Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: hrvatski-branitelji

Susret požeškog biskupa Škvorčevića s hrvatskim braniteljima

U dvorani bl. Alojzija Stepinca u Biskupskom doma u Požegi, u srijedu 24. studenoga, biskup Antun Škvorčević primio je predstavnike HVIDR-e te drugih braniteljskih udruga i specijalne policije proisteklih iz Domovinskog rata s područja Požeške biskupije, kojima su se pridružili i predstavnici branitelja sa zagrebačkog, slavonsko-brodskog i bosansko-posavskog područja.

Biskup Košić predvodio misu na Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu obilježen je u ponedjeljak, 30. kolovoza u Glini. Tom prigodom misno slavlje za nestale branitelje i civile u Domovinskom ratu predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Ivicom Mađerom i župnikom iz Viduševca vlč. Nikolom Majcenom.

Održan pohod za hrvatske branitelje poginule na Velebitu

U organizaciji Udruge specijalne jedinice policije Grom PU Karlovačke i Hrvatskoga planinarskog društva Gora iz Zagreba, usponom na Sveto brdo i misom, u subotu 5. lipnja obilježen je spomen na sve pripadnike specijalne jedinice policije MUP-a RH, HV-a i HOS-a poginule, ranjene i nestale na Velebitu tijekom Domovinskog rata te na lovinački zbjeg.

Molitva i svijeće za poginule branitelje

Na Dan državnosti Republike Hrvatske, u nedjelju 30. svibnja, članovi Predsjedništva općinskog ogranka Udruge veterana 122. brigade Hrvatske vojske, s predsjednikom Igorom Kovačevićem i načelnicom Općine Punitovci Jasnom Matković položili su vijenac i upalili svijeće pred spomen-pločom za hrvatske branitelje na pročelju općinske zgrade.

Misu za branitelje u crkvi Sveta Mati slobode predvodio vojni biskup Jure Bogdan

Svetu misu zadušnicu povodom 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Bljesak" za sve poginule, preminule i nestale branitelje te sve žrtve Domovinskog rata 1. svibnja je u crkvi Sveta Mati slobode u Zagrebu predvodio vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan, u zajedništvu s nekoliko vojnih i policijskih kapelana.

Prije 26 godina vojno-redarstvenom akcijom Bljesak oslobođen okupirani teritorij zapadne Slavonije

Operacija je započela 1. svibnja 1995. u 5.30 sati. Hrvatske snage munjevitom su brzinom započele s napadom na južni i središnji dio zapadnoslavonskog bojišta. Glavni pravci napada išli su iz smjera Novske i Nove Gradiške. Na njima su djelovale 81. gardijska bojna i 5. gardijska brigada „Sokolovi“ te dijelovi 1. gardijske brigade „Tigrovi“ i 3. gardijske brigade „Kune“. U potpori su bile pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom, a iznimno važan zadatak presijecanja neprijateljskih snaga na komunikaciji Pakrac – Okučani povjeren je skupnim snagama specijalne policije.

1 2