Budi dio naše mreže
Izbornik

17. sabor Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca

Mukinje (IKA)

„Kakve salezijance trebaju mladi današnjice?“ bila je tema 17. sabora Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca.

O temi je razmatralo 25 članova Sabora, ali i članova Pokreta salezijanske mladeži, koji su svoj doprinos dali u pripremanju Sabora. Rad Sabora započeo je na Uskrsni ponedjeljak u Pastoralnom centru na Plitvicama. U bratskom ozračju salezijanci su razmišljali o pozitivnostima, poteškoćama i odabirima za tri područja: „Prioritet poslanja s mladima“, „Profil salezijanca danas“ i „Zajedničko poslanje salezijanaca i laika“. Potaknuti pozitivnim ostvarenjima u radu s mladima, ali i izazovima koji obilježavaju salezijanski rad i karizmu u današnjem vremenu, sabornici su svoja razmišljanja poslali kao doprinos 28. općem saboru Družbe, koji će se održati 2020. godine u Torinu.

Sabor je otvorio provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo. Među gostima koji su uputili riječi pozdrava sabornicima bila je s. Mojca Šimenc, provincijalka sestara kćeri Marije Pomoćnice. Posebno je zahvalila za sve što salezijanci čine za redovnice i poželjela da rad Sabora bude blagoslovljen od Gospodina.

Pozdrave je uputila i Antonija Marasović, predstavnica salezijanaca suradnika: „Hvala što nas podržavate, i onda kada napravimo krivi korak i što ne odustajete od nas. I mi promišljamo kakve salezijance suradnike treba današnje vrijeme. Vidimo da je došlo vrijeme promjena i čišćenja. Razmišljamo o identitetu suradnika. Potrebno nam je vaše praćenje i vodstvo, posebno duhovno.“

Predstavnica Udruženja Marije Pomoćnice Kristina Perić je ohrabrila sabornike: „Dragi sabornici, Udruženje vas prati svojim molitvama i želi blagoslov u poslu.“ Uime Pokreta salezijanske mladeži Sabor su pozdravili predstavnici Viktorija Kalić i Ivan Linardić, koji je istaknuo da su mladi u velikom traženju, ali u oratorijima i salezijanskim prisutnostima rade zajedno sa salezijancima te je za plodonosan rad potrebna pomoć salezijanaca i zajedništvo.

Regulator Sabora bio je don Damir Stojić. Provincijal Šutalo na kraju Sabora, 25. travnja, zahvalio je svima i izrazio želju da salezijanci uvijek budu u Crkvi mistici u duhu, proroci bratstva i sluge mladih.