Budi dio naše mreže
Izbornik

40. obljetnica smrti župnika Adama Šimeckog

Gornja Stubica (IKA)

U nedjelju 1. rujna u župnoj crkvi Sv. Jurja u Gornjoj Stubici proslavljena je svetkovina posvetila župne crkve i spomen na 40. obljetnicu smrti gornjostubičkog župnika Adama Šimeckog, koji je župom upravljao od 1944. – 1979. godine.

Svečano misno slavlje u zajedništvu s domaćim župnikom Nikolom Jurkovićem predvodio je domaći svećenik Dubravko Škrlin Hren, župnik župe Stupnik – Lučko.

„Na dan kada se, evo, prisjećamo svetih obreda, o kojima nam svjedoči spomen ploča iznad pokrajnjih vrata kroz koje je bl. Alojzije Stepinac posvetio ovu župnu crkvu, nakon ondašnje velike obnove i proširenja. I dok se sjećamo posvećenja crkve kao zgrade, sjećamo se danas i onoga koji je kroz 35 godina u ovoj crkvi posvećivao Božji narod i dijelio svete sakramente. A to je župnik Adam“, istaknuo je u propovijedi župnik Škrlin Hren.

Ukratko predstavivši život vlč. Šimeckoga, rođenoga u Krašiću 2. lipnja 1907., i za svećenika zaređenoga 26. lipnja 1932. godine u Zagrebu po rukama zagrebačkoga nadbiskupa dr. Antuna Bauera, koji je pastoralno djelovao u župama Tuhelj, Oštrc, Vivodina, istaknuo je kako je početkom 1944. imenovan župnikom u Gornjoj Stubici gdje je djelovao sve do smrti u Zagrebu 26. kolovoza 1979. godine.

Zatim je naveo dijelove govora koji je na pokopu održao zagrebački prebendar Josip Šimecki, ističući neke važne značajke svećeničkoga života i svjedočanstva potpune pripadnosti i oslonjenosti na Krista, posebno u teško poslijeratno doba kada je župi oduzet velik dio imovine, a župnik bio uhićen i premlaćen. „Vrijeme komunizma bilo je doista teško i ispunjeno mržnjom na sve što bijaše sveto i Božje. Župnik je mnogo u tom vremenu pretrpio i podnosio redovita maltretiranja koja je često doživljavao i od pojedinih djelatnika mjesne zajednice“, piše Stjepan Korman.

Vlč. Škrlin Hren zaključio je da je vrijeme Šimeckove službe „bilo mučno i teško, a tako se nastavilo i budućih desetak godina, sve do devedesetih godina 20. stoljeća“. U nastavku homilije govorio je o misli vodilji liturgijskih čitanja – pozivu na poniznost i nesebičnost.

Istaknuo je da svaki čovjek ima svoju specifičnu vrijednost koju nije moguće mjeriti pa je tako i „naš župnik Adam bio čovjek i original svog vremena – teškog vremena, ali je svojom poniznošću, jednostavnošću i dobrotom sačuvao vjeru ovoga naroda i ostao mnogima u dragome sjećanju“. Sve je pozvao da nastoje slijediti „tu poniznost i jednostavnost župnika Adama“ i biraju „dobrotu, međusobno uvažavanje i nesebično darivanje, jer ljubav je najveća kad se daje“.

Misno slavlje pjesmom je animirao župni zbor Vokalisti sv. Jurja pod ravnanjem Ivice Kontenta i uz orguljašku pratnju Roberta Kučaka. Nakon mise župljani su sa svećenicima pohodili grob župnika Adama Šimeckog na gornjostubičkom groblju gdje su upaljene svijeće i održana molitva za mir i pokoj njegove duše. Molitvi na groblju pridružio se i donjostubički župnik Ivan Brlečić.