Budi dio naše mreže
Izbornik

30. obljetnica pogibije prvih hrvatskih ratnih zrakoplovaca

Otok (IKA)

S pijetetom su se Otočani i njihovi gosti u četvrtak, 2. prosinca prisjetili žrtve prvih poginulih zrakoplovaca Domovinskog rata i svih palih branitelja Otoka.

Obilježavanje 30. obljetnice njihove velike žrtve počelo je misom koju je predvodio vojni kapelan iz Vinkovaca fra Mato Vincetić, a koncelebrirali su vlč. Ivan Begović, župnik Župe Preslavnog Imena Marijinog iz Retkovaca i kapelan policijske kapelanije Župe sv. Euzebija i Poliona iz Vinkovaca te domaći župnik i dekan Otočkog dekanata preč. Antun Knežević.

U uvodnom dijelu fra Mato je pozdravio sve nazočne, a posebno roditelje i rodbinu poginulih zrakoplovaca i branitelja Otoka.

U homiliji govorio je o ljubavi prema domovini, o dužnosti svakog čovjeka da skrbi za svoju domovinu koju mu je Bog dao. „Okupili smo se da ovom misom molimo za prve poginule zrakoplovce i padobrance Domovinskog rata te za sve hrvatske branitelje Republike Hrvatske jer su svoje živote ugradili u njezine temelje. Oni su najviše dali – svoje živote. Bog je dao pravila po kojima da se živi, a u njih ulazi i skrb za domovinu. Držeći se Božjih pravila možemo odoljeti svim nevoljama što nam svjedoče životi i smrti onih kojima danas zahvaljujemo i za koje molimo”, istaknuo je.

„Domovina je svetinja za sve njezine građane i stoga postoji dužnost i obveza, moralna i društvena, odnosno božanska da se bude spremno i život svoj dati i položiti na oltar domovine i vrijednosti koje u sebi nose i sadrže volju Božju. Ta volja je vječna i nepromjenjiva kad su u pitanju dostojanstvo ljudske osobe i njezino pravo da to svoje dostojanstvo pokaže i iskaže kroz rodoljublje, čovjekoljublje i domoljublje”, rekao je fra Mato te nastavio: „Naši branitelji su tu svoju ljubav iskazali tako što su i svoje živote položili za njezinu sreću, za njezino dobro, za vrijednosti koje svoje temelje imaju u vječnom Bogu Ocu, stvoritelju svega. Njihova žrtva nije samo ovozemaljska blagodat za nas, nego je nadzemaljska, nebeska i vječna blagodat za sve ljude.”

Misnom slavlju nazočili su predstavnici državne, županijske i gradske uprave predvođeni gradonačelnikom Grada Otoka Josipom Šarićem.

Župni Mješoviti zbor „Bl. Alojzije Stepinac” pod ravnanjem prof. Jana Valenćika, animirao je misu.

Komemorativni skup nastavljen je poslije mise polaganjem vijenaca kod centralnog spomenika u parku. Uspomene na to burno ratno vrijeme evocirali su u svojim govorima pojedini predstavnici različitih razina uprave od koji su neki bili i suborci poginuli branitelja. Zajedničku molitvu kod spomenika vodio je također fra Mato.

Skup je završio prigodnim umjetničkim programom kojega su izveli članovi Udruge dramskih amatera „Josip Kosor” iz Otoka i Gradski zbor „Otok”.