Budi dio naše mreže
Izbornik

85. obljetnica Holodomora

Slavonski Brod (IKA )

U povodu obilježavanja 85. obljetnice Holodomora – genocida nad ukrajinskim narodom u Ukrajini 1932./33. godine, u subotu 10. studenoga održana je u Slavonskom Brodu vjersko-kulturna manifestacija u organizaciji Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva (UKPD) „Ukrajina“.

Nakon polaganja cvijeća kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu panahidu-molitvu za sve umorene glađu u Ukrajini uz grkokatoličke svećenike Ivana Barščevskog i Nikolu Stupjaka predvodio je u kapeli Sv. Ante u brodskoj Tvrđavi Aleksandar Hmilj, grkokatolički župnik u Slavonskom Brodu. Uz brojne grkokatoličke i rimokatoličke vjernike nazočni su bili rimokatolički svećenici na čelu s dekanom Ivanom Lenićem.

U galeriji Ružić otvorena je potom prigodna izložba „Ubijeni izglađivanjem: nepoznat genocid nad Ukrajincima“, koju je priredio Međunarodni dobrotvorni fond „Ukrajina 3000“. Izložba je posuđena od veleposlanstva Ukrajine u RH te ju je i službeno otvorio veleposlanik Jaroslav Simonov. Podijeljena je u četiri cjeline i utemeljena uglavnom na usmenoj povijesti danas često prisutne metode socijalno-humanitarnog istraživanja. Posebnost izložbe su činjenice iz arhivskih izvora potkrijepljene dokazima preživjelih očevidaca umjetno stvorene gladi 1932. i 1933. godine poznate kao Holodomor. Predavanje „Holodomor genocid totalitarnog režima nad ukrajinskim narodom 1932./33. godine“ održao je prof. dr. Jevgenij Paščenko. Istaknuo je kako se o tom strašnom zločinu komunističkog režima u kojem je nasilnom glađu umoreno između 7 do 10 milijuna nevinih Ukrajinaca, u javnosti malo govori. Prikazan je i potresni dokumentarni film „Holodomor. Ukrajina XX. stoljeće. Tehnologija genocida“. Program je vodio Nikola Zastrižni, dopredsjednik UKPD Slavonski Brod.

Prigodnu riječ uime organizatora uputili su predsjednik Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske Mihajlo Semeljuk i predsjednik UKPD „Ukrajina“ Slavonski Brod Vlado Karešin, uime Brodsko-posavske županije Dubravka Knežević, pročelnica, a uime Slavonskobrodskoga dekanata dekan Ivan Lenić.

Ključne riječi:
Holodomor Slavonski Brod