Budi dio naše mreže
Izbornik

2,4 milijuna sirijske djece ne pohađa školu

Damask (IKA)

Rat u Siriji poguban je za sav sirijski narod, ali posebno za djecu, upozoravaju iz Austrijskoga Caritasa.

U intervjuu za agenciju Kathpress generalni tajnik za međunarodne programe Austrijskoga Caritasa Andreas Knapp istaknuo je da trenutačno 2,4 milijuna sirijske djece ne pohađa školu, i upozorio da je riječ o „izgubljenoj generaciji“. Upravo na kriznim područjima iznimno je važno da djeca idu u školu, koja im daje svakodnevnu strukturu, stabilnost i sigurnost, i potrebno je učiniti sve da se to omogući što većem broju djece.

Caritas brojnim obrazovnim programima pomaže u Siriji, ali i u Libanonu i Jordanu – potrebe su velike na cijelom Bliskom istoku, na kojem svako treće sirijsko dijete nema pristup obrazovanju, upozorava Knapp. Dodaje da u Caritasovim programima nije riječ samo o „normalnom“ učenju, oni nude i psihološku pomoć ratom, nasiljem i bijegom traumatiziranoj djeci. U nekim pak područjima Caritas je omogućio školske autobuse kako bi djeca uopće stigla do škole.

Knapp, koji je već više puta posjetio Siriju i poznaje ljude i njihove potrebe, ističe kako ga se posebno dojmila njihova volja za životom, vještina improvizacije i nepokolebljivost. Oni se znaju suočiti s kakogod teškom situacijom i ne izgubiti nadu, ali pritom im je potrebna naša pomoć, poručuje Knapp.

Posvjedočio je o svom iskustvu u Damasku godine 2018. kada je sirijska vojska počela napad na istočnu četvrt Ghouta koju su zauzeli „pobunjenici“. Prije početka napada i najjačega bombardiranja deseci tisuća ljudi uspjelo je pobjeći, skloništa su improvizirana „preko noći“ i već sljedećega jutra neki su učitelji u tim skloništima bez ikakvih sredstava dragovoljno krenuli poučavati djecu. Upravo oni održavaju Siriju na životu usprkos svim teškoćama i sukobima, i zaslužili su da im pomognemo, poručio je Knapp.

Uputio je žarki apel sukobljenim stranama za političkim rješenjem sukoba u pregovorima. U suprotnome se sirijsko gospodarstvo neće oporaviti. Ekonomske sankcije nametnute Siriji jesu posljedica teških kršenja ljudskih prava, no one najteže pogađaju već krajnje osiromašeno stanovništvo. Caritas nastoji ostati neutralan u sukobima i pridržavati se načela humanosti, nezavisnosti i nestranaštva, istaknuo je Knapp.