Budi dio naše mreže
Izbornik

49. hodočašće Hrvata Gospi na Birnau

Birnau (IKA)

Unatoč pandemije kao i svim propisanim mjerama i ograničenjima u posljednju subotu svibnja, 29. svibnja, održano je 49. hodočašće Hrvata Gospi na Birnau.

U svečanoj procesiji iza hodočasničkog barjaka započelo je ovogodišnje hodočašće, praćeno orguljaškom pratnjom i uvježbanim glasovima prigodnog zbora pjesme „Rajska Djevo Kraljice Hrvata“. Pozdrav je uputio voditelj Hrvatske katoličke misije Singen-Villingen na čijem se području i nalazi to proštenište fra Dinko Grbavac. Podsjetivši „ograničeni broj“ okupljenog vjerničkog naroda „na vrijeme koje zajedno kroz ovaj dugi niz godina prođosmo i nedaće koje proživjesmo, na čvrstu vjeru i opredijeljenost pod plaštem Marijinim ustrajati na hodočasničkom putu do susreta s Uskrslim Gospodinom!”

Predvoditelj ovogodišnjeg hodočašća bio je nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu iz Zagreba dr. vlč. Tomislav Markić, koji je prvi puta na tom mjestu bio nazočan. Izrazio je radost da je ovo jedna od 189 hrvatskih misija/zajednica/župa koje imamo po svijetu i prva u ovoj kalendarskoj godini i vremenu pandemije u koju je došao. Poticajnim riječima o majci sve je uveo u hodočašće koje je održano pod geslom „Blažena Djevica Marija, Majka lijepe ljubavi“.

Liturgijska čitanja je u narodnoj nošnji svoga širokobriješkog kraja imala Ana Mikulić, bivša ministrantica, a sada nova članica misijskog vijeća, po zanimanju učiteljica i vjeroučiteljica u njemačkoj zajednici. Pjevao je prigodni zbor s ograničenim brojem pjevačica i pjevača pod ravnanjem orguljaša i pastoralnog suradnika mr. theol. Darija Mrnjavca. Evanđelje je navijestio fra Ivan Penavić, nakon kojeg je uslijedila homilija dr. Markića. Istaknuo je četiri poticaja: „bila je lijepa u začeću, izuzeta od svake ljage grijeha“; „ bila je lijepa u djevičanskom porodu, kojim je svijetu donijela Sina“; „bila je lijepa u muci svoga Sina, njegovom krvlju orumenjena“ i „bila je lijepa u uskrsnuću Krista, s kojim slavna kraljuje“. “Isprepletenost s našim hodom i našim brigama Blažena Djevica Marija nam je primjer”. Pozvao je roditelje da upravo svojim primjerom budu djeci prvi svjedoci lijepoga.

Molitvu vjernika je uime zajednice izrekla u narodnoj nošnji zovičkog kraja Jasminka Zečević. Ministranti su bili s cijelog područja te misijske zajednice. Da sve protekne u istinskom slavlju i hodočašću na kraju misnog slavlja zahvalio je napose redarima iz zajednice voditelj misije fra Dinko. Ne skrivajući svoju radost zbog u tim okolnostima održanog hodočašća pozvao je na jubilarno hodočašće sljedeće godine na isti datum kao i danas.

U ovoj godini je u zajednici uvedena zajednička molitva „Pod obranu se tvoju utječemo, sveta Bogorodice…“ koju su i na kraju ovog slavlja izmolili, a mole je nakon svakog misnog slavlja u toj zajednici dok traje vrijeme pandemije. Uime Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu ravnatelj dr. vlč. Markić predao je voditelju misije fra Dinku Grbavcu prigodnu ikonu s likom bl. Alojzija Stepinca. Dobar se dio hodočasnika u obiteljskom krugu zadržao oko hodočasničke bazilike u zajedničkom blagovanju.