoma važno razmatranje Božje Riječi, jer ona omekšava srce, liječi dušu, posebno Evanđelje i Psalmi. Naglasio je da je u zajedništvu lakše doživjeti Boga, dakle, moleći zajedno. Podsjetio je i na put dvojice učenika u Emaus, kada im se Isus pridružio, a oni ga prepoznaše tek u lomljenju kruha. „Bilo je to zapravo njegovo obećanje da će ostati s nama do svršetka svijeta, u kruhu. Dvojica ovih učenika učinila su nekoliko grešaka: odvojili su se od zajednice, nisu poznavali Pismo, išli su u krivom smjeru“, rekao je te zaključio da je zato važno ostati zajedno, proučavati Pismo i živjeti u zapovijedi.

Uslijedila je misa koju je predslavio don Damir, a suslavili su domaći župnik i arhiđakon Posavskog arhiđakonata preč. Mario Sanić i umirovljeni svećenik Požeške biskupije vlč. Matija Juraković. Potom je upriličeno klanjanje Pred Presvetim, a na završetku programa don Damiru je predana slika umjetnika Drage Matoševića iz Davora.