Budi dio naše mreže
Izbornik

30. zasjedanje Vijeća kardinala

Vatikan (IKA)

Susret pape Franje i Vijeća kardinala održava se od 25. do 27. lipnja, a u središtu radova je nova apostolska konstitucija čiji je privremenoga naslova „Propovijedajte evanđelje".

Vijeće kojim predsjeda papa Franjo radi na novoj apostolskoj konstituciji nacrt koje je odobrilo Vijeće kardinala i poslan je predsjednicima nacionalnih biskupskih konferencija, sinodama Istočnih Crkvi, dikasterijima Rimske kurije, konferencijama viših redovničkih poglavara i poglavarica, te nekim papinskim sveučilištima od kojih je traženo da pošalju svoje primjedbe i prijedloge, prenosi Vatican News.

Taj bi papinski dokument trebao zamijeniti sadašnju apostolsku konstituciju „Dobar Pastir“ Ivana Pavla II. koja je na snazi od 28. lipnja 1988. godine, a sastavljena je od 193 članka, 2 dodatka i nekoliko promjena koje su uvedene motu proprijom pape emeritusa Benedikta XVI., 2011. i 2013. godine, te motu proprijom pape Franje 2014. godine. Na posljednjem susretu Vijeća kardinala od 8. do 10. travnja, dogovoren je postupak savjetovanja o novoj apostolskoj konstituciji.

Na istom zasjedanju u travnju sudjelovalo je svih šest članova Vijeća kardinala: Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin; koordinator, kardinal Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga; kardinal Reinhard Marx; kardinal Seán Patrick O’Malley; kardinal Giuseppe Bertello i kardinal Oswald Gracias. Osim njih prisutni su bili i tajnik Vijeća, mons. Marcello Semeraro te dotajnik mons. Marco Mellino.

Tijekom travanjskog susreta kardinali su raspravljali i o drugim temama kao što je misionarsko usmjerenje koje sve više mora usvojiti Kurija u svjetlu nove apostolske konstitucije; zauzetost za jačanje procesa sinodalnosti u Crkvi na svim razinama; potreba veće prisutnosti žena u službama upravljanja u tijelima Svete Stolice. Na kraju je ponovno istaknuto da je Vijeće kardinala tijelo koje ima zadatak pomoći Papi u upravljanju univerzalnom Crkvom, te da njegova uloga ne završava objavljivanjem apostolske konstitucije.