Budi dio naše mreže
Izbornik

950 godina Biskupije Gurk-Klagenfurt

Klagenfurt (IKA)

U tjednu jubileja „950 godina Krške biskupije (Gurk-Klagenfurt)", partnerske Vrhbosanskoj nadbiskupiji, 27. lipnja svečano misnoslavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić, prenosi nedjelja.ba.

Koncelebrirali su biskup domaćin Josef Maketz, kanonici Stolnog kaptola Biskupije Gurk-Klagenfurt te u pratnji nadbiskupa Vukšića ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić.

Mons. Maketz u pozdravu gostima iz Sarajeva i okupljenim vjernicima najprije progovorio o životu sv. Eme, zaštitnice biskupije kojoj je na čelu. „Sv. Ema, žena koja je vodila uzoran kršćanski život i cijeli svoj imetak povjerila Crkvi nadajući se i vjerujući da će ona dobro upravljati time. Unatoč mnogim gospodarskim i političkim krizama Krška biskupija kroz 950 godina ostala je vjerna izvornoj svrsi zaklade sv. Eme, tako da i danas podržava mnoge pastoralne i karitativne inicijative“, istaknuo je koruški biskup, poručujući: „Naš je veliki izazov i zadaća u duhu Sv. Eme uvijek iznova promicati kršćanstvo kao čuvara i pokretača kršćanske vjere u Koruškoj.“ Osvrnuo se i na važnost dugogodišnjeg međubiskupijskog partnerstva između Biskupije Klagenfurt i Vrhbosanske nadbiskupije, čiji je on bio suosnivač 2004.

Mons. Vukšić u propovijedi istaknuo je vezu između općeg dobra i mira. „Socijalni mir može postojati samo tamo gdje društvene snage promiču opće dobro, a građani dobro surađuju s odgovornima u društvu. Pogled na sv. Emu i njezino svjedočanstvo života jasno govore koje je to i danas ‘najvažnije pitanje’ u Europi, a to je obveza uspostave i očuvanja mira. Da bi se mir među narodima i državama uopće mogao postići, trebale bi se sve političke zajednice obvezati da obavljaju svoju dužnost, ne samo u svom vlastitom interesu, nego i u interesu cijelog čovječanstva“, napomenuo je vrhbosanski nadbiskup uz poruku kako su kršćani uvjereni da je mir prikraćen ako nije plod djelovanja Duha Svetoga. „Duh je Božji oslonac i izvor mira, a ne ljudski zakon na zemlji. Zakoni služe samo za reguliranje međuljudskih odnosa i pravedne raspodjele dobara. Pravi se mir može postići samo kada ljudi bezuvjetno priznaju dostojanstvo drugome, dostojanstvo koje mu je Bog darovao, te kada preuzmu odgovornost jedni za druge“, zaključio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja biskup Marketz je zajedno s dugogodišnjim koordinatorom biskupijskog partnerstva prof. Kurtom Haberom, a u sklopu međubiskupijskog partnerstva uručio nadbiskupu Vukšiću i ravnatelju Caritasa Šimiću ček od 50.000 € za Katoličku Crkvu u Bosni i Hercegovini, posebno za starije i bolesne svećenike. Novac dolazi iz Fonda pomoći sarajevskim svećenicima (Sarajewo Priesterhilfsfonds) Krške biskupije, od skupljanja kolekte Nedjelja naroda (Sonntag der Völker) i pojedinačnih donacija. Uz to je i Krška biskupija stavila na raspolaganje 10 000 € povodom obilježavanja svoga jubileja 950 godina.

Svečanu misu, na kojoj su, među ostalima, sudjelovali i gradonačelnik Gurka ing. Siegfried Wuzella i bivši gradonačelnik ing. Siegfried Kampl, glazbeno je pratila katedralna glazbe Klagenfurta uz vodstvo katedralnog zborovođe mo Thomasa Wasserfallera. Izveli su Missa brevis in G Wolfganga Amadeusa Mozarta. Uslijedio je agape u crkvenom dvorištu.