Budi dio naše mreže
Izbornik

60. obljetnica zavjeta sestara Družbe Kćeri Marije Pomoćnice

Rijeka (IKA)

U salezijanskoj crkvi Marije Pomoćnice u Rijeci tijekom svečane mise u nedjelju 19. veljače proslavljena je obljetnica zavjeta sestara Družbe Kćeri Marije Pomoćnice koje su u Lovranu, prije 60 godina prvi put izrekle svoj „da“ Gospodinu.

Slavlju su se pridružile sestre iz slovenskog dijela provincije koje ove godine slave 50 i 25 godina zavjeta, kao i vrhovna majka Družbe Kćeri Marije Pomoćnice (FMA), Chiara Cazzuola u pratnji vrhovne savjetnice Assunte Sumiko Inoue kao i provincijalka Marija Šimenc. Misu je predvodio provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo u zajedništvu sa slovenskim provincijalom Markom Košnikom i ostalim svećenicima.

Sestre Adela Balder, Marija Crnković i Ausilija Simonić prije 60 godina izrekle su svoj „da“ Gospodinu, a nešto manje, prije 50 godina to je učinila s. Anita Bostner, te prije 25 godina sestre Mateja Kranjc, Majda Merzel i Danijela Kordeš. Njima je, a naslanjajući se i na poruku evanđeoskog ulomka toga dana (Mt 5, 38-48) u kojemu Gospodin poziva na život bez površnosti, na vjernosti Gospodinu čestitao provincijal Hrvatske salezijanske provincije.

„Mi danas imamo pred sobom osobe koje su to negdje u svome životu namirisale da je nemoguće život živjeti površno. Da nema smisla život živjeti površno. Da nam je život dan kao ogromna vrijednost i isplati ga se odživjeti savršeno“, rekao je don Tihomir.

Zahvalio je sestrama što su odlučile ne živjeti život površno, nego na razini o kojoj Isus govori u pročitanom evanđeoskom ulomku. Ovdje je riječ o izvanrednim stvarima koje nisu nama ljudima redovite. Krist nas poziva da ih živimo na izvanredan način – da budemo sveti, rekao je provincijal.

Govoreći o redovničkim zajednicama koje su nastale na temeljima Crkve, istaknuo je da Bog kada poziva, zove nas jer smo sinovi Savršenoga i poziva nas da poput njega budemo savršeni. Evanđelje je nešto realno i Bog poručuje da je moguće postati svet. Primjer su mnogi sveci kroz povijest Crkve, poručio je propovjednik. Zaključujući je obrazložio redovničke zavjete, rekavši da zavjet siromaštva znači da znaju gdje je pravo bogatstvo, a ono ne čini materijalno bogatstvo. Smisao čistoće upućuje na saznanje o tome gdje je ljubav i zato je daju drugima, a poslušnost – spoznaju koliki je dar slobode, ali i kako je krasno živjeti po Božjoj volji.

„Zahvalimo im za primjer da su one doista poslušale Krista i tolikih godina tako vjerno, na ljudske ‘pljuske’ u životu odgovarale molitvom, praštanjem, čuvale ‘hram Božji’ u svojoj zajednici i među nama i pokazivale nam da je to naša glavna zadaća – biti savršeni kao što je Otac naš na nebesima. Uživajmo danas u ovom slavlju što i dalje među nama ima ljudi koji to čine i nas druge pozivaju da budemo takvi. Koji nas u ime Krista pozivaju da budemo sveti. To je Kristov poziv koji ima ispružene ruke i među nama kroz one koje je on pozvao da to svjedoče ovome svijetu“, zaključio je provincijal Hrvatske salezijanske provincije Tihomir Šutalo.