Budi dio naše mreže
Izbornik

2021. u Poljskoj Godina kardinala Stefana Wyszyńskoga

Varšava (IKA)

Donji dom Parlamenta Republike Poljske – Sejm 27. studenoga usvojio je rezoluciju o proglašenju 2021. Godinom kardinala Stefana Wyszyńskoga, izvijestila je Poljska biskupska konferencija (KEP).

2021. navršite će se 120 godina od rođenja te 40 godina od smrti kardinala Wyszyńskoga. Također, Poljaci očekuju i njegovu beatifikaciju koja se zbog epidemije covida-19 nije održala 7. lipnja ove godine.

Inicijator rezolucije bio je Senat Sveučilišta kardinala Stefana Wyszyńskog u Varšavi. Wyszyński je 1960. – 1981. bio veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta te je Sveučilište 1999. godine imenovano po njemu.

U rezoluciji piše da ju je Sejm usvojio „uvjeren u naročitu važnost kardinala Stefana Wyszyńskog za poštivanje ljudskog dostojanstva i slobode, poštivanje domovine i izgradnju slobodne i neovisne Poljske“.

U dokumentu se naglašava zauzeto sudjelovanje „primasa tisućljeća“ „ne samo u vjerskom već i u društvenom životu poljskoga naroda kojem je prijetila demoralizacija i poratna devastacija obiteljskog života, brutalna ateizacija militantnog komunizma što je utjecalo i na osnovne građanske te obiteljske slobode. Ističe se i da je „kardinal Wyszyński svoj nauk temeljio na čovjeku čija bi dobrobit trebala biti u središtu društvenog i ekonomskog života svake zajednice“.

Osim promicanja dostojanstva čovjeka i kršćanskih vrijednosti, zasluga koja se navodi u rezoluciji je i što je kardinal, kako je sam rekao, „svoju domovinu volio više od vlastita srca“, objavila je KEP.