Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz „72 sata bez kompromisa" poručuju: Mladi su prihvatili izazov za bolju Hrvatsku

Zagreb (IKA )

Drugog dana trodnevne volonterske avanture „72 sata bez kompromisa" gostujući u programu HKR-a, koji je pokrovitelj toga međunarodnog volonterskog projekta, nacionalna koordinatorica Đurđica Blažević naglasila je: „Dio smo Crkve jer hoćemo pokazati mladima i svijetu da želimo živjeti Kristovo poslanje.”

„I Odbor za mlade Hrvatske biskupske konferencije dao je podršku volonterskom projektu ‘72 sata bez kompromisa’. To nam je već jedan veliki vjetar u leđa. Dio smo Crkve jer hoćemo pokazati mladima i svijetu da želimo živjeti Kristovo poslanje.”

Poruka je to koju je u programu HKR-a izrekla Đurđice Blažević, nacionalna koordinatorice ove velike trodnevne volonterske avanture koja se i danas, drugoga dana, održava u 9 hrvatskih gradova i jednoj općini.

Naglasila je također: „Kratko mogu reći, događaju se čudesa. Možete misliti koja je to snaga kada u devet gardova i jednoj općini, u cijeloj Hrvatskoj, oko 3000 mladih nešto radi; kreče, druže se sa starijima i nemoćnima, cijepaju drva, vode na izlet djecu iz domova, nema kraja zapravo.”

Mi, točnije mladi koji su preuzeli inicijativu prihvatili su izazov za bolju Hrvatsku

Đurđica Blažević, inače članica SKAC-a Palma, jednog od suorganizatora, je i pojasnila: Akcije su sortirane u ekološke, radne i socijalne tako da pokrivaju cijeli spektar potreba naših lokalnih zajednica.

„Mi, točnije mladi koji su preuzeli inicijativu – nekako i kroz ovogodišnji slogan volonterskog projekta – ‘prihvatili su izazov za bolju Hrvatsku’, rekla je. Sugovornica HKR-a bila je i Mateja Potroško iz zagrebačkog dijela organizacije. Ona je iznijela neke zanimljive primjere i iskustva koja doživljavaju. 

Do nedjelje mladi kroz ’72 sata bez kompromisa’ volontiraju u Dubrovniku, Metkoviću, Splitu, Sinju, Zadru, Zagrebu, Sisku, Suhopolju, Slavonskom Brodu i Osijeku.

‘Volonterski maraton’ – kako ga još nazivaju – podržali su hrvatski biskupi i brojni svećenici, redovnici i redovnice, a u nekim gradovima organizatori su povjerenstva za pastoral mladih, Frama ili SKAC. Sudjeluju srednjoškolci, studenti i mladi zaposlenici, a pomažu i volontiraju doslovno sa svim generacijama. Pogledajte fotogaleriju.