Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Biblije danas

Zagreb (IKA)

Objavljen je novi broj Biblije danas, časopisa za promicanje biblijskog pastorala koji izlazi u suradnji Hrvatskog katoličkog biblijskog djela i Biblijskog instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, a izdaje ga Kršćanska sadašnjost.

Događa se da vjernici sudjeluju u misi ne shvaćajući da se iza njezinih važnih dijelova i poklika krije dubok teološki sadržaj nadahnut biblijskim tekstovima i biblijskom vjerom. Stoga je cilj da u ovom broju Biblije danas čitatelji dobiju jasniji uvid u predloške biblijskih tekstova koji se recitiraju ili pjevaju tijekom euharistijskog slavlja. Poklici i hvalospjevi, zazivi i molitve euharistijskog slavlja sažeti su izričaji kojima se slavi Boga, a čest je slučaj da se upravo te izričaje vjere, čiji se temelji ili doslovne riječi crpe iz Svetog pisma, ne razumiju, pa bogatstvo koje stoji u njihovoj podlozi ostaje nedostupno. Stoga se u ovom broju Biblije danas predstavljaju tumačenja biblijskog predloška himna Slava Bogu na visini iz pera dr. sc. Domagoja Runje. Slijedi objašnjenje i porijeklo hvalospjeva Svet, svet, svet koje je priredio dr. sc. Đurica Pardon, urednik ovoga lista. Članak koji govori o zazivima Jaganjče Božji što se mole prije pričesti priredili su dr. sc. Arkadiusz Krasicki i Ante Dražina, a zaziv satnika Gospodine, nisam dostojan, kojim se vjernici spremaju primiti euharistijsko otajstvo, objasnio je dr. sc. Drago Župarić.

Želja urednika Biblije danas dr. sc. Đurice Pardona i autora tekstova je da ovaj broj Biblije danas bude izvor vrijednih saznanja i temelj dubljeg razumijevanja poklika i hvalospjeva što ih se izgovara tijekom euharistijskog slavlja.

Ključne riječi:
biblija danas