Budi dio naše mreže
Izbornik

500. obljetnica Rafaelove smrti

Vatikan (IKA)

U ponedjeljak 6. travnja navršila se 500. obljetnica smrti velikoga renesansnoga slikara i graditelja Rafaela – Raffaella Santija koji je duboko povezan s vatikanskom umjetničkom baštinom, prenosi Vatican News.

Raffaello Sanzio da Urbino (Urbino, 6. travnja 1483. – Rim, 6. travnja 1520.) uz Leonarda da Vincija i Michelangela najznačajniji je predstavnik visoke renesanse. Iz rodnoga Urbina, gdje je njegov otac zlatar i kipar Giovanni Santi radio kao umjetnik na dvoru mjesnoga plemića, 1500. odlazi u Perugiu, gdje je četiri godine učio u radionici umbrijskoga slikara Perugina, te se zatim preselio u Firencu. Premda pod velikim utjecajem Da Vincija i Michelangela razvio je vlastiti jedinstveni i vrlo ekspresivni stil slikanja. Prvo vrijeme poznat je po slikama iz Marijina života i portretima. Godine 1508. odlazi u Rim gdje ostaje do smrti, na svoj 37. rođendan.

Uskoro počinje raditi za papu Julija II., oslikavši tri odaje u Papinskoj palači, povijesne, mitološke, alegorijske i biblijske. Rafael je bio i pjesnik, grafičar i arhitekt, pa ga je godine 1514. papa Lav X. nakon Bramanteove smrti imenovao upraviteljem gradnje bazilike Sv. Petra i glavnim konzervatorom antičkih spomenika. Za freske u vatikanskim loggiama izradio je nacrte (52 stropne slike s biblijskim prikazima i ukrasima, pretežito groteskama).

Diljem svijeta u ovoj Rafaelovoj godini u povodu 500. obljetnice njegove smrti planirane su izložbe i proslave, no većina njih sada je zatvorena ili otkazana zbog pandemije koronavirusa. Najveća izložba ikad posvećena Rafaelu otvorena je 5. ožujka u rimskoj Scuderie del Quirinale, i uključivala je više od stotinu njegovih vlastitih djela, ali je zatvorena nakon samo četiri dana, kada je Italija proglasila karantenu.

No, prije toga ipak je održana značajna izložba u Vatikanu, gdje su posjetitelji tjedan dana sredinom veljače imali prilike razgledati Rafaelov ciklus tapiserija Djela apostolska, na otvorenom i na mjestu za koje su zamišljene – Sikstinskoj kapeli. Naručio ih je papa Lav X., Pieter van Aelst istkao ih je u Bruxellesu (1516–19); kartoni se čuvaju u Londonu (Victoria and Albert Museum), a tapiserije iza zaštitnoga stakla u vatikanskoj Pinakoteci.

Tapiserije su izložene u Sikstini i na 500. obljetnicu Rafaelova rođenja godine 1983.

Rafaelove sobe mogu se virtualno razgledati na mrežnoj stranici Vatikanskih muzeja.

 

Ključne riječi:
500. obljetnica smrti rafael