Budi dio naše mreže
Izbornik

160. obljetnica župne crkve u Gornjem Jesenju

Gornje Jesenje (IKA )

Misu zahvalnicu za 160 godina župne crkve Sv. Ivana Krstitelja u Gornjem Jesenju predvodio je u nedjelju 28. listopada varaždinski biskup Josip Mrzljak.

U uvodu misnog slavlja biskup je rekao da je euharistija uvijek zahvaljivanje Bogu, a ovaj dan na poseban način žele Bogu zahvaliti za plodove zemlje te za 160 godina života župne crkve.
U homiliji varaždinski biskup govorio je o plodovima zemlje „na kojima svakoga dana iznova Bogu zahvaljujemo“.

Rad čovjekovih ruku je zaslužan za ove plodove, ali tko je čovjeku dao život i sposobnosti da dođe do tih plodova. Tijekom euharistijskog slavlja biskup Mrzljak krstio je malenog Janka Hercega, prvo dijete Natalije i Darka, a na kraju mise biskup je blagoslovio kruh i druge darove polja koje su župljani pripremili za ovu prigodu.
Uime domaćina vjernicima se na kraju obratio domaćin župnik Danijel Herceg, koji je zahvalio svim župljanima koji su pomogli urediti crkvu i pripremiti sve potrebno za misno slavlje.

Proslavi 160. obljetnice župne crkve prethodila je trodnevna duhovna obnova u sklopu koje je u subotu 27. listopada održan međudekanatski susret mladih na kojem je gostovao studentski kapelan u Zagrebu don Damir Stojić. Tijekom trodnevnice mise su predvodili i župnik u Cvetlinu Ivan Hruško te mons. Andrija Kišiček.
Gornje Jesenje je samostalna župa postalo 1786. godine, a gradnja crkve Sv. Ivana Krstitelja započela je 1847. godine na mjestu stare kapelice izgrađene sredinom 17. stoljeća. Novčanu pomoć dao je car Franjo Josip, dana 4. listopada 1858. godine crkva je blagoslovljena. Crkva je pretrpjela materijalnu i duhovnu štetu u vrijeme Prvog svjetskog rata. Za župu posebno je važan datum 25. rujna 1935. godine kada je blaženi kardinal Alojzije Stepinac u Jesenju dijelio potvrdu i obavio vizitaciju. Puno je toga učinjeno kroz pola stoljeća, u vremenu od kada je obilježena stota obljetnica župne crkve. Godine 1983. elektrificirana su zvona. Crkva Sv, Ivana Krstitelja danas je nacionalni spomenik kulture. Glavni oltar svetog Ivana Krstitelja datira u drugu polovicu 19 stoljeća. U toj baroknoj crkvi nalaze se još oltari svetog Valentina s kipovima svetih Petra i Pavla, oltar svetog Antuna Padovanskog, oltar Blažene Djevice Marije i oltar Božjega Groba. Propovjedaonica je izgrađena u 19. stoljeću, a na njenom vrhu nalazi se kip Boga Oca iz 18. stoljeća. Orgulje, tri ispovjedaonice, sakristijski ormar i klupe pripadaju u drugu polovicu 19. stoljeća. Na ulazu lijevo, u kapelici, nalazi se Isusov grob, a s desne strane su kružne stepenice. Pjevalište ograđeno zidanom ogradom na čijem je središnjem dijelu naslikan Kristov monogram i godine 1858. i 1958., nalazi se iznad ulaznog dijela. Pod crkve popločen je kamenim rustikalnim pločama. Slike na glavnom i bočnim oltarima pripadaju likovnom vokabularu druge polovice 19. stoljeća.