Budi dio naše mreže
Izbornik

Adventska duhovna obnova redovnica grada Splita i okolice

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić održao je, u nedjelju 22. prosinca, u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu adventsku duhovnu obnovu za redovnice grada Splita i okolice.

Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je oko 130 redovnica te njihov nadbiskupijski delegat fra Petar Lubina koji je izrekao uvodnu riječ. „Božićnim uresima dijelovi našega grada okićeni su već prije početka došašća. Međutim, među njima nema baš previše kršćanskoga te nas ne upućuju na Isusa i Njegov dolazak. Očito se i u našu domovinu uvlači potrošački mentalitet, a s njime i agresivne ideologije“, rekao je fra Petar, dodavši kako taj duh kuca i na vrata samostana zbog čega je „potrebno vratiti se Božiću“. Istaknuo je i kako se slavljenjem Božića nebo spušta na zemlju te se čovjek uzdiže prema nebu vraćajući se tako samome sebi. „U proslavi Božića na najbolji mogući način jačaju u nama prave vrijednosti: vjera, nada i ljubav“, zaključio je.

Pozdravljajući sve nazočne sestre, mons. Barišić je naglasio kako svaki kršćanin ima duboko usađeno otajstvo Božića kroz svoje obitelji. „Zbog toga nam je važno i u redovničkom životu rasti u obiteljskom zajedništvu kako bismo pripravili svoje srce za radostan susret s Kristom. Ako se ne susretnemo u međusobnom zajedništvu nećemo biti sposobni ni za susret s Njim“, nastavio je.

Osvrćući se na liturgijska čitanja, Nadbiskup je ustvrdio kako je u njima prisutan „motiv Gospodinova rođenja“. Govoreći o čitanju iz Knjige proroka Izaije, kazao je kako postoji opasnost da „i mi u svojim životima postanemo poput Ahaza“. „Ahaz za sebe misli kako može bez Gospodina te živi samodostatno. Bog ne odustaje od kucanja na njegova vrata, međutim njemu su draži kraljevi i carevi, njegovi saveznici te diplomacija. Bez obzira na to, Gospodin ne odustaje od Ahaza te zbog svoje pravednosti ostaje vjeran svojim obećanjima. Božja pravednost se sastoji upravo u tome, u vjernom odgovoru na nevjeru i prevaru drugoga“, pojasnio je, kazavši kako u vremenu adventa često prevladava mentalitet Ahaza. „Svjedoci smo kako je advent svake godine sve više obuzet blještavilom i potrošačkim mentalitetom. I nema ništa grešno ni u vanjskoj pripravi za Kristov dolazak ako takvu pripravu prati i otvorenost srca za susret s Njim. Ako nema susreta s Njim, advent je uzaludan. Mi kršćani u adventu ne smijemo tražiti brza rješenja i sitna svjetovna zadovoljstva jer mi ne čekamo nešto nego nekoga“, dodao je mons. Barišić.

Tumačeći Josipovu otvorenost prema Gospodinu, Nadbiskup Barišić je rekao kako svaki čovjek ima svoje snove i planove koje je potrebno uskladiti s Božjom voljom. „I Josip je sigurno imao svoje planove, a u evanđelju smo čuli kako je planirao napustiti Mariju. No, Bog mu je poremetio njegovu životnu viziju ukazujući mu se u snu. Josip, koji je prije Božjeg ukazanja želio Mariju otpustiti na pravedan i dostojanstven način sada ostaje uz nju. Zbog svoje otvorenosti prema Gospodinu i spremnosti na usklađivanje vlastite volje s voljom Božjom Josip postaje Kristov duhovni otac. Iako mu nije bio biološki otac, Josip je primjer očinstva u punini. I danas trebamo očeve poput Josipa, očeve koji skrbe za dobro svoje obitelji“, konstatirao je mons. Barišić.

„U evanđeoskom tekstu se kaže kako će Isus spasiti narod svoj od grijeha njegovih. Ovo spasiti se odnosi na dovođenje čovjeka do punine. Doista, svjedoci smo kako grijeh osiromašuje, zatvara i sužava čovjeka. Ovo je važno za svakoga od nas. Pozvani smo napraviti jaslice u svom srcu kako bi se u njemu mogla nastaniti Božja ljubav koja nam je darovana u Emanuelu. Srce treba očistiti od zavisti, ogovaranja, mržnje i ljubomore. U takvom srcu, koje je otvoreno milosti Njegova rođenja rodite će se i naš autentični kršćanski život te ćemo postati sposobni naviještati Njegovu Radosnu vijest svim ljudima“, zaključio je Nadbiskup čestitajući sestrama Božić i Novu 2020. godinu.

U ime svih sestara, čestitku nadbiskupu Barišiću izrekla je vrhovna poglavarica Družbe sestara franjevki od Bezgrješne s. Zdravka Gverić. „Mi sestre se iskreno radujemo svim vašim nastojanjima oko duhovne, moralne, obrazovne i svestrane izgradnje vjernika, djece i mladih. Hvala vam za očinsku i pastirsku brigu koju pokazujete prema redovnicama te za predvođenje duhovnih obnova, euharistijskih slavlja i raznih obljetnica u našim redovničkim zajednicama. Bog vas blagoslovio“, rekla je s. Zdravka darujući nadbiskupu prigodni dar.