Budi dio naše mreže
Izbornik

455 godina postojanja župe Seget

Seget (IKA)

U župi Seget proslavljena je 6. listopada svetkovina Gospe od Ružarija, Kraljice svete Krunice, zaštitnice župe i općine Seget.

Svečano misno slavlje s procesijom oko ‘Sela’ predvodio je splitski dekan i župnik župe Sv. Duje u Splitu don Tomislav Ćubelić uz koncelebraciju župnika Segeta don Nikole Galova i duhovnog asistenta Gospina svetišta u Vepricu don Marina Barišića. Slavlje je animirao župni zbor kojim ravna s. Blagoslava Lončar i svira na orguljama, te klape „Seget” pod vodstvom maestra Luke Jadrića. Okupio se veliki broj župljana i vjernika iz ostalih župa Trogirskoga dekanata.

Svetkovinom se obilježilo 455 godina postojanja župe Seget. Nakon svečane procesije na Gospinu trgu slavljena je svečana misa. Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna priprava koju su predvodili trogirski svećenici uz prigodu ispovijedi.

U homiliji don Tomislav poručio je da ako imamo zdrave obitelji imamo i zdravu i bogatu državu. Zbog toga svi trebamo raditi na očuvanju obitelji, posebno se brinuti za djecu da ne zastrane u današnjem globalnom svijetu. Iskustvo vjere treba posvjedočiti generacijama koje dolaze. Na silasku s ove ‘pozornice’ nemojmo prenositi mladima svoje muke, razočaranja, neopraštanja i promašaje. Prenosimo im ono što je bilo lijepo, ono što je Bog učinio dobro, ono gdje smo posvjedočili za Njegovu istinu. Probajmo Boga vratiti u svoju obitelj i svakodnevni život, pozvao je don Tomislav Ćubelić.

Pred kraj misnog slavlja župnik Galov zahvalio je don Tomislavu na poticajnim i poučnim riječima, kao i bratu don Marinu Barišiću koji stigao iz Gospina svetišta u Vepricu pokraj Makarske, i svima koji su pridonijeli da se svetkovina dostojanstveno proslavi.

Ključne riječi:
Gospe od Ružarija seget