Budi dio naše mreže
Izbornik

U ruskom napadu uništeno logističko središte Caritas–Spesa u Lavovu

Lavov (IKA)

Glavno skladište Ukrajinskog Caritas–Spesa u Lavovu na zapadu zemlje potpuno je uništeno u ruskom napadu dronom u noći na utorak 19. rujna 2023., izvijestio je Kathpress.

U požaru koji je izbio uslijed napada uništeno je 300 tona humanitarne pomoći, potvrdio je za Kathpress ravnatelj Ukrajinskog Caritas–Spesa o. Vjaćeslav Grinevič. Prema njegovim riječima, skladište Caritasa je očito bilo cilj napada, s obzirom na to da u blizini nema vojnih objekata.

Lavov je u ranim jutarnjim satima napalo 18 ruskih dronova kamikaza tipa „Shahed“, a prema riječima čelnika Lavovske regije Maksima Ksiskija, protuzračna obrana oborila ih je 15. Jedan ili više dronova napalo je kompleks civilnih skladišta na jednoj od glavnih prometnica, ulici Horodocka. Pritom je poginula jedna osoba, zaposlenik skladišta od kojih je jedno pripadalo punionici mineralne vode, a jedno tvornici kemijskih preparata za kućanstva. Ukupno je izgorjelo 10 tisuća četvornih metara skladišnog prostora.

Ravnatelj Caritas–Spesa o. Grinevič rekao je da je riječ o dosad najvećem napadu na Caritas od početka rata. To nije bio prvi ruski napad na humanitarna skladišta u Ukrajini. U svibnju su u sličnom napadu uništena skladišta dviju humanitarnih organizacija u Odesi i Ternopilu.

Caritasovo skladište u Lavovu služilo je kao glavno logističko središte za humanitarnu pomoć iz zapadnih zemalja, koja je odatle prevožena dalje u cijelu Ukrajinu, izvijestio je o. Grinevič.

„Još u ponedjeljak stigla je pošiljka od 20 tona iz Poljske s paketima hrane i higijenskih potrepština za obitelji“, dodao je. Uništeno je i deset paleta s generatorima i odjećom pristiglom uglavnom iz Poljske i Vatikana.

Uništeno skladište u Lavovu nije bilo vlasništvo Caritas–Spesa, nego jedne tvrtke koja proizvodi krovne prozore, a koja ju je na početku rata besplatno ustupila Caritasu na korištenje, rekla je voditeljica Caritasova projekta Olena Noha. Caritas je snosio samo troškove plaća zaposlenika, pri čemu su mnogi radili volonterski.

U ovom trenutku, Caritas-Spes mora pronaći ne samo novi skladišni prostor, „nego i način kako pomoći tvrtki koja je ostala bez skladišta“, rekla je Noha.

Najavila je da će predstavnici središnjice Caritas–Spesa u srijedu posjetiti srušeno skladište da bi detaljno procijenili razmjere štete i razmotrili daljnje korake. S predstavnicima Caritasa trebao bi biti i pomoćni lavovski biskup Edvard Kava.

Posljedice napada su ogromne, „napose za ljude koji su trebali dobiti tu humanitarnu pomoć“, pojasnio je o. Grinevič. Caritas–Spes pruža među ostalim potporu stanovnicima oslobođenih sela, kojima nedostaje svega. U cilju osiguranja nastavka započetih humanitarnih projekata, rekao je, bit će uložen trud „da bi se čim prije sve iznova organiziralo i ponovno uspostavila logistika“. O. Grinevič je pohvalio suradnju humanitarnih organizacija u Ukrajini, koje su pokazale solidarnost s Caritasom. „Bit će nam potrebna svaka podrška“, zaključio je.

Rimokatolički Caritas–Spes, uz sestrinski grkokatolički Ukrajinski Caritas, glavni je partner Austrijskog Caritasa u podjeli pomoći u Ukrajini. Predsjednik Austrijskog Caritasa Michael Landau, ujedno predsjednik Caritasa Europa, u utorak je u objavi na Twitteru obećao solidarnost, molitve i potporu trpećem pučanstvu Ukrajine. „To je tragedija, dan za danom“, napisao je Landau.

Caritasova mreža pomaže oko četiri milijuna ljudi u Ukrajini.

Foto: Twitter // požar u skladištu Ukrajinskog Caritas-Spesa u Lavovu

Foto: Caritas-Spes // požar u skladištu Ukrajinskog Caritas-Spesa u Lavovu