Istina je prava novost.

Nadbiskup Peña Parra na biskupskom ređenju mons. Josepa-Lluísa Serrana Pentinata

"Svaki je biskup prije svega evangelizator za svoj narod", podsjetio je to u subotu 21. rujna nadbiskup Edgar Peña Parra, zamjenik za opće poslove Državnog tajništva Svete Stolice, prigodom biskupskog ređenja mons. Josepa-Lluísa Serrana Pentinata, biskupa koadjutora biskupije Urgell, Španjolska, u katedrali Svete Marije, objavljeno je u izdanju lista "L`Osservatore Romano" od 21. rujna.

Istaknuvši “providonosnu” podudarnost s blagdanom svetoga Mateja, nadbiskup Parra je novoga biskupa potaknuo da poput apostola evanđelista postane “svet čovjek, vjerni nasljednik apostola i gorljivi svjedok radosne vijesti koja je Isusovo evanđelje.”

“Matej je carinik: grešnik”, istaknuo je Nadbiskup. “Kad ustane iz svog svijeta (poreznog šaltera), nezamislivo se počinje ostvarivati. Život u robovanju moći i novcu pronalazi slobodu i snagu. Isus izgovara samo jednu riječ: Pođi za mnom“. Otuda, dakle, poziv biskupu koadjutoru da bude “prvi jer je svima na usluzi, vodič jer je saslušao potrebe i patnje svoje braće, znak jedinstva jer je čovjek zajedništva”. Riječi koje valja imati na umu, nastavio je Nadbiskup, Kristove su riječi: “Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike” (Mt 9,13).

Imenovan za biskupa 12. srpnja u biskupiji Urgell, mons. Serrano Pentinat prethodno je bio savjetnik Nuncijature koji je služio u Odjelu za opće poslove Državnog tajništva, djelujući “s poslušnošću, poniznošću, kompetentnošću i ne bez žrtava, u službi Svetoga Otac i sveopće Crkve”, podsjetio je mons. Peña Parra. “U svim tim zadaćama poziv je jedinstven, jer je istovjetan glas Učitelja koji nas poziva da ga slijedimo stopama učenika.”

“Sad kad postaješ biskup”, dodao je Nadbiskup, “upravo on koji je prije tebe bio apostol, precizno diktira tvoj životni program. Tako sveti Pavao piše: “sa svom poniznošću i blagošću, sa strpljivošću živite dostojno poziva kojim ste pozvani! Podnosite jedni druge u ljubavi; trudite se sačuvati jedinstvo Duha svezom mira! […] da opremi svete za djelo služenja, za izgrađivanje Tijela Kristova dok svi ne prispijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega” (Ef 4, 1-3. 12-13). Evo cilja, cilja na koji smo pozvani: savršeni čovjek, koji je Uskrsli.”

Zatim su Nadbiskupove misli otišle na odlomak u kojem sveti Beda Časni piše da je Isus pogledao carinika Mateja “s osjećajem ljubavi i izabrao ga”. U istom odlomku, dodao je, “pojavljuje se geslo koje je izabrao Papa, “Miserando atque eligendo“: to je Isusov stil prema cariniku. Isti stil koji Isus ima s vama, s nama. Da bismo bili svjedoci milosrđa, moramo prepoznati ono što je Gospodin upotrijebio prema nama.”

Otuda i poticaj upućen mons. Serranu Pentinatu da bude “savjetnik, učitelj, primjer za prezbitere, prve biskupove suradnike”. “Budi pastir vjernicima, prijatelj siromaha, utjeha patnicima, svjedok pravde i istine za sve ljude”, naglasio je nadbiskup Peña Parra. To je “uzvišeno poslanje koje se mora njegovati s molitvom”. “Uvedi ljude u svoje srce, ako želiš biti njihov pastir. Razmišljaj o Božjoj riječi, da je naviještaš radosnog i snažnog duha. Prepoznao si Kristov glas: nosi njegovu riječ rastresenom svijetu, osobito mladima čija srca gore od nade. Pepeo sebičnosti i taštine nije ugasio ovu vatru!

Naposljetku predaje je da “razvije jedra duše, vjere, nade, ljubavi”, povjeravajući ih dahu Duha Svetoga.


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.