Budi dio naše mreže
Izbornik

65. planinarski križni put Bratovštine svetog Bernarda

Kalnik/Carevdar/Zrinski Topolovac (IKA)

Planinarska bratovština svetog Bernarda organizirala je 65. dvodnevni planinarski križni put od 7. do 8. ožujka u suradnji s Bjelovarsko-križevačkom biskupijom te Uredom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. Na trasi Kalnik – Carevdar – Zrinski Topolovac zajedno je hodalo oko 350 ljudi iz mnogih župa dviju spomenutih biskupija te svih dobnih skupina: od onih najmlađih do najstarijih, od onih kojima je ovo prvo planinarenje do onih već iskusnih.

Sudionici toga posebnog korizmenog hoda, predvođeni križem, prolazili su dva dana kroz šume, polja i sela od jedne postaje do druge (bile su to crkve, kapele ili raspela) na unaprijed pripremljenoj trasi, moleći i promišljajući o Isusovoj muci i smrti, ali isto tako pjevajući, družeći se i moleći na nakane sudionika. Sudionici su tijekom hoda imali priliku za ispovijed. Geslo cijelog susreta bio je redak iz Matejeva evanđelja „Slušajte ga!“ (Mt 17, 5), a himna koja je pratila cijeli planinarski križni put jest zapravo i himna Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu „Što god kaže, učinite“.

Prvog dana, ujedno međunarodnog dana planinarenja, 7. ožujka, sudionici su prešli nešto više od 25 kilometara te završili svoj hod u Carevdaru, gdje je u župnoj crkvi Svete Barbare prvo održana kateheza vjeroučitelja i književnika Nikole Kuzmičića, a potom misno slavlje koje je predvodio povjerenik za mlade Bjelovarsko-križevačke biskupije Zoran Grgić. Uslijedilo je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

U nedjelju se, premda u manjoj kilometraži nego prethodnog dana, hod nastavio u još većem zajedništvu i radosti, a posebnost je bila i postaja šutnje. Krajnji cilj cijelog planinarskog križnog puta bio je dolazak u Zrinski Topolovac gdje je planinare dočekao bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak koji je prevodio završno misno slavlje u crkvi Svetog Mihaela Arkanđela. Pjevanje na misnim slavljima i klanjanju oba dana animirao je novoosnovani zbor Bjelovarsko-križevačke biskupije. Kasnije su sudionici još pjesmom slavili Boga, a potom se kratko okrijepili i krenuli svojim kućama.

Ovaj planinarski križni put ujedno je bio jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10. obljetnica utemeljenja Bjelovarsko-križevačke biskupije, kroz čije je područje i prolazila navedena trasa.